Business & Finance Παρασκευή 11/10/2024, 08:19
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φαρμακευτικές: Σε αναμονή για το clawback μετά τη συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Φαρμακευτικές: Σε αναμονή για το clawback μετά τη συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Με τη διαβεβαίωση ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα το 2024 αλλά και τη δυσκολία να αλλάξει κάτι το 2023 στο μέτωπο των επιβαρύνσεων των φαρμακευτικών εταιρειών, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση τoυ PhARMA Innovation Forum (PIF) με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη όπου ήταν παρών και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής.

Στο μοτίβο και της ανακοίνωσης που είχε προηγηθεί αλλά και με δεδομένο το αίτημα για παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού από το ΣΦΕΕ, οι εκπρόσωποι 26 βιοφαρμακευτικών εταιρείών ζήτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα που αφορά στο ύψος των επιστροφών λόγω της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία για το 2023, ενώ παράλληλα ανέδειξαν ως επιτακτική ανάγκη να χαραχθεί μία πιο δίκαιη και αποτελεσματική φαρμακευτική πολιτική.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Υπουργός, παρότι εξέφρασε την κατανόησή του για την πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις, πρόβαλε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας. Ωστόσο, φέρεται να δήλωσε ότι θα εξετάσει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο ενίσχυσης του προϋπολογισμού στο κανάλι του νοσοκομείου για το 2023, έτος το οποίο -όπως επανέλαβε- ήταν μια πολύ κακή χρονιά για την εξέλιξη της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Μάλιστα θεώρησε και ως δεδομένο ότι οι φαρμακευτικές θα πρέπει να ήταν υποψιασμένες για μια τέτοια εξέλιξη. Πάντως δεν φάνηκε και πολύ αισιόδοξος για αλλαγές το 2023 καθώς και τεχνικά πλέον αυτό δε γίνεται.

Η αύξηση του προϋπολογισμού είναι και λύση που προτείνεται από την πλευρά των επιχειρήσεων για την προηγούμενη χρονιά, η οποία αποτελεί και τη δραματικότερη από την επιβολή του clawback για τις εταιρείες, καθώς από τα σημειώματα που απέστειλε η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) για το 1ο εξάμηνο, φαίνεται ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές για την μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς φτάνουν στο 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92% των πωλήσεων. Όπως έχει επισημάνει το PIF, αυτό σημαίνει ότι το κράτος πλέον καλύπτει το κόστος για λιγότερες από 2 στις 10 θεραπείες για σοβαρές -και συχνά απειλητικές για τη ζωή- χρόνιες παθήσεις.

Στελέχη του κλάδου αναφέρουν ότι με αυτές τις πρακτικές υπάρχουν σκευάσματα τα οποία επί της ουσίας διατίθενται σε τιμή κάτω του κόστους και ότι υπό αυτές τις συνθήκες, διακυβεύεται η πρόσβαση των ασθενών σε κρίσιμα φάρμακα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2024 θα είναι μία καλύτερη χρονιά, ενώ φέρετε να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακατανομής στα τρία κανάλια των 300 εκατ. ευρώ που προστίθενται στον προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της ρήτρας του Ταμείου Ανάκαμψης για συνυπευθυνότητα της Πολιτείας στη μείωση του clawback, προκειμένου να ενισχυθεί το κανάλι του νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική απόφαση, η κατανομή των  300 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες φαρμακευτικής δαπάνης είναι η εξής:

• 80 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία κοινότητας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)

• 100 εκατ. ευρώ στα Φ.Υ.Κ. των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

• 120 εκατ. ευρώ στα νοσοκομειακά φάρμακα

Ο Υπουργός, εμφανίζεται αισιόδοξος, για τη μείωση των επιστροφών στο σύνολο της αγοράς το 2024, καθώς όπως έχει δηλώσει οι στόχοι για περιορισμό κατά 200-300 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2023, μέχρι το τέλος του έτους φαίνεται ότι θα επιτευχθούν.

Βέβαια εδώ οι φαρμακευτικές σημειώνουν πως το ποσό αυτό που «εξοικονομήθηκε» ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε rebate μέσα από τις διαπραγματεύσεις και τους κλειστούς προϋπολογισμούς.  

Διαβάστε επίσης: 

Φαρμακευτικές: Προειδοποιούν τον πρωθυπουργό για αποσύρσεις φαρμάκων από την αγορά

Νοσοκομειακά φάρμακα: Κρίσιμες συναντήσεις για να μην υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News