Επένδυση των ΕΛΠΕ σε φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης
Την εξαγορά χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων στην Κοζάνη, τα οποία θα κατασκευαστούν από τη γερμανική JUWI και τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο αδειοδότησης, ανακοίνωσε η διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ.
Η συνολική επένδυση θα διαμορφωθεί σε 130 εκατομμύρια ευρώ, με την ελληνική συμμετοχή να ανέρχεται σε άνω του 35%. Οι νέες θέσεις εργασίας εκτιμώνται σε 350, ενώ το project αναμένεται να συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα της Ευρώπης.
Το έργο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, τα οποία θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων, ενώ οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν 16 μήνες.
Υπολογίζεται ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή «καθαρής» ενέργειας για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 320.000 τόνους, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύριο στρέμμα δάσους.
Μάλιστα, με την υλοποίηση του έργου, επισπεύδεται η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού στόχου των ΕΛΠΕ, η οποία συνίσταται σε 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες μέχρι το 2025 και σε βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.
Η χρηματοδότηση της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκε με την έκδοση νέων ομολογιών, αξίας 99,9 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες είχαν απόδοση 2,42%. Οι συγκεκριμένες ομολογίες αποτελούν μέρος των υφιστάμενων ομολογιών λήξης Οκτωβρίου 2024 και διατέθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να συνεισφέρει το 75% της έκδοσης.
Η συναλλαγή αυτή, όπως διαβεβαιώνουν τέλους τα ΕΛΠΕ, συμβάλει στη βελτίωση και τη διαφοροποίηση του μίγματος χρηματοδότησης, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή παρουσία του Ομίλου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με συμμετοχή μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών, καθώς και στην περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησης.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News