ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σάμι και Λούση Φάις βάζουν υψηλότερα τον πήχη για Puma, Under Armour και UGG – Οι προσθήκες Levi’s και Fit Flop

Σάμι και Λούση Φάις βάζουν υψηλότερα τον πήχη για Puma, Under Armour και UGG – Οι προσθήκες Levi’s και Fit Flop

Πωλήσεις άνω των €100 εκατ. με ανάπτυξη περίπου 30% και EBITDA που ξεπέρασαν τα €20 εκατ. με ανάπτυξη 40% εμφάνισαν πέρυσι οι εταιρείες Sportswind και Unlimited Sport του ομίλου Φάις με την καθαρή κερδοφορία τους να αγγίζει τα €7,7 εκατ.

Η διοίκηση του Fais Group βάζει ακόμα υψηλότερα τον πήχη για τα φετινά μεγέθη, κάτι το οποίο έχει ήδη διαφανεί στους πρώτους μήνες του 2024.

Πιο αναλυτικά, η Sportswind (που διοικεί η Λούσυ Φάις), ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Puma για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, «έτρεξε» το α’ εξάμηνο με ανάπτυξη 19%

Αναφορικά με τις κινήσεις της εταιρείας φέτος, όπως σημειώνεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, «μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία του νέου καταστήματος Puma στο εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos, στην Θεσσαλονίκη, το 2024 άνοιξε το νέο flagship store της Puma στην Γλυφάδα και προγραμματίζεται στις αρχές του 2025 το άνοιγμα νέο καταστήματος στο The Mall of Athens».

Επιπλέον, το 2024 σηματοδότησε την έναρξη αποκλειστικής διανομής για το brand Levi’s σε Ελλάδα και Κύπρο «προσθέτοντας ένα ακόμα ισχυρό και διεθνώς αναγνωρισμένο brand στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας».

Θυμίζουμε ότι η Sportswind είναι παράλληλα ο master franchisee της ισπανικής φίρμας Manga και διατηρεί τέσσερα καταστήματα πώλησης σε Αιγάλεω (εντός του εμπορικού κέντρου River West), Γλυφάδα, Λάρισα (εντός του εμπορικού κέντρου Fashion City Outlet) και Πάτρα.

Τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρώθηκε η πώληση του ακινήτου που αφορούσε το παλαιό εργοστάσιο «Μύλοι Αλλατίνη» στη Θεσσαλονίκη επί του οποίου η εταιρεία κατείχε έμμεσα το 46,79% μέσω της Alezur Ltd. Το αναλογούν τίμημα για την Sportswind ανήλθε σε € 3,3 εκατ.

Επίσης στις 25/7/2024 η εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση της επένδυσής της στην Blih Ltd, από την οποία προέκυψε κέρδος €19,4 χιλ.

Η εικόνα του 2023

Κατά την περυσινή χρονιά, η Sportswind συνέχισε την ανάπτυξη της στο εσωτερικό, στοχεύοντας στην επέκταση και στην βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της.

Η εταιρεία εμφάνισε αύξηση των πωλήσεων της τάξεως του 15%, στα €46 εκατ.

Αύξηση στις πωλήσεις παρουσίασαν όλα τα brands της εταιρείας και πιο συγκεκριμένα:

  • Mango: 23%
  • Puma (χονδρική): 5%
  • New Era: 62%

Επίσης, το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο 36% έναντι 41% το 2022. Η μείωση οφείλεται κυρίες σε δαπάνες διαφήμισης ενσωματωμένες στο κόστος αγορών εμπορευμάτων του brand Puma.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το EBITDA της εταιρείας να υποχωρήσει σε €5,82 εκατ. έναντι €6,85 εκατ. το 2022, ενώ τα κέρδη μετά φόρων της χρήσης κατέγραψαν πτώση άνω του 50%, στα €1,4 εκατ.

Τέλος σημειώνεται ότι η Sportswind κατά την 31/12/2023 εμφάνιζε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης €2,834 εκατ. ενώ την αμέσως προηγούμενη χρήση ήταν οριακά αρνητικό κατά €394,15 χιλ.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία έλαβε δάνεια για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που πραγματοποιεί για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εντός του 2023 επένδυσε περίπου €800 χιλ. σε  πάγια ενώ προχώρησε και σε αγορές αποθεμάτων προκειμένου να ανταποκριθεί στις φετινές παραγγελίες. Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι κινήσεις αυτές έχουν προσωρινά δημιουργήσει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης το οποίος αναμένεται να αναστραφεί εντός της φετινής χρήσης κυρίως μέσω της ρευστοποίησης των αποθεμάτων.

Οδηγός η Under Armour

Αναφορικά με την Unlimited Sport, που είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Under Armour για Ελλάδα και Κύπρο, η εταιρεία εμφάνισε πέρυσι αύξηση των κύκλου εργασιών της τάξεως του 23%, στα €60,3 εκατ.

Αύξηση στις πωλήσεις παρουσίασαν όλα τα brand της εταιρείας αλλά το brand της Under Armour είναι αυτό που έδωσε την μεγαλύτερη ώθηση με αύξηση 25% στις χονδρικές πωλήσεις και 32% στις λιανικές.

Σχετικά με το brand UGG, οι χονδρικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18% ενώ οι πωλήσεις του brand Technogym ενισχύθηκαν κατά 39% σε σχέση με το 2022.

Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα το EBITDA της χρήσης να ανέλθει σε €13,335 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 36% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Στην τελική γραμμή του ισολογισμού, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 17,12%, στα €4,72 εκατ. έναντι €5,7 εκατ. το 2022,

Στα πλαίσια της ανάπτυξης της, η εταιρεία του Σάμι Φάις προχώρησε στο πρώτο εξάμηνο του 2024 στην ανακαίνιση του Under Armour Brand House στη Γλυφάδα.

Παράλληλα τον Αύγουστο εγκαινιάστηκε το νέο κατάστημα της Under Armour επί της οδού Βουλής στην Ερμού.

Επιπλέον, ξεκίνησε η διανομή στην χονδρική της Fit Flop, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η ζήτηση για UGG προϊόντα αναμένεται να παραμείνει πολύ ισχυρή σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής.

Εντός του α’ τριμήνου της φετινής χρονιάς ολοκληρώθηκε η απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας All About Cars, ενώ τον περασμένο Απρίλιο ολοκληρώθηκε η απόκκτηση του συνόλου των μετοχών Lumos Maxima. Τον Ιούλιο εγκρίθηκε το σχέδιο συγχώνευσης της Unlimited Sport με τις παραπάνω δύο εταιρείες.

Κεφάλαιο κίνησης & Ομολογιακό δάνειο

Η εταιρεία κατά την 31/12/2023 εμφάνιζε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους περίπου €2 εκατ. ενώ το 2022 είχε θετικό κεφάλαιο κίνησης €1,96 εκατ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην λήψη τραπεζικού δανεισμού μέσω αλληλόχρεου (χωρίς την κάλυψη επιταγών εισπρακτέων) ποσού €3 εκατ.  για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης καθώς επίσης και στην αύξηση της υποχρέωσης φόρου εισοδήματος κατά €542,24 χιλ., κυρίως ως απόρροια των κερδοφόρων αποτελεσμάτων της χρήσης.

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς η Unlimited Sport προέβη στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου € 6,35 εκατ. το οποίο διαιρείται σε Ομολογίες Σειράς Α’ και Β’ ποσού €3,75 εκατ. και 2,6 εκατ. αντίστοιχα. Κατά την 31/12/2023 καλύφθηκαν οι Ομολογίες Σειράς Α’ και μέχρι τις 31/3/2024 οι Ομολογίες Σειράς Β’. Το επιτόκιο του ανέρχεται σε 5,80% ενώ η αποπληρωμή των ομολογιών θα γίνει μέχρι την 19/03/2031 με άπαξ ή τμηματικές καταβολές. Το κοινό ομολογιακό δάνειο καλύφθηκε στο σύνολο του από την μητρική εταιρεία του Ομίλου, Φάις Συμμετοχών.

Διαβάστε επίσης: 

Gap: Μπορεί να ξαναγεννηθεί μετά τη χειμερία νάρκη δεκαετιών;

Prada: Τα 25 εκατοστά υφάσματος που την σώζουν από τη μιζέρια της αγοράς του luxury

Κρίση διαρκείας στην Burberry: Αλλάζει ξανά CEO καθώς ψάχνει τον δρόμο της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News