Business & Finance Παρασκευή 26/02/2021, 21:10
ΚΙΝΑ

H Huawei στρέφει το «βλέμμα» στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

H Huawei στρέφει το «βλέμμα» στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων σχεδιάζει να εισέλθει η κινεζική Huawei, κατασκευάζοντας αυτοκίνητα με το δικό της brand, με πιθανότητα τα πρώτα μοντέλα να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όπως αποκάλυψαν τέσσερις πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε το Reuters, καθώς η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, έχοντας πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις, εξετάζει διάφορες στρατηγικές επιλογές.

Η Huawei βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κρατικά ελεγχόμενη Changan Automobilie και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες με σκοπό να χρησιμοποιήσει τις μονάδες τους για την κατασκευή των δικών της ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με τις πηγές.

Τα σχέδια αυτά σηματοδοτούν μία εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης για τον κινεζικό κολοσσό μετά από δύο χρόνια αμερικανικών κυρώσεων που της στέρησαν την πρόσβαση σε βασικούς προμηθευτές και την ανάγκασαν να πωλήσει μέρος των δραστηριοτήτων της στα έξυπνα κινητά για να μπορέσει να επιβιώσει. Η Huawei συμπεριλαμβάνεται επίσης στη «μαύρη λίστα» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξεχώρισε κάποιες κινεζικές εταιρείες που συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, λόγω των σχέσεών τους με τον κινεζικό στρατό.  

Εκπρόσωπος της Huawei πάντως διέψευσε τα παραπάνω σχέδια της εταιρείας. «Η Huawei δεν είναι αυτοκινητοβιομηχανία. Ωστόσο, μέσω της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας, σκοπεύουμε να γίνουμε πάροχος ανταλλακτικών για ηλεκτρικά οχήματα, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην κατασκευή πιο αποδοτικών οχημάτων», είπε ο εκπρόσωπος. 

Οι πωλήσεις νέων ενεργειακών οχημάτων, συμπεριλαμβανομενων των ηλεκτρικών, καθώς και των υβριδικών και αυτών που κινούνται με υδρογόνο, αναμένεται να εκπροσωπήσουν το 20% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων της Κίνας έως το 2025. Για εφέτος, οι πωλήσεις αυτών των αυτοκινήτων προβλέπονται στα 1,8 εκατ. οχήματα, από 1,3 εκατ. του 2020. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News