Hewlett Packard Enterprise σε MR: Πώς τα data δίνουν το προβάδισμα στις επιχειρήσεις
Τη στροφή προς τα data insights, τη γνώση που αντλείται μέσω της ανάλυσης των δεδομένων και επιτρέπει την λήψη ορθότερων αποφάσεων στις επιχειρήσεις, επιτάχυνε η πανδημία, όπως αναφέρει στο moneyreview.gr ο Μιχάλης Κασιμιώτης γενικός διευθυντής της Hewlett Packard Enterprise για Ελλάδα και Κύπρο.
Ο κ. Κασιμιώτης, που βρίσκεται στην πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας πληροφοριών από το 1994, έχει βιώσει σημαντικές αλλαγές και μετασχηματισμούς εντός κι εκτός αυτής, όπως η έλευση κι εκδημοκράτιση του διαδικτύου από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της HP. Από τις αρχές του 2020, το επιχειρείν καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση, με βασικό «όπλο» τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Όσοι δεν είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού υπέστησαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις
«Όσες εταιρείες δεν είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, υπέστησαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις λόγω της πανδημίας. Εάν δεν καταφέρουν να μετασχηματίσουν άμεσα τις δομές τους, θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόβλημα επιβίωσης» σημειώνει ο κ. Κασιμιώτης.
Για την HPE το 2020 υπήρξε μία χρονιά σταθεροποίησης, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Κασιμιώτης, δεν «υπήρξε ούτε πτώση ούτε τεράστια άνοδος των ρυθμών ανάπτυξης». Ωστόσο, το «2021 αναμένεται να καταγραφεί μία διψήφια ανοδική τάση», όπως αναφέρει.
Λόγω της πανδημίας ενισχύθηκε η ζήτηση για λύσεις και προϊόντα ασφαλούς συνδεσιμότητας και δημιουργίας ασφαλούς απομακρυσμένου περιβάλλοντος εργασίας, προϊόντα αυτοματισμού και τεχνητής νοημοσύνης, όπως και για συστήματα μηχανικής εκμάθησης.
«Οι εταιρείες επιδιώκουν να ενσωματώσουν στην λειτουργία τους εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης, με στόχο να αντλήσουν γνώση από τα δεδομένα που παράγουν. Τα «big data» αποτελούν παρελθόν. Πλέον, βρισκόμαστε στην εποχή του data insights, καθώς υπολογίζεται ότι από τα δεδομένα που παράγονται καθημερινά μόνο ένα 6% αξιοποιείται» σημειώνει.
Στόχος είναι η τεχνολογία και το cloud να μετατραπούν σε υπηρεσία κοινής ωφέλειας
Μία ακόμη τάση, που αναδύθηκε το τελευταίο διάστημα, σχετίζεται με τον τρόπο που οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την τεχνολογία. Στο επίκεντρο αυτής της τάσης βρίσκεται το ψηφιακό νέφος (cloud), το οποίο εμείς αντιμετωπίζουμε ως εμπειρία και όχι ως προορισμό και θα πρέπει να αποτελεί κοινό παρονομαστή σε κάθε είδους τεχνολογικό εργαλείο. Απώτερος βέβαια, στόχος είναι η τεχνολογία και το cloud να μετατραπούν σε υπηρεσία κοινής ωφέλειας, όπου ο χρήστης να καταναλώνει την ποσότητα που κάθε φορά έχει ανάγκη, καταβάλλοντας το ανάλογο κόστος» εξηγεί ο κ. Κασιμιώτης.
Εκτός από την πανδημία, ως επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού λειτουργούν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), που αφορά, κατά βάση, τον κλάδο των Τεχνολογιών Επικοινωνίας (IT) που «παντρεύεται» με τις τηλεπικοινωνίες» αναφέρει. «Το 5G μηδενίζει το χρόνο απόκρισης (latency) και προσφέρει πολύ υψηλότερες ταχύτητες, εξυπηρετώντας την ανάπτυξη μιας τεράστιας πλειάδας εφαρμογών. Δεν είναι μόνο οι εφαρμογές που σχετίζονται με την αυτόνομη οδήγηση οχημάτων. Η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, ο τουρισμός θα μπορούσε να επωφεληθεί, καθώς θα ήταν δυνατή, για παράδειγμα, η προσομοίωση, μέσω λύσεων εικονικής -επαυξημένης πραγματικότητας, τουριστικών εμπειριών, ενισχύοντας περαιτέρω την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τουρισμό».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News