ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καυκάς: Στοχεύει πιο ψηλά με επενδύσεις σε τεχνολογία και υποδομές

Καυκάς: Στοχεύει πιο ψηλά με επενδύσεις σε τεχνολογία και υποδομές

Συνέχιση της οργανικής ανάπτυξης, αν και σε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με το 2023 που πλησίασε το 15%, αναμένει για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της Καυκάς, αξιοποιώντας το εκτενές δίκτυο καταστημάτων και τις συνεχιζόμενες επενδύσεις σε τεχνολογία και υποδομές. Η εταιρεία θα εστιάσει στην περαιτέρω βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, την επέκταση της γκάμας των προϊόντων της και την εξερεύνηση νέων ευκαιριών στην αγορά.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση των εξόδων λόγω των επενδύσεων σε logistics και συστήματα μηχανογράφησης, καθώς και αύξηση του κόστους δανεισμού (ανάγκες χρηματοδότησης των μεγαλύτερων υπολοίπων πελατών και των επενδύσεων σε αποθέματα και πάγιες δαπάνες) και των εξόδων μισθοδοσίας από το επιπλέον προσωπικό που έχει προσληφθεί στα καταστήματα και την κεντρική αποθήκη.

Επίσης, η νέα ιδιόκτητη αποθήκη που ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές του 2024 θα επιφέρει επιπρόσθετο κόστος από τις αποσβέσεις της.

Επισημαίνονται οι πολύ καλές προοπτικές που δείχνουν η ελληνική οικονομία και ο κατασκευαστικός κλάδος, μολονότι όπως τονίζει, δεν έχουν επιστρέψει πλήρως στα προ κρίσης επίπεδα. Υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης λόγω των μεγάλων τεχνικών έργων που προγραμματίζονται, όπως το Ελληνικό, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης, ο ΒΟΑΚ κ.ά.

Αναπροσαρμογή επενδυτικών σχεδίων – Πρόβλημα η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Η διοίκηση της Καυκάς προσθέτει ότι, «παρά την αναπροσαρμογή των επενδυτικών σχεδίων λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού, οι προγραμματισμένες επενδύσεις εκτιμούμε ότι θα υλοποιηθούν, αν και υπάρχει προβληματισμός για τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης τους λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού». Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων μικρών ή μεγάλων που προαναφέρθηκαν, επηρεάζει και την ανάπτυξη των πωλήσεων της εταιρείας, αφού οι αγορές Ηλεκτρολογικού υλικού (αλλά και όλων των υπόλοιπων υλικών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των έργων) επιμερίζεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κατά συνέπεια ένα μέρος του τζίρου μεταφέρεται μελλοντικά, με αποτέλεσμα η αναμενόμενη οργανική ανάπτυξη πωλήσεων της εταιρείας για το 2024 να εκτιμάται χαμηλότερη ποσοστιαία από πέρυσι, όπου έσπασαν το φράγμα των €300 εκατ. (€309,17 εκατ.) όπως αρνητικά θα επηρεαστεί και η κερδοφορία της εταιρείας η οποία πέρυσι ανήλθε σε €25,16 εκατ. (προ φόρων) και €19,26 εκατ. (μετά από φόρους).

Η εταιρεία στοχεύει και φέτος να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την εξυπηρέτηση πελατών στα καταστήματα της και με την ομάδα εξωτερικών πωλητών Β2Β την οποία μάλιστα αύξησε πρόσφατα, και να ελέγχει σε συνεχή βάση το επίπεδο αποθεμάτων, για να πετύχει βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νέου Κέντρου αποθήκευσης και Διανομής που θα συμβάλει στους ταχύτερους χρόνους εκτέλεσης των παραγγελιών πελατών.

Ο αυτοματισμός και το Ρομποτικό σύστημα Autostore για τα μικρά σε όγκο υλικά έχει φτάσει ήδη σε πολύ καλό επίπεδο παραγωγικότητας και η εταιρεία προγραμματίζει την επέκταση του συστήματος τον επόμενο χρόνο, για να επιτύχει ακόμα καλύτερη και ταχύτερη κάλυψη των παραγγελιών των πελατών της.

Παράλληλα, έχει ήδη σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί μέχρι τις αρχές του 2025 ο αυτοματισμός διαχείρισης στροφείων καλωδίων, ο οποίος θα επιτρέψει στην Καυκάς να διαχειριστεί καλύτερα και με πιο παραγωγικό τρόπο τα μεγαλύτερα σε διατομές καλώδια.

Μετεγκατάσταση της μονάδας κατασκευής Ηλεκτρικών Πινάκων της Αθήνας

Όσον αφορά την αναζήτηση τοποθεσίας για την μετεγκατάσταση της μονάδας κατασκευής Ηλεκτρικών Πινάκων της Αθήνας σε μεγαλύτερο χώρο – καθώς έχει εξαντληθεί η παραγωγική δυνατότητα του υφιστάμενου χώρου και δημιουργούνται καθυστερήσεις στον χρόνο υλοποίησης των παραγγελιών των μονάδων πινάκων – η εταιρεία θα προβεί σε νέα μεγάλη επένδυση. Πιο συγκεκριμένα προγραμματίζει να κατασκευάσει νέα μονάδα τα επόμενα χρόνια με κτίριο που θα σχεδιαστεί εξ αρχής, προκειμένου αυτό να καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες παραγωγής της μονάδας. Αυτές οι συμπληρωματικές επενδύσεις σε νέα μονάδα κατασκευής ηλεκτρολογικών πινάκων και σε εξοπλισμό στην νέα αποθήκη, αποτελούν μέρος της στρατηγικής της εταιρείας να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην αγορά.

Η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση μίας μεγάλης ενότητας ψηφιακού μετασχηματισμού, που ήταν η πρώτη φάση του έργου «ATLAS», όπως ονομάστηκε το έργο ψηφιακού μετασχηματισμού της Καυκάς, συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς τον σχεδιασμό νέων αυτοματισμών και βελτιώσεων στα συστήματα της.

Επενδύσεις σε κορυφαίες εταιρείες

Πιο συγκεκριμένα, με στόχο τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των πελατών της και με γνώμονα τις διεθνείς τάσεις και την υψηλή ποιότητα, επένδυσε σε κορυφαίες εταιρείες και λύσεις πληροφορικής και υιοθέτησε έναν αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που βασίζεται κυρίως στις τεχνολογίες SAP Rise (S/4HANA, IS-Retail, Advanced EWM, CPQ, Success Factor) και στο οικοσύστημα της Microsoft (Microsoft365, Azure Data Warehouse/PowerBI/ML, CRM D365, Power Automate), όλα αναπτυγμένα στο Cloud, καθώς και την δημιουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού οικοσυστήματος.

Επόμενα βήματα που περιλαμβάνονται στο έργο «ATLAS», είναι η δημιουργία νέας ψηφιακής πλατφόρμας για τους επαγγελματίες πελάτες , η νέα πλατφόρμα για το πρόγραμμα Loyalty, η βελτίωση του συστήματος CRM καθώς και η απρόσκοπτη ενσωμάτωση των διεθνών προτύπων και τεχνικών χαρακτηριστικών για το ηλεκτρολογικό υλικό στα συστήματα της, με την βοήθεια της πλατφόρμας PIM (Product Information Management).

Αυξημένα οικονομικά μεγέθη για το 2023

Αναφορικά με την περυσινή χρονιά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε €309,17 εκατ. αυξημένος κατά 18,1%. Γενικότερα, το αυξημένο επίπεδο πωλήσεων της εταιρείας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 – όπου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί – οφείλεται στη ζήτηση για υλικά ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, φωτισμού και αυτοματισμών, εξαιτίας της σημαντικής ανόδου του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και των αποφάσεων της εταιρείας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της αγοράς.

Στο τέλος του 2023 ολοκληρώθηκε όπως είχε σχεδιαστεί η επένδυση της Καυκάς στον Ασπρόπυργο Αττικής με την δημιουργία ιδιόκτητου υπερσύγχρονου κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής με μέγεθος αποθηκών 16.000 τ.μ. και υπερσύγχρονο σύστημα αυτοματοποιημένης διαχείρισης αποθεμάτων για την συλλογή των υλικών (automated picking). Εκτός από τη σημαντική επένδυση στην νέα αποθήκη, πρόσθετα κεφάλαια άνω των €2 εκατ. επενδύθηκαν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας.

Ακόμη, δόθηκε έμφαση στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, στα καταστήματα της εταιρείας, αλλά και στα εξειδικευμένα τεχνικά τμήματα των οκτώ διαφορετικών business units που διατηρεί η εταιρεία δηλαδή στον Φωτισμό, τις δυο μονάδες κατασκευής Ηλεκτρολογικών πινάκων Χαμηλής και Μέσης τάσης, το Βιομηχανικό υλικό και λύσεων φόρτισηςαυτοκινήτων , την δομημένη καλωδίωση (ICT) , το Energy solutions με λύσεις για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, των Κτιριακών αυτοματισμών, της Φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τέλος του UPS και της ποιότητας ισχύος.

Παράλληλα, η εταιρεία αύξησε και τα αποθέματα, προσπαθώντας να καλύψει με ακόμα καλύτερο και ταχύτερο τρόπο τις ανάγκες των πελατών της, κυρίως των επαγγελματιών. Η κίνηση αυτή έδωσε στην εταιρεία καλύτερο επίπεδο διαθεσιμότητας εμπορευμάτων στα καταστήματα αλλά και στο κέντρο αποθήκευσης και διανομής, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής του πελάτη κυρίως για παραγγελίες οι οποίες δεν αφορούν εμπορεύματα ροής αλλά απαιτούν ειδική παραγγελία πρώτα στον προμηθευτή. Φυσικά υπάρχει το ρίσκο ένα μέρος των αποθεμάτων αυτών που μπορεί να έχει χαμηλή κινητικότητα, να απαξιωθεί τεχνολογικά με την πάροδο του χρόνου, αλλά το ρίσκο αυτό είναι ελεγχόμενο , καθώς εξετάζεται η κινητικότητα των εμπορευμάτων σε τακτική βάση και μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κάποιο σημαντικό πρόβλημα.

Στο τέλος του 2023, η εταιρεία διέθετε 76 υποκαταστήματα και δύο μονάδες κατασκευής ηλεκτρικών πινάκων, φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, βιομηχανικό υλικό, κατασκευή ηλεκτρικών πινάκων και συστήματα αυτοματισμών διαχείρισης κτιρίων, γραφείων, οικιών και ξενοδοχείων. Η στοχευμένη επέκταση του δικτύου της ΚΑΥΚΑΣ σε κομβικά σημεία αστικών κέντρων και της περιφέρειας αξιολογείται συνεχώς

Επίσης, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν Lighting and Innovation HUBs και προσφέρουν μελέτες και επιδείξεις νέων τεχνολογιών και εφαρμογών σε φωτισμό και αυτοματισμούς κτιρίων. Απευθύνονται σε αρχιτέκτονες, επενδυτές και τελικούς χρήστες εγκαταστάσεων. Σήμερα, υπάρχουν τέσσερα HUBs στην Ηλιούπολη, το Χαλάνδρι, τα Χανιά και την Κέρκυρα, με σχέδια για περαιτέρω επέκταση.

Τέλος, αυξήθηκε σημαντικά ο στόλος επαγγελματικών οχημάτων και στο τέλος του 2023 αριθμούσε συνολικά 110 φορτηγά.

Διαβάστε επίσης:

Alumil: Νέες επενδύσεις και διεύρυνση διεθνούς παρουσίας

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο: Κοινοτικό πρόγραμμα για κάλυψη δαπανών

Οι ΗΠΑ ισχυροποιούν την παρουσία τους στα ελληνικά logistics

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News