ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Κέρδη 40,5 εκατ. στο 6μηνο – «Χτίζει» το logistics park των 100.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο

Prodea: Κέρδη 40,5 εκατ. στο 6μηνο – «Χτίζει» το logistics park των 100.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο

Ανάπτυξη της τάξης του 30,4% εμφάνισε ο κύκλος εργασιών της Prodea Investments στο α’ εξάμηνο του 2024 και ανήλθε σε €113 εκατ. Πιο αναλυτικά:

  • Τα έσοδα από μισθώματα υποχώρησαν στα €75,21 εκατ. έναντι €85,78 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μείωση η οποία προήλθε κυρίως από την πώληση των ακινήτων
  • Τα έσοδα ξενοδοχειακού κλάδου, ύψους €24,233 εκατ., προήλθαν από την απόκτηση του επιπλέον ποσοστού στην MHV.
  • Τα έσοδα από πώληση αποθεμάτων ακινήτων διαμορφώθηκαν σε €13,63 εκατ. έναντι €917 χιλ. το 2023 και τα οποία προήλθαν από τις εταιρείες Wise Athanasia, Wise Louisa και Θερμοπύλων 77, καθώς και από την εταιρεία Parklane Hotels Limited, θυγατρική της MHV.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €86,08 εκατ. έναντι €87,77 εκατ. πέρυσι.

Τέλος, τα κέρδη έφθασαν σε €40,5 εκατ. έναντι €47,5 εκατ. για την περίοδο που έληξε την 30 Ιουνίου 2023.

Portfolio

Την 30 Ιουνίου 2024, το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου αποτελείτο συνολικά από 321 ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1.354 χιλ. τ.μ. και 4 ξενοδοχειακές μονάδες (operating hotels) οι οποίες κατά την πλήρη λειτουργία τους θα διαθέτουν 829 κλειδιά.

Στα 321 ακίνητα συμπεριλαμβάνονται και 6 μισθωμένα ξενοδοχεία τα οποία διαθέτουν 519 κλειδιά.

  • Ελλάδα: 272
  • Κύπρος: 23
  • Ιταλία: 22
  • Βουλγαρία: 2
  • Ρουμανία: 2

Επιπλέον ο Όμιλος μέσω της MHV την 30 Ιουνίου 2024 κατείχε 2 ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και 2 στην Κύπρο Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου την 30 Ιουνίου 2024 ανερχόταν σε €3,04 εκατ.

Επενδύσεις

Η Prodea συνέχισε την επενδυτική δραστηριότητά της σύμφωνα με την τρέχουσα στρατηγική της που, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της και τη δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους της, προβλέπει την αναμόρφωση της σύνθεσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου με έμφαση σε βιοκλιματικά γραφεία, εμπορικές αποθήκες και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ο Όμιλος προχώρησε εντός του πρώτου εξαμήνου 2024 στις εξής επενδύσεις:

  • Στις 24 Ιανουαρίου ολοκλήρωσε την απόκτηση επιπρόσθετου ποσοστού 55% στην MHV έναντι €254 εκατ. Θυμίζουμε ότι στο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων της, η MHV διαθέτει το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol, το Nammos Limassol, το LPM Restaurant & Bar, το Park Tower Residences και το The Landmark Nicosia στην Κύπρο. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται στην Ελλάδα με το Nikki Beach Resort και το Porto Paros
  • Στις 29 Φεβρουαρίου ολοκλήρωσε την απόκτηση οικοπέδων στο Μαρούσι στο οποίο θα ανεγερθεί σύγχρονo συγκρότημα γραφείων. Το τίμημα ανήλθε σε €9 εκατ.
  • Στις 7 Μαρτίου προχώρησε στην απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας “Δείγμα Επενδυτική”. Η Δείγμα είχε στην κατοχή της ένα κενό ακίνητο γραφείων και ένα ακίνητο με μεικτή χρήση, κυρίως καταστήματα και γραφεία, εν μέρει μισθωμένα, στην Αθήνα.
  • Η εύλογη αξία των ακινήτων της Δείγμα την ημερομηνία της απόκτησης ανερχόταν σε €21,426 εκατ. και η λογιστική τους αξία σε €19,841 εκατ.
  • Στις 8 Μαρτίου ολοκλήρωσε την απόκτηση ενός ακινήτου επί της οδού Πειραιώς 166 – 172 έναντι τιμήματος €7 εκατ.
  • Στις 4 Απριλίου η Θριασεύς ολοκλήρωσε την απόκτηση οικοπέδων στον Ασπρόπυργο. Το τίμημα ανήλθε σε €5,911 εκατ.
  • Στις 21 Μαΐου προχώρησε στην απόκτηση ενός ακινήτου, όμορο με το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται η έδρα της, με σκοπό την ανάπτυξη του για την επέκταση των ιδιοχρησιμοποιούμενων γραφείων της. Το τίμημα ανήλθε σε €3,58 εκατ.

Εστίαση στα logistics

Από πλευράς σύνθεσης του χαρτοφυλακίου, η εταιρεία εστιάζει στην αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο των εμπορικών αποθηκών (logistics), ένα στρατηγικό κλάδο ανάπτυξης της χώρας μας λαμβανομένης υπόψιν της κομβικής γεωγραφικής θέσης της. Στρατηγική της Prodea είναι η απόκτηση εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών, οι οποίες, όπως και στην περίπτωση των γραφείων, ανωτέρω, δεν είναι άμεσα διαθέσιμες και απαιτείται χρόνος για την ωρίμανσή τους, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ εννέα και δώδεκα μηνών.

Στο πλαίσιο αυτό την 24 Ιουλίου η Θριασεύς ολοκλήρωσε την απόκτηση ενός ακόμη οικοπέδου στον Ασπρόπυργο, το οποίο αφορά την περαιτέρω επέκταση της όμορης έκτασης η οποία έχει ήδη αποκτηθεί από την συγκεκριμένη εταιρεία. με σκοπό την ανέγερση σύγχρονου κέντρου αποθήκευσης και διανομής περίπου 100.000 τ.μ. Το τίμημα της απόκτησης ανήλθε σε €361 χιλ. και η εύλογη αξία τους, σύμφωνα με την εκτίμηση των ανεξάρτητων εκτιμητών, ανερχόταν σε €465 χιλ. Η συνολική επένδυση για το logistics park θα κινηθεί στα επίπεδα των €65 εκατ.

Παράλληλα σε επίπεδο εννεαμήνου, ο όμιλος προχώρησε και σε πωλήσεις διάφορων ακινήτων σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία.

Διαβάστε επίσης:

Prodea: Στα 86,1 εκατ. τα λειτουργικά κέρδη και αύξηση 30,4% του κύκλου εργασιών στο α’ εξάμηνο

Blend Development: Αγορά δύο κτιρίων στην Αθήνα – Θα γίνουν ξενοδοχεία

Στην αγορά των ξενοδοχειακών ακινήτων εισέρχονται οι ΑΕΕΑΠ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News