ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Γεωργιάδη-Κοντογεώργη με εκπροσώπους φαρμακευτικών για το clawback

Συνάντηση Γεωργιάδη-Κοντογεώργη με εκπροσώπους φαρμακευτικών για το clawback

Με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη θα συναντηθούν σήμερα 15/10 οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να ενημερωθούν συνολικά για την κατάσταση της φαρμακευτικής δαπάνης και για τα βήματα που επιχειρούνται ώστε να περιοριστεί η αρνητική επίδραση των δυσθεώρητων επιστροφών (rebate – clawback). Από την πλευρά της φαρμακευτικής αγοράς, στη συνάντηση θα βρεθούν μέλη των ΔΣ από το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), το Pharma Innovation Forum (PIF), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αλλά και το Σύνδεσμο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

Όπως είχαμε αναφέρει και πριν από μερικές μέρες, το clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού του πρώτου 6μηνου του 2023, για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, στα νοσοκομειακά σκευάσματα φθάνει το 83% του συνόλου των πωλήσεων. Μάλιστα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, αγγίζουν το 92%, ενώ για το σύνολο φαρμάκων εκτός κλειστών προϋπολογισμών υπολογίζεται στο 72%.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση, παρουσία του κ. Κοντογεώργη, εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν πιθανότατα κάποια νέα για τις εταιρείες σχετικά με την υπέρβαση της δαπάνης για τα νοσοκομειακά φάρμακα του 2023, που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι. Αν και λογιστικά φαίνεται να είναι δύσκολο να γίνει κάτι για την ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα για το 2023, αυτό δεν αποκλείει το γεγονός να βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε να ελαφρύνει το βαρύ φορτίο που αποκαλύφθηκε με την αποστολή των σημειωμάτων για τη δαπάνη και το clawback στα συγκεκριμένα σκευάσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2023.  

Θυμίζουμε ότι στο ραντεβού της περασμένης εβδομάδας με το PIF, ο κ. Γεωργιάδης αν και δεν ανέφερε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο ως αντίδραση, είχε δεσμευτεί πως θα εξετάσει το θέμα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Για το 2024, είχε δε τονίσει ότι η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη στη νοσοκομειακή δαπάνη για φάρμακα. Άφησε, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο της ενίσχυσης του καναλιού του νοσοκομείου μέσω ανακατανομής των 300 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στον προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της ρήτρας συνυπευθυνότητας του Ταμείου Ανάκαμψης για τη μείωση του clawback. Το ίδιο εξετάζεται και τα σχεδόν 80 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν από την αύξηση του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΟΠΥΥ: Στα 9,5 δισ. ευρώ οι προβλεπόμενες δαπάνες του οργανισμού για το 2024

Φαρμακευτικές: Σε αναμονή για το clawback μετά τη συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Φαρμακευτικές: Προειδοποιούν τον πρωθυπουργό για αποσύρσεις φαρμάκων από την αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News