ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το placement του 10%

Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το placement του 10%

Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για την πώληση του 10% της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το πρωί, με ασφαλείς πληροφορίες του Money Review να προσδιορίζουν το όριο του discount στην περιοχή του 5% και το ανώτατο όριο του εύρους τιμής με premium κοντά στο 1%. Την Παρασκευή η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 7,84 ευρώ μετά από διαδοχικά ανοδικά σερί από την αρχή της εβδομάδας, που ενίσχυσαν την τιμή της μετοχής.

Οι αποφάσεις υπαγορεύονται από τη μεταβλητότητα των συνθηκών στις αγορές, μετά και τις επαφές που πραγματοποίησε η JP Morgan με πάνω από 50 διεθνείς επενδυτές, στους οποίους περιλαμβάνονται κυρίως μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Η υψηλή μεταβλητότητα επιτρέπει ένα πιο ευέλικτο εύρος τιμής, που ξεκινάει με discount, αλλά δίνει την δυνατότητα η συναλλαγή να κλείσει με premium, ανάλογα με την τελική ζήτηση που θα διαμορφωθεί.

Από την διαδικασία του wall crossing πιστοποιήθηκε το ισχυρό ενδιαφέρον για την απορρόφηση του 10%, με τις προσφορές που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα να υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ, με βάση και τις επαφές με ισχυρά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας. Το κύριο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται προφανώς στο κάτω μέρος του εύρους διάθεσης της μετοχής, αλλά το υψηλό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται και το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε καταγραφεί πέρυσι με την διάθεση του 22%, επιτρέπει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το άνοιγμα της ψαλίδας στο πάνω μέρος της τιμής διάθεσης.

Σε ότι αφορά την κατανομή και με δεδομένο ότι η τελική τιμή θα καθοριστεί από το διεθνές βιβλίο είναι πιθανό να επιλεγεί το ποσοστό που θα διατεθεί μέσω της ελληνικής πρότασης να αυξηθεί έως και το 20% – από 15% – προκειμένου να επιτευχθεί η συναλλαγή στο ανώτατο όριο τους εύρους τιμής, που θα καθορίσει η δημόσια προσφορά. Σε ότι αφορά το ελληνικό βιβλίο αυτό φαίνεται ότι θα είναι ενιαίο για ιδιώτες επενδυτές και φυσικά πρόσωπα, χωρίς δηλαδή εκ των προτέρων ξεχωριστή κατανομή.

Θα διατεθούν συνολικά 91.471.515 μετοχές (το ΤΧΣ ελέγχει 167,9 εκατ. μετοχές) και τα έσοδα του δημοσίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν ίσως και τα 700 εκατ. ευρώ, ανάλογα πάντα με την τελική που θα διαμορφωθεί.

Το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό για 3 ημέρες.

Διαβάστε επίσης: 

Ανοίγει η ψαλίδα για το εύρος της τιμής διάθεσης του 10% της Εθνικής

Με μικρό discount το εύρος τιμής για την διάθεση του 10% της Εθνικής

Εθνική Τράπεζα: Στο 15% «κλειδώνει» η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News