ΕΚΤ: Καλός ο Ηρακλής, αλλά χρειάζεται και bad bank
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει τα σχέδια για την επέκταση του κρατικού προγράμματος εγγύησης Ηρακλής για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ωστόσο θεωρεί πως ένα χρήσιμο εργαλείο θα ήταν και οι εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού, γνωστές και ως bad banks. Αυτά επεσήμανε σήμερα Πέμπτη η Ελίζαμπεθ ΜακΚολ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε διαδικτυακή εκδήλωση για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα, στην οποία ήταν η κεντρική ομιλήτρια.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα κατέθεσε αίτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, για να επεκταθεί το πρόγραμμα Ηρακλής έως τον Οκτώβριο του 2022, ένα σχέδιο με το οποίο οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες θα τιτλοποιήσουν περί των 33 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Με δεδομένη την επιτυχία του προγράμματος τιτλοποίησης, καλοσωρίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών, να επεκταθεί αυτό το σχέδιο και το 2022».
Οι λύσεις όπως ο Ηρακλής έχουν βοηθήσει στην συρρίκνωση των NPLs στην Ελλάδα, όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι παράλληλα ενίσχυσε την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, καθιστώντας τις πιο ελκυστικές στους επενδυτές. Πρόσθεσε ωστόσο πως λύσεις όπως οι bad banks θα μπορούσαν να διερευνηθούν περαιτέρω.
Παράλληλα εξήρε τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών για να αντιμετωπίσουν τη «βαριά κληρονομιά των κόκκινων δανείων. Η Ελλάδα είχε έναν από τους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την κρίση. Ωστόσο το ποσοστό τους μειώνεται σταθερά, από τότε που ξεκίνησε η ΕΚΤ να έχει την εποπτεία του πιστωτικού συστήματος με αποτέλεσμα από 40% που ήταν το 2015 να υποχωρήσει σε περίπου 28% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020».
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες να μειώσουν το ποσοστό των NPLs, εντούτοις παραμένει πολύ υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο στις τράπεζες της Ευρωζώνης το οποίο είναι στο 2,8%, όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου για τις ελληνικές τράπεζες το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 36%.
Η Ελίζαμπεθ ΜακΚολ επίστησε την προσοχή, προειδοποιώντας για ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων απόρροια της κρίσης του κορωνοϊού και οι τράπεζες όπως τόνισε θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως «κακά» δάνεια σε πρώιμο στάδιο.
«Στις τράπεζες θα πρέπει να δοθούν κίνητρα προκειμένου να καταρτίζουν τις προβλέψεις όσο νωρίτερα γίνεται, κάτι που θα αποτρέψει μεγαλύτερες απώλειες σε μετέπειτα στάδιο», ανέφερε. «Όσο πιο σύντομα εντοπίζονται τα NPLs και περιλαμβάνονται στις προβλέψεις, τόσο γρηγορότερα θα γίνεται η διάθεσή τους», κατέληξε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News