ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Kallas Incorporation: Αναμένει σταθερές πωλήσεις 213 εκατ. αλλά πτώση 10% των κερδών

Kallas Incorporation: Αναμένει σταθερές πωλήσεις 213 εκατ. αλλά πτώση 10% των κερδών

Σταθερότητα τζίρου, στα επίπεδα των περυσινών επιδόσεων των €213 εκατ. αναμένει για φέτος η διοίκηση της Kallas Incorporation, εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και στη διανομή πρώτων υλών και τροφίμων στη βιομηχανία τροφίμων (σοκολατοποιία, μπισκοτοποιία, παγωτά, σφολιατοειδή, γαλακτοκομικά, αρτοποιία, αλλαντοποιία κ.α), στις αλυσίδες των super markets καθώς επίσης στη μαζική εστίαση.

Για το περιθώριο μικτού κέρδους αναμένει αύξηση κατά 2%-3% σε σχέση με πέρυσι (όπου βρισκόταν στο 11,26%) και το περιθώριο EBITDA (προ εκτάκτων αποτελεσμάτων) σε ποσοστό λίγο πάνω του 5% επί του κύκλου εργασιών, λόγω του αυξημένου μισθολογικού κόστους το 2024 εν συγκρίσει με το 2023.

Τέλος, για τα κέρδη προ φόρων η διοίκηση βάζει τον πήχη στα €5,6 εκατ. δηλαδή περίπου 10% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι (€6,22 εκατ.) λόγω κυρίως του αυξημένου κόστους δανεισμού, ήτοι των χρεωστικών τόκων.

Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε το α’ εξάμηνο του 2024 σε €103 εκατ. με το μικτό περιθώριο κέρδους να κυμαίνεται στα επίπεδα του 11%.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της χρονιάς η εταιρεία:

  • ξεκίνησε η λειτουργία της νέας μονάδας τυποποίησης δημητριακών στις εγκαταστάσεις της στα Οινόφυτα
  • εμπλούτισε το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο στον χώρο των τροφίμων με νέα προϊόντα, όπως προϊόντα ελαιόλαδου και ηλιέλαιου
  • επέκτεινε την δραστηριότητά της στην εμπορία εκδόχων φαρμάκων και στην εμπορία παραφαρμακευτικών προϊόντων

Συνολικά, για τη φετινή χρονιά, η διοίκηση της εταιρείας σκοπεύει να:

  • συνεχίσει την αυστηρή πιστωτική πολιτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα προς τους πελάτες
  • αναπτύξει περαιτέρω το κανάλι πωλήσεων HO.RE.CA.,
  • ενισχύσει τόσο το μερίδιο αγοράς όσο και να διατηρήσει το μικτό περιθώριο κέρδους που κατέχει σήμερα λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ισχυρή περιουσιακή της διάρθρωση έναντι του ανταγωνισμού, μεγάλο μέρος του οποίου έχει απωλέσει τη δραστηριότητά του
  • διευρύνει τις εμπορικές σχέσεις της με νέους συνεργαζόμενους προμηθευτές ενισχύοντας έτσι την γκάμα των προϊόντων που εμπορεύεται
  • ενισχύσει και επενδύσει στο νεοσυσταθέν τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) με σκοπό την εμπορία μεγάλης γκάμας και καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη βιομηχανία τροφίμων

Πτώση τζίρου αλλά ανθεκτικά περιθώρια

Σε ό,τι αφορά το 2023, ο κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος κατά 2,35%, στα €213,33 εκατ., ενώ σε επίπεδο ομίλου ο τζίρος ξεπέρασε τα €258 εκατ., με αύξηση 2,64% σε σχέση με το 2022.

Τo μικτό κέρδος σε εταιρικό επίπεδο ήταν μειωμένο κατά 2,2%, στα €24 εκατ., ενώ σε επίπεδο Ομίλου, μειώθηκε κατά 5,6%, στα €28,72 εκατ.

Σημειώνεται από τη διοίκηση ότι η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει το μικτό περιθώριο κέρδους στα επίπεδα του 11%, παρά τις δύσκολες επικρατούσες συνθήκες ήτοι:

  • της απότομης πτώσης στις τιμές αγοράς μεγάλης γκάμας προϊόντων στις αρχές του 2023
  • της πίεσης των πελατών της εταιρείας για αγορά των προϊόντων σε χαμηλότερη τιμή από την προσφερόμενη, η οποία απέρρεε από το γεγονός ότι το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων των πελατών της είχε επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω του κόστους δανεισμού, της τιμής της ενέργειας και του μισθολογικού κόστους με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά και το περιθώριο κέρδους των πελατών της εταιρείας στα τελικά από αυτούς προς πώληση προϊόντα,
  • της απόφασης της εταιρείας να στηρίξει τους πελάτες της στην εν λόγω δύσκολη συγκυρία
  • του νομοθετικού μέτρου που θεσπίστηκε για το πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που είναι απαραίτητο για τη διατροφή το οποίο θεσπίστηκε τον Μάρτιο του 2022 και κατόπιν τροποποιήσεων του επεκτάθηκε η ισχύς του έως 31.12.2023. Αυτό περιόρισε και την εταιρεία, η οποία εμπορεύεται τρόφιμα να πετύχει την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε προϊόντα που είχαν τη δυνατότητα αυτή και θα μπορούσαν με τη σειρά τους να βελτιώσουν το συνολικό ποσοστό μικτού περιθωρίου κέρδους.

Κερδοφορία & δανεισμός

Τα αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙTDA) της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε €11,33 εκατ. έναντι €11,52 εκατ. το 2022, ενώ σε επίπεδο ομίλου υποχώρησαν σε €11,86 εκ. από €12,50 εκατ. μία χρονιά πριν. Βασική αιτία της μείωσης του EBITDA της εταιρείας το 2023, αποτέλεσε η αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά το ποσό των €678 χιλ. σε σχέση με την προηγούμενη χρήση του 2022.

Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας υποχώρησαν σε €6,22 εκατ. έναντι €8 εκατ. το 2022, ενώ σε ενοποιημένη βάση διαμορφώθηκαν σε €5,71 εκατ. έναντι €8,33 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρήση.

Λόγω της σημαντικής αύξησης του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor κατά την χρήση 2023, οι χρεωστικοί τόκοι της εταιρείας ανήλθαν πέρυσι σε €4,23 εκατ. έναντι €2,77 εκατ. το 2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 52,8%, ενώ ως απόλυτο μέγεθος σημείωσε αύξηση κατά €1,46 εκατ., περιορίζοντας την κερδοφορία της εταιρείας. Εάν δεν υπήρχε αυτή η επιβάρυνση η κερδοφορία της εταιρείας θα είχε υποχωρήσει ελαφρώς, στα επίπεδα των €7,66 εκατ.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας μειώθηκε κατά 5,5%, στα €64,63 εκατ. ενώ σε επίπεδο ομίλου η μείωση ήταν 5,2%, στα €70,54 εκατ.

Επενδύσεις

Επιπλέον, λόγω των νέων επενδύσεων της εταιρείας που ολοκληρώθηκαν το 2023, όπως η λειτουργία της νέας μονάδας τυποποίησης προϊόντων γλυκόζης και φυτικών ελαίων σε νέες εγκαταστάσεις στην Θεσσαλονίκη, το κόστος μισθοδοσίας της μητρικής αυξήθηκε σημαντικά κατά 12,7%, ενώ ως απόλυτο μέγεθος ανήλθε σε €6,04 εκατ. έναντι €5,36 εκατ. το 2022.

Το μισθολογικό κόστος της εταιρείας αναμένεται να παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα και κατά την φετινή χρήση, ένεκα και των νέων επενδύσεων που πραγματοποιεί η εταιρεία εντός του 2024, όπως η λειτουργία της νέας μονάδας τυποποίησης δημητριακών στις εγκαταστάσεις της Kallas στα Οινόφυτα.

Εκτός από τις παραπάνω επενδύσεις, σημειώνεται ότι έγιναν και άλλες από θυγατρικές του ομίλου και πιο συγκεκριμένα:

  • Η πλήρης λειτουργία των νέων ξηρού και ελεγχόμενου ψύξης φορτίου αποθηκευτικών εγκαταστάσεων επί του ιδιόκτητου ακινήτου της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου, Kallas Romania SRL στη Ρουμανία, συνολικού εμβαδού 5.000 τ.μ. ,
  • Η εγκατάσταση νέων ψυκτικών θαλάμων στους αποθηκευτικούς χώρους της θυγατρικής εταιρείας στην Κύπρο, Kallas Cyprus Ltd

Προφίλ

Η μητρική εταιρεία ιδρύθηκε το 1967.

Από το 1995 o Όμιλος Kallas Incorporation εξάγει προϊόντα σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Αίγυπτο, Τυνησία, Ρωσία Σερβία και Κροατία.

Ο όμιλος διαθέτει μέσω της μητρικής εταιρείας, σύγχρονες εγκαταστάσεις ελεγχόμενης θερμοκρασίας – στεγασμένου χώρου συνολικής έκτασης 60.000 τ.μ. σε: Αχαρνές Αττικής, Βαθύ Αυλίδος Χαλκίδας, Οινόφυτα Βοιωτίας, ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης, ΒΙΟΠΑ Βόλου, ΒΙΠΕ Ιωάννινων και μέσω των θυγατρικών εταιρειών στην Κύπρο, Ρουμανία, Β. Μακεδονία, Σερβία και Βουλγαρία.

Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων που προσφέρει είναι: τυροκομικά, γαλακτοκομικά, προϊόντα κακάο και σοκολάτες, φυτικά λιπαρά, φυτικές κρέμες, φυτικές μαργαρίνες, κατεψυγμένα προϊόντα (κρέατα, αλιεύματα, λαχανικά, φρούτα, πατάτες), κονσερβοειδή, προϊόντα σίτου/ αραβοσίτου, πρώτες και βοηθητικές ύλες, πρόσθετα τροφίμων και βιολογικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης:

«Τhe 50 Most Sustainable Companies in Greece 2024»: Εταιρείες – πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης

ΔΕΛΤΑ: Απεξάρτηση από το φρέσκο γάλα και είσοδος σε νέα προϊόντα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News