ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Premia Properties: Τι αγόρασε και τι πούλησε στο 9μηνο – Πού εστιάζει η στρατηγική της

Premia Properties: Τι αγόρασε και τι πούλησε στο 9μηνο – Πού εστιάζει η στρατηγική της

Ενίσχυση των εσόδων κατά 7%, στα €9,66 εκατ. και των προσαρμοσμένων EBITDA κατά 10%, στα €5,36 εκατ. εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2024 η Premia Properties. 

Σημειώνεται ότι από την αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου σε εύλογες αξίες στις 30/6/2024 προέκυψαν κέρδη €17,06 εκατ., έναντι κερδών €3,46 εκατ. στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ολοκλήρωση της επένδυσης του ακινήτου στον Ταύρο, στην προσθήκη νέων επενδυτικών ακινήτων καθώς και την βελτίωση των συνθηκών της κτηματαγοράς.

Portfolio εξαμήνου

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων του Ομίλου αποτελούνταν στο τέλος του α’ εξαμήνου από: την 30.06.2024, αποτελείται από: 

45 επενδυτικά ακίνητα συνολικής εύλογης αξίας €299,4 εκατ. όπως αποτιμήθηκαν από τους ανεξάρτητους εκτιμητές του Ομίλου (Savvils, Geoaxis), εκ των οποίων: 

•       38 ακίνητα εισοδήματος συνολικής μικτής εκμισθώσιμης επιφανείας 346.511 τ.μ. η αξία των οποίων ανέρχεται σε €288,50 εκατ. 

•       7 ακίνητα προς αξιοποίηση – ήτοι 2 βιομηχανικά ακίνητα συνολικής επιφανείας 7.030 τ.μ. και αξίας € 6,18 εκατ., και 5 οικόπεδα συνολικής επιφανείας 166.404 τ.μ. και αξίας €4,72 εκατ., στα οποία περιλαμβάνονται και δύο οικόπεδα που είναι διαθέσιμα για άμεση πώληση αξίας €0,48 εκατ. 

10 σχολικές μονάδες συνολικής επιφάνειας 36.505 τ.μ., που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της θυγατρικής εταιρείας JPA AEEΣ μέσω Σύμβασης ΣΔΙΤ, με τη συνολική αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από τη Σύμβαση ΣΔΙΤ να ανέρχονται σε €35,83 εκατ.

Αγορές

Ο Όμιλος προχώρησε εντός του α’ εξαμήνου σε επενδύσεις, οι οποίες συνέβαλαν στη διασπορά του χαρτοφυλακίου των ακινήτων. Πιο αναλυτικά προχώρησε σε αγορά:

•       αγροτεμαχίου στην Μαντίνεια Αρκαδίας 2.135 τ.μ. έναντι τιμήματος €0,02 εκατ.  

•       δύο εμπορικών ακινήτων στην Τρίπολη και στην Αθήνα έναντι τιμήματος €1,55 εκατ, μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής εταιρείας Panfin. Η εύλογη αξία των ακινήτων κατά την 30.06.2024 ανερχόταν σε €1,87 εκατ. 

•       ενός εμπορικού ακινήτου στην Δράμα έναντι τιμήματος €0,78 εκατ., μέσω της Panifin. Η εύλογη αξία του ακινήτου κατά την 30.06.2024 ανερχόταν σε €0,90 εκατ.

•       ενός βιομηχανικού ακινήτου στην Χαλάστρα Θεσσαλονίκης έναντι τιμήματος €0,35 εκατ., μέσω της Panifin. Η εύλογη αξία του ακινήτου κατά την 30.06.2024 ανερχόταν σε €1,13 εκατ.

Εργασίες σε εξέλιξη

Η θυγατρική εταιρεία, Primalaft, βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης της μετατροπής του ακινήτου στον Ταύρο σε γραφειακό συγκρότημα. Σημειώνεται ότι εντός του εξαμήνου πραγματοποιήθηκαν κατασκευαστικές εργασίες, άμεσα έξοδα που αφορούν την κατασκευή και τόκοι κατασκευαστικής περιόδου συνολικού ύψους €18,6 εκατ. Η εύλογη αξία του ακινήτου για την 30/6/2024 ανέρχεται σε €73,6 εκατ. 

Επίσης η Premia Properties βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της επένδυσης του ακινήτου στην Ξάνθη του οποίου οι υπέρ του ισογείου όροφοι θα λειτουργήσουν ως φοιτητική εστία, ενώ το ισόγειο του ακινήτου θα λειτουργήσει ως εμπορικό κατάστημα. Σημειώνεται ότι εντός της τρέχουσας περιόδου πραγματοποιήθηκαν κατασκευαστικές εργασίες και τόκοι κατασκευαστικής περιόδου ύψους €1,5 εκατ.

Τέλος, ξεκίνησαν εργασίες ανακατασκευής στο ακίνητο στο Πικέρμι, για το οποίο υπεγράφη συμφωνία μίσθωσης, οι οποίες ανήλθαν στο εξάμηνο σε €0,41 εκατ.

Πωλήσεις 

Στις αρχές Μαρτίου η εταιρεία προχώρησε σε υπογραφή προσυμφώνου για την πώληση δύο οικοπέδων στην Πάρο έναντι τιμήματος €0,6 εκατ. 

Ακόμη, στις 26/6/2024 προχώρησε στην πώληση ακινήτου ιδιοκτησίας της που βρίσκεται στην Κατερίνη, έναντι τιμήματος €2,26 εκατ. Η εύλογη αξία του ανερχόταν σε €2,18 εκατ. σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης της 31.12.2023 και ήταν άνευ δανειακής επιβάρυνσης.

Οι κινήσεις στο γ’ τρίμηνο

Ιδιαίτερα δραστήρια ήταν η εισηγμένη και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου. Ειδικότερα:

Στις 18/7/2024 εκταμιεύτηκε ποσό €1,77 εκατ. από ομολογιακό δάνειο ύψους €7,1 εκατ., διάρκειας 5 ετών που υπέγραψε τον περασμένο Απρίλιο η θυγατρική Panfin υπέγραψε με την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο την αποπληρωμή ενδοομιλικού δανείου προς την μητρική Pandora, την αγορά και γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς.

Την 1η Αυγούστου 2024 η εταιρεία προχώρησε σε υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με τον όμιλο Nordic Leisure Travel Group για την αγορά δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην Κρήτη και την Ρόδο. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στα €112,5 εκατ. ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Επίσης η εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία με την NLTH HH Ελλάδος, θυγατρική της σουηδικής εταιρείας Nordic leisure Travel Group, να συμμετάσχει σε μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Premia έως του ποσού των €12,5 εκατ., 

Στις 30 Αυγούστου η εταιρεία υπέγραψε με την Τράπεζα Πειραιώς ομολογιακό δάνειο ύψους έως €16 εκατ., διάρκειας 5 ετών με σκοπό την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ομολογιακών δανείων και υφιστάμενης χρηματοδοτικής μίσθωσης

Ακόμη η Premia, στα πλαίσια της στρατηγικής της συνεργασίας με την ΤΕΜΕΣ κατέβαλλε ποσά €1,8 εκατ. για την απόκτηση του 50% της Navarino Vineyards, θυγατρικής  της ΤΕΜΕΣ. 

Τον τρέχοντα μήνα, η θυγατρική, Premia Μαρούσι, υπέγραψε με την Τράπεζα Πειραιώς τροποποίηση υφιστάμενου ομολογιακού δανείου που αφορά μείωση του επιτοκίου. 

Παράλληλα προχώρησε στην πώληση ακινήτου ιδιοκτησίας της που βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης, έναντι τιμήματος €6,5 εκατ. καθώς επίσης και στην αγορά ενός εμπορικού ακινήτου στην Αθήνα έναντι τιμήματος €0,45 εκατ., μέσω της Panfin.

Προοπτικές

Η εταιρεία παραμένει επικεντρωμένη σε κλάδους στους οποίους μεσοπρόθεσμα οι προσδοκίες παραμένουν θετικές, όπως τα logistics και τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (φοιτητική κατοικία), ενώ παράλληλα εισέρχεται επιλεκτικά σε νέους κλάδους οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν ζήτηση και προοπτικές ανάπτυξης όπως τα πράσινα γραφεία και τα ξενοδοχεία.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην αποτελεσματική διαχείριση των υποχρεώσεων της εταιρείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους, αξιοποιώντας όλα τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Η διοίκηση της Premia προσβλέπει στη συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας το δεύτερο εξάμηνο 2024 βασιζόμενη στην ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων εντός του 2024 οι οποίες σταδιακά θα ενισχύσουν τις οικονομικές της επιδόσεις καθώς και σε χαρακτηριστικά που διαθέτει όπως: 

•       Μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) 7,2% 

•       Μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων ακινήτων (WALT) 8,4 έτη με περίπου το 99% των σχετικών μισθωμάτων να υπόκειται σε αναπροσαρμογή τουλάχιστον βάσει του πληθωρισμού. Επιπλέον, η σύμβαση ΣΔΙΤ για τα 10 σχολεία έχει διάρκεια έως το 2041 με μέρος των εσόδων να ακολουθεί επίσης πληθωριστική αναπροσαρμογή

•       Καθαρός συντελεστής μόχλευσης (Net LTV) 52,07%, μέση σταθμισμένη διάρκεια δανείων 7,3 έτη και ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων (περίπου 55% του υφιστάμενου δανεισμού με σταθερό επιτόκιο συμπεριλαμβανομένου του διαπραγματεύσιμου ομολογιακού δανείου ύψους €100 εκατ. με σταθερό επιτόκιο 2,8%). Την 30/6/2024, το μέσο σταθμικό κόστος δανεισμού του Ομίλου ανερχόταν σε 4,1%, ενσωματώνοντας euribor της τάξεως 3,712%.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News