Business & Finance Δευτέρα 23/09/2024, 20:15
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Planetek Hellas: Δύο έργα 11,5 εκατ. ευρώ από τον ESA

Planetek Hellas: Δύο έργα 11,5 εκατ. ευρώ από τον ESA

Η Planetek Hellas, ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2006 με έδρα την Αθήνα και που αποτελεί σήμερα έναν εκ των κορυφαίων παρόχων λύσεων που αξιοποιούν διαστημικές τεχνολογίες παρατήρησης γης στην Ευρώπη, ανέλαβε δύο έργα αξίας 11,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Απώτερος στόχος των έργων αυτών είναι η ανάπτυξη και παράδοση ενός ολοκληρωμένου Κυβερνητικού Κόμβου (Governmental Hub) για τον Δορυφορικό Αστερισμό Παρατήρησης Γης της Ελλάδας. Ο Κυβερνητικός Κόμβος είναι μέρος του Άξονα III του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία που έχει χαράξει η Ελλάδα για την προώθηση της διαστημικής τεχνολογίας και την ενίσχυση των εθνικών ικανοτήτων στον τομέα της Παρατήρησης Γης μέσω δορυφόρων.

Για το πρώτο έργο, αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ, η Planetek Hellas ως κύριος ανάδοχος θα παραδώσει έναν ολοκληρωμένο κυβερνητικό κόμβο που θα επεξεργάζεται και θα διανέμει τα δεδομένα που θα παράγονται από τους δορυφόρους παρατήρησης γης, τους οποίους η Ελλάδα προγραμματίζει να θέσει σε τροχιά εντός του 2026. Αυτός ο κόμβος θα λειτουργεί ως κεντρική μονάδα επεξεργασίας για όλα τα δεδομένα που θα συλλέγονται, εξασφαλίζοντας αδιάλειπτη διανομή και προσβασιμότητα στο σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών του ελληνικού κράτους. Ο κόμβος θα ενσωματώνει επίσης πέντε υποσυστήματα που θα αφορούν την Γεωργία, τα Δάση, το Νερό, την Ασφάλεια & την Πολιτική Προστασία και το Έδαφος, ενώ έχουν ανατεθεί από την ESA σε διαφορετικούς κύριους αναδόχους. Αυτά τα υποσυστήματα έχουν σχεδιαστεί για να μετατρέπουν τα ακατέργαστα δεδομένα των δορυφόρων σε χρήσιμες πληροφορίες που προσαρμόζονται για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες των αρμόδιων χρηστών σε διάφορους τομείς.

Για το δεύτερο έργο, αξίας 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, η Planetek Hellas ηγείται του υποσυστήματος Ασφάλειας & Πολιτικής Προστασίας, ενός δηλαδή εκ των πέντε που αναφέρθηκαν παραπάνω, παρέχοντας ως κύριος ανάδοχος ανάλυση δεδομένων και πληροφορίες για την ενίσχυση των εθνικών δυνατοτήτων στον τομέα της ασφάλειας και στην δυνατότητας αντίδρασης του κράτους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Για τον Κυβερνητικό Κόμβο, η Planetek Hellas θα έχει ως υπεργολάβους διακεκριμένες ελληνικές εταιρίες, όπως η Space Hellas SA, η Neuropublic SA και η Knowledge SA, ενώ αρκετοί άλλοι οργανισμοί θα υποστηρίξουν το έργο ως εξωτερικοί προμηθευτές. Επίσης, για το υποσύστημα Ασφάλειας & Πολιτικής Προστασίας, η Planetek Hellas θα συνεργαστεί με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Αυτή η συνεργασία μεταξύ της Planetek Hellas, της ESA και της ελληνικής κυβέρνησης σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στις δυνατότητες παρατήρησης γης της χώρας, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες της Ελλάδας στην εφαρμογή δορυφορικών δεδομένων παρατήρησης της γης για χρήση από τις υπηρεσίες του κράτους. Ο Κυβερνητικός Κόμβος αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία ενισχύει την εθνική ασφάλεια και την πολιτική προστασία ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και της γεωργίας της χώρας.

Η επίσημη τελετή υπογραφής μεταξύ της Planetek Hellas και της ESA θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου 2024, παρουσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News