ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy Holdings: Γιατί αποφάσισε να βάλει «πόδι» στις ΗΠΑ

Cenergy Holdings: Γιατί αποφάσισε να βάλει «πόδι» στις ΗΠΑ

Στους βασικούς λόγους που «υπόσχονται» υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του ομίλου τουλάχιστον για τα επόμενα 20-25 χρόνια και στη μεγάλη επένδυση στις ΗΠΑ αναφέρθηκε χθες η ηγεσία της Cenergy Holdingsμε αφορμή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των €200 εκατ. η οποία ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή, με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που δεν θα ξεπερνά τα €9,86.

Πιο αναλυτικά, ο CEO του ομίλου, Αλέξης Αλεξίου στάθηκε στο μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Cenergy η οποία συνδυάζει δύο τομείς: των καλωδίων μέσω της Hellenic Cables και των χαλύβδινων σωλήνων μέσω της Σωληνουργίας Κορίνθου. Αυτός ο συνδυασμός προσφέρει ολοκληρωμένα έργα με το κλειδί στο χέρι στους πελάτες της σε Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό. Ο κ. Αλεξίου εστίασε και το ρόλο-κλειδί που έχει η Cenergy στον ενεργειακό μετασχηματισμό, καθώς συμμετέχει σε μεγάλα έργα που αφορούν τη μεταφορά και διανομή ενέργειας, τη μεταφορά φυσικού αερίου και παραδοσιακών καυσίμων, καθώς επίσης του υδρογόνου και του διοξειδίου του άνθρακα.

Η στρατηγική της Cenergy βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • Την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων (είτε καλωδίων, είτε χαλύβδινων σωλήνων)
  • Την περαιτέρω γεωγραφική επέκταση, κυρίως στις ΗΠΑ
  • Την ενσωμάτωση στα εργοστάσια νέων τεχνολογιών όπως π.χ. αυτοματισμούς, ρομποτική και AI για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την παραγωγή με τον καλύτερο και πιο σύγχρονο τρόπο

Macro, κυβερνητικά μέτρα και… πακτωλός χρημάτων

Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής της Cenergy Holdings, Αλέξανδρος Μπένος, έδωσε έμφαση σε τρία βασικά σημεία που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Το πρώτο αφορά στο γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως είπε, «δεν εννοώ αν τα επιτόκια είναι υψηλά, αλλά στις μεγάλες τάσεις. Για παράδειγμα αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση για ενέργεια, λόγω ανόδου του πληθυσμού στον πλανήτη, της αύξησης της μεσαίας τάξης, αλλά και των πιο…λαίμαργων για ενέργεια τεχνολογιών όπως είναι οι υπολογιστές και το AI». Η Cenergy θα κληθεί να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση για ενέργεια, στο επίπεδο της μεταφοράς και της διανομής.

Δεύτερον επισήμανε τις κινήσεις κυβερνήσεων και θεσμών προκειμένου ο πλανήτης να πάει σε κάτι πιο πράσινο στο μέλλον, κάτι το οποίο έχουμε ήδη δει με τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ -αρχικά με χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά και στη συνέχεια με θαλάσσια και πλωτά αιολικά- και του φυσικού αερίου.

Τέλος ο κ. Μπένος υπογράμμισε τον «πακτωλό χρημάτων που επενδύονται σε υποδομές» προκειμένου να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση, όπως είναι π.χ. η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Πρόσθεσε ότι όλα τα παραπάνω είναι πολύ θετικά για τη Cenergy «μια μουσική στα αυτιά μας», όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι για τα επόμενα 15-20 χρόνια ή ακόμη και 25, θα υπάρχουν αυτές οι προκλήσεις, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα μιας και υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «άμεσα μας λείπουν περισσότερο οι άνθρωποι και όχι τα καλώδια».

Επενδύσεις στα εργοστάσια

Για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές, ο κ. Μπένος υπογράμμισε ότι η Cenergy προχώρησε σε μεγάλες επενδύσεις «για να κάνουμε επιτυχημένες παραγωγικές βάσεις. Π.χ. τα Ελληνικά Καλώδια επένδυσαν στην Κόρινθο και πλέον το εργοστάσιο αυτό θεωρείται ένα από τα αρτιότερα και τεχνολογικά ανεπτυγμένα εργοστάσια υποβρυχίων καλωδίων στον κόσμο και το πρώτο στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο εργοστάσιο (της Fulgor) το αγοράσαμε το 2011, το επεκτείναμε και το 2023 διπλασιάσαμε την παραγωγική του δυναμικότητα σε υποβρύχια καλώδια συγκριτικά με δύο χρόνια πριν. Μάλιστα  το βιβλίο παραγγελιών μέχρι και τον Ιούνιο έδειχνε ότι μέχρι το 2028 όλη η παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων είναι ήδη πουλημένη».

Αναφορικά με το εργοστάσιο χερσαίων καλωδίων στη Θήβα, ο οικονομικός διευθυντής της Cenergy ανέφερε ότι «ήταν πιο μικρό σε έκταση και δεν υπήρχε χώρος επέκτασης.

Πριν δύο χρόνια αποκτήσαμε το παλιό εργοστάσιο της Πετζετάκις, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πιο μακριά και μεταφέραμε την παραγωγή καλωδίων τηλεπικοινωνιών στον Ελαιώνα. Εκτιμούμε ότι στο τέλος του 2025 θα παράγουμε διπλάσια χερσαία καλώδια» συμπληρώνοντας ότι «και αυτά είναι πουλημένα μέχρι το 2027, καθώς ήδη οι παραγγελίες από συμβασιοποιημένα μεγάλα έργα ανέρχονται σε € 2,8 δισ.»

Η επιλογή του λιμανιού της Βαλτιμόρης

Ένα σημαντικό μέρος της ΑΜΚ των €200 εκατ. θα κατευθυνθεί προς τις ΗΠΑ, καθώς όπως είπε ο κ. Μπένος, «δεν μπορούμε να περιοριστούμε μόνο σε Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να στηρίξουμε την κερδοφορία μας με έργα για τον ΑΔΜΗΕ και τον Καυκά, αλλά πρέπει να ανταγωνιστούμε τους τρεις μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς».

Σε μια αγορά ωστόσο η οποία είναι προστατευμένη με δασμούς και specifications, «πρέπει είτε να εξάγεις εκεί και να έχεις τους περιορισμούς της χώρας, είτε να βάλεις πόδι με παραγωγή και να ανταγωνιστείς τους δύο κολοσσούς, Presmyan και Southwire οι οποίοι κάνουν από $8,5-$9 δισ. τζίρο ο καθένας».

Ο κ. Μπένος έκανε λόγο για πολύ μεγάλη ζήτηση, γιατί η αμερικανική αγορά είναι πολύ πιο πίσω στα χερσαία καλώδια εντός των πόλεων, καθώς τα υφιστάμενα δίκτυα υπάρχουν από τη δεκαετία του 30 και χρειάζονται ανανέωση.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Cenergy αποφάσισε να παράγει σε πρώτη φάση μόνο χερσαία καλώδια μεσαίας και υψηλής τάσης, επιλέγοντας το λιμάνι της Βαλτιμόρης, το οποίο θα εξυπηρετήσει και την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων στο μέλλον, εφόσον μεγαλώσει η συγκεκριμένη αγορά. Ήδη η εταιρεία επένδυσε $30 εκατ. για την αγορά του παραθαλάσσιου οικοπέδου στην Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης περίπου 153.800 τ.μ.

Ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί, η αδειοδότηση προχωρά κανονικά και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους. 

Διπλάσια περιθώρια κέρδους

Η συγκεκριμένη επένδυση «υπόσχεται» για την Cenergy μεγάλα περιθώρια κέρδους – τα οποία σήμερα είναι διπλάσια από τα αντίστοιχα στην Ευρώπη, στα επίπεδα των 15%-20% – ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη δώσει $58 εκατ. ως φοροαπαλλαγή για την επένδυση, με την εταιρεία να έχει  ευνοϊκή μεταχείριση από τις αρχές και την τοπική κοινωνία του Μέριλαντ. Θα πρόκειται για ένα «αντίγραφο της μονάδας της Θήβας», τόνισε ο CFO της Cenergy ο οποίος αποκάλυψε ότι «έχουμε ήδη παραγγελίες για τη διετία 2025-2026, δηλαδή πριν ξεκινήσει να λειτουργεί το εργοστάσιο στο Μέριλαντ. Τα καλώδια  θα τα φέρουμε από το εργοστάσιο της Θήβας και μάλιστα νωρίτερα σε σχέση με τους τοπικούς παραγωγούς οι οποίοι εκτελούν τις παραγγελίες σε βάθος ενός έτους».

Σχετικά με το μέγεθος της αγοράς καλωδίων, αυτή υπολογίζεται γύρω στα $20 δισ. εκ των οποίων περίπου τα $8 δισ. αφορούν τα χερσαία μεσαίας και υψηλής τάσης. Από αυτά σε πρώτη φάση η Cenergy δεν θα διεκδικήσει ούτε το ένα τέταρτο, «θέλουμε πρώτα να πάρουμε το αμερικανικό διαβατήριο, καθώς οι Αμερικάνοι δεν αγοράζουν εισαγόμενα προϊόντα».

Η εικόνα στο εξάμηνο

Θυμίζουμε ότι στο α’ εξάμηνο του 2024 οι πωλήσεις της Cenergy αυξήθηκαν κατά 1,7% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €812 εκατ. Η αύξηση οφείλεται στις υψηλότερες πωλήσεις από έργα καλωδίων (+€104 εκατ. έναντι του α’ εξαμήνου 2023 ή 70,5% σε ετήσια βάση), τα οποία κάλυψαν τη μείωση που προήλθε από τις πωλήσεις σε καλώδια ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και τις πωλήσεις του τομέα των σωλήνων χάλυβα.

Το EBITDA ενισχύθηκε κατά 53%, στα €121,2 εκατ. και τα καθαρά κέρδη σε €56,46 εκατ., αυξημένα κατά 139% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η Cenergy αναλαμβάνει συνεχώς νέα έργα και ως αποτέλεσμα το ανεκτέλεστο παραγγελιών αυξήθηκε σε €3,38 δισ. στο τέλος του εξαμήνου.

Σύμφωνα με το νέο guidance για το σύνολο της χρήσης 2024 η εκτίμηση είναι ότι το προσαρμοσμένο EBITDA θα διαμορφωθεί σε ένα εύρος €245 – €265 εκατ., έναντι €214 εκατ. το 2023, καταγράφοντας αύξηση 24% περίπου.
Σε ό,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες επιδιώξεις, με βάση το ανεκτέλεστο υπόλοιπο και τις θετικές προοπτικές της αγοράς, η διοίκηση εκτιμά μια αύξηση εσόδων κατά 12%, περίπου, ετησίως, με σταδιακή αύξηση του EBITDA στα επίπεδα των €380 – €420 εκατ.

 

Cenergy Holdings: Γιατί αποφάσισε να βάλει «πόδι» στις ΗΠΑ-1

Κεφαλαιουχικές δαπάνες

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στο α’ εξάμηνο του 2024 για τον κλάδο καλωδίων ανήλθαν σε €104,5 εκατ. οι οποίες αφορούν:

  • €48,8 εκατ. για την υλοποίηση της προγραμματισμένης επέκτασης της δυναμικότητας του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο
  • €23,1 εκατ. για τις εγκαταστάσεις των χερσαίων καλωδίων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο της Θήβας εγκαθίστανται νέες γραμμές παραγωγής και νέος εξοπλισμός, ώστε να δημιουργηθεί μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής επίγειων και υπόγειων καλωδίων μέσης, υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Η ολοκλήρωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025. Παράλληλα, προχωρούν οι επενδύσεις στο εργοστάσιο του Ελεώνα, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο αριστείας παραγωγής καλωδίων χαμηλής τάσης μέχρι το τέλος του 2024
  • €3,2 εκατ. για το εργοστάσιο στο Βουκουρέστι
  • €29,4 εκατ. για το οικόπεδο που προορίζεται για τη νέα παραγωγική μονάδα καλωδίων στις ΗΠΑ και τις σχετικές δαπάνες που απαιτούνται για την ανάπτυξη

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στον τομέα σωλήνων χάλυβα ανήλθαν σε €16,6 εκατ. και συνδέονται με στρατηγικές αναβαθμίσεις της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου στην Θίσβη. Πιο συγκεκριμένα, ο τομέας υλοποίησε: 

  • ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βελτιστοποίησης και αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου σωλήνων ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW) που έχει ήδη επιφέρει βελτιωμένες παραγωγικές επιδόσεις
  • μια σειρά από αναβαθμίσεις της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου σωλήνων ελαστικής συγκόλλησης βυθισμένου τόξου (HSAW), οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους

Διαβάστε επίσης:

Cenergy: Από σήμερα η δημόσια προσφορά για αύξηση ΑΜΚ έως 200 εκατ. ευρώ

Cenergy: Η επέκταση στις ΗΠΑ και τα σχέδια για αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ.

Σε αχαρτογράφητα νερά οι αγορές στο β’ εξάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News