Business & Finance Παρασκευή 12/02/2021, 21:48
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Google: Συμφωνία με γαλλικά πρακτορεία ειδήσεων – Καταβάλει 76 εκατ.δολάρια

Google: Συμφωνία με γαλλικά πρακτορεία ειδήσεων – Καταβάλει 76 εκατ.δολάρια

Σε συμφωνία να καταβάλει 76 εκατ. δολάρια για μία περίοδο τριών σε μία ομάδα γαλλικών πρακτορείων ειδήσεων προχώρησε η Google προκειμένου να βάλει τέλος στη μακρόχρονη διαμάχη σχετικά με το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως αποκαλύπτουν δύο έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή χαρακτηρίστηκε άδικη από ένα λόμπι πρακτορείων ειδήσεων. 

Τα δύο έγγραφα περιλαμβάνουν ένα πλαίσιο συμφωνίας το οποίο ορίζει ότι η Google είναι έτοιμη να πληρώσει 22 εκατ. δολάρια ετησίως συνολικά σε μία ομάδα 121 εθνικών και τοπικών γαλλικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, αφού πρώτα υπογράψει μεμονωμένες συμφωνίες αδειοδότησης με καθένα από αυτά.

Το δεύτερο έγγραφο αναφέρεται σε μία συμφωνία διακανονισμού σύμφωνα με την οποία η Google συμφωνεί να πληρώσει 10 εκατ. δολάρια στην ίδια ομάδα πρακτορείων ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους να τερματίσουν όλες τις σημερινές και μελλοντικές πιθανές αγωγές για αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της τριετούς συμφωνίας.

Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο τεχνολογικός γίγαντας και οι εκδότες ανακοίνωσαν ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία τον περασμένο μήνα, αλλά δεν είχαν δημοσιοποιηθεί οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας.

«Αυτές οι αδιαφανείς συμφωνίες δεν διασφαλίζουν τη δίκαιη μεταχείριση όλων των εκδοτών, καθώς η φόρμουλα υπολογισμού δεν δημοσιοποιείται», ανακοίνωσε η ένωση ανεξάρτητων διαδικτυακών εκδοτών Spiil στην αρχή της εβδομάδας. Η ίδια εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της που τα πρακτορεία ειδήσεων δεν σχημάτισαν κοινό έδαφος στις συνομιλίες τους με τη Google. «Η Google επωφελήθηκε από τις διαφορές μας για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα», κατέληξε η ένωση. Η L’Alliance de la presse d’information generale (APIG), το λόμπι που υπέγραψε τη συμφωνία με τη Google, δεν θέλησε να κάνει σχόλιο επ΄αυτού. 

Για να λάβει μερίδιο από τα 22 εκατ. δολάρια που θα μοιραστεί μεταξύ των εκδοτών, κάθε οργανισμός θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει μια ατομική συμφωνία αδειοδότησης με την Google.

Οι πληρωμές κυμαίνονται από 1,3 εκατομμύρια δολάρια για τη γαλλική εφημερίδα Le Monde στην κορυφή της λίστας έως 13.741 δολάρια για την τοπική εφημερίδα La Voix de la Haute Marne, σύμφωνα με τα έγγραφα. Τα έγγραφα δεν διευκρινίζουν όμως τον τρόπο υπολογισμού αυτών των ποσών.

Κάποιες κορυφαίες ημερήσιες εφημερίδες, όπως Le Monde, Le Figaro και Liberation, φέρεται ότι διαπραγματεύθηκαν πληρωμές γύρω στα 3 εκατ.ευρώ ετησίως, κυρίως μέσω συμφωνίας τον περυσινό Νοέμβριο να πωλούν συνδρομές μέσω της Google, όπως ανέφερε προσκείμενη πηγή. 

Άλλα γαλλικά πρακτορεία που δεν αποτελούν μέρος αυτής της συμφωνίας, όπως 100% διαδικτυακά μέσα, επέκριναν τη συμφωνία αναφέροντας ότι είναι ασαφής και άδικη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

  
   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News