ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χωρίς λευκό καπνό η συνεδρίαση του ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα

Χωρίς λευκό καπνό η συνεδρίαση του ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα

Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης για το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας που θα διαθέσει μέσω placement από το συνολικό 18,39% που ελέγχει σήμερα μέσω του ΤΧΣ. Αυτό προέκυψε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, που μονοπωλήθηκε από το θέμα της Εθνικής, χωρίς ωστόσο ο εκπρόσωπος του δημοσίου να ανοίξει τα χαρτιά του για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Κατά την χθεσινή διάθεση επιβεβαιώθηκε πάντως ότι η διάθεση του 10% θεωρείται όπως όλα δείχνουν ειλημμένη απόφαση, με ανοιχτό ωστόσο το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό το φτάσει το 13%. Η προοπτική να διατεθεί και το 18,39% προβάλλεται ως το πιο επιθυμητό σενάριο από την αγορά, με βάση και τις διερευνητικές επαφές που έχει πραγματοποιήσει η JP Morgan που λειτουργεί ως σύμβουλος του ΤΧΣ στην επικείμενη δημόσια πρόταση.

Κρίσιμο για τον διεθνή οίκο πριν ξεκινήσει την εμπιστευτική βολιδοσκόπηση της αγοράς, δηλαδή τις επαφές με συγκεκριμένο αριθμό επενδυτών υπό την μορφή της μυστικότητας, είναι αφενός το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί και η τεκμηρίωση για την απόφαση αυτή, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης και οι λόγοι για τους οποίους προκρίνεται η μία επιλογή ή η άλλη.

Με δεδομένο ότι το placement τοποθετείται για την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου, η διαδικασία της εμπιστευτικής βολιδοσκόπησης, θα πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Βέβαιο από κυβερνητικής πλευράς είναι πάντως ότι το placement θα είναι συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια διαδικασία ακολουθήθηκε και πέρυσι κατά την διάθεση του 22%, δίνοντας την δυνατότητα συμμετοχής στην δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και σε φυσικά πρόσωπα.

Στα επόμενα βήματα είναι επίσης ο καθορισμός του εύρους τιμής με βάση και την τιμή που θα διαμορφωθεί στο ταμπλό κατά την στιγμή της απόφασης. Χθες η τιμή της μετοχής της Εθνικής τράπεζας ενισχύθηκε κατά 1,07% από το προηγούμενο κλείσιμο και έκλεισε στα 7,384 ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 3,74% τις τελευταίες 7 ημέρες.

Διαβάστε επίσης: 

Εθνική Τράπεζα: Πράσινο φως για διάθεση τουλάχιστον του 10% – Τα επόμενα βήματα

Reuters: Αρχές Οκτωβρίου η πώληση ποσοστού 10%-13% του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα

Εθνική Τράπεζα: Προς διάθεση του 10% από το 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News