Στο στόχαστρο των επενδυτών η J&J
Εντονη κριτική από επενδυτές δέχεται η Johnson & Johnson, εν μέσω ερωτηματικών για τις εταιρείες που προσφέρουν στους διευθύνοντες συμβούλους τους παχυλούς μισθούς, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται αντιμετώπες με δικαστικές αγωγές για τον ρόλο που διεδραμάτισαν στην κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ και οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η J&J συνηθίζει να αποκλείει κάποιο έκτακτο κόστος, όπως τα έξοδα από δίκες, από τον υπολογισμό των μπόνους σε μετοχές που καταβάλει σε ανώτατα στελέχη, μία προσέγγιση που θεωρείται κοινή σε πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο τώρα δέχεται έντονες επικρίσεις από επενδυτές, επειδή εν μέρει η εταιρεία προστατεύει τον διεθύνοντα σύμβουλο Αλεξ Γκόρσκι από το κόστος ύψους περίπου 9 δισ.δολαρίων που έχει προκύψει από δικαστικές αγωγές σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε η εταιρεία στην κρίση των οπιοειδών και για κατηγορίες για ευρήματα αμιάντου σε παιδικές σκόνες.
Η αμοιβή του Γκόρσκι υπολογίζεται σε 29,6 δισ.δολάρια το 2020, αυξημένη 17% από το 2019. Η αύξηση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των επενδυτών, εν όψει της γενικής συνέλευσης της εταιρείας στις 22 Απριλίου, εξέλιξη που απειλεί να επισκιάσει τον ρόλο της J&J στην παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και την αύξηση της τιμής μετοχής της κατά 30% στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Μάλιστα, ο Μάικλ Πράις-Τζόουνς, αναλυτής σε θέματα εταιρικής διαχείρισης, εκτιμά ότι ο Γκόρσκι έχει λάβει επιπλέον αμοιβή της τάξης των 4,4 εκατ.δολαρίων την τελευταία διετία, ως αποτέλεσμα της εταιρικής διάρθρωσης για τις αμοιβές των ανώτατων στελεχών.
Ο Γκόρσκι, που έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2012, κρατούσε το «τιμόνι» της J&J στη διάρκεια της περιόδου κατάχρησης των οπιοειδών και στην κρίση εθισμού, που σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών στοίχισε τη ζωή 450.000 ατόμων στις ΗΠΑ την περίοδο από το 1999 έως το 2018. Το 2019, 50.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ από οπιοειδή λόγω υπερβολικών δόσεων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News