ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

3αλφα: Στοχεύει σε επιστροφή στα κέρδη με έτοιμα γεύματα και snacks

3αλφα: Στοχεύει σε επιστροφή στα κέρδη με έτοιμα γεύματα και snacks

Το λανσάρισμα και η τοποθέτηση 10 νέων κωδικών σε δύο νέες προϊοντικές κατηγορίες περιλαμβάνεται στη φετινή στρατηγική της 3αλφα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, “το εγχείρημα αυτό εν μέρει έχει πραγματοποιηθεί με πολύ καλές ενδείξεις επιτυχίας” με χαρακτηριστική περίπτωση τη σειρά έτοιμων προς κατανάλωση γευμάτων “Έτοιμα Σπιτικά”.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη άνοιξη λάνσαρε έτοιμη σούπα Μινεστρόνε, σούπα οσπρίων με ζυμαρικά και σούπα οσπρίων με δημητριακά και λαχανικά

Η άλλη κατηγορία που θα εισέλθει η εταιρεία είναι αυτή των snacks, ακολουθώντας το παράδειγμα του έτερου μεγάλου εγχώριου «παίκτη» της αγοράς, της Agrino, η οποία λάνσαρε τσιπς ρυζιού.

Επίσης, στο πλάνο της διοίκησης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η διεύρυνση:

  • του δικτύου Ελλήνων παραγωγών, καθώς επίσης και η ενδυνάμωση της συνεργασίας τους
  • της διανομής προϊόντων οσπρίων, ρυζιών και βιολογικών υπερτροφών 3αλφα
  • των καναλιών διανομής Horeca και Β2Β προς αξιοποίηση της συνεχιζόμενης αυξημένης τουριστικής προσέλευσης στην χώρα μας

Ακόμη η διοίκηση στοχεύει:

  • στην αύξηση των εξαγωγών
  • στην ανάπτυξη των συνεργασιών σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παράγει για συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
  • στην αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας με μείωση του υφιστάμενου κόστους αποθήκευσης

Επένδυση

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την περασμένη άνοιξη η εταιρεία ανακοίνωσε τη νέα της επένδυση στις Νέες Καρυές του Δήμου Κιλελέρ στη Λάρισα με στόχο της ενίσχυση της ελληνικής γεωργικής παραγωγής και της εφοδιαστικής της αλυσίδας.

Το νεοαποκτηθέν ακίνητο στην Θεσσαλία (σε έκταση 24.000 τ.μ. με σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους 6.000 τ.μ.) θα χρησιμοποιηθεί ως πολυλειτουργικός κόμβος που θα περιλαμβάνει κέντρο συλλογής πρώτων υλών και πρώτης επεξεργασίας, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής τελικών προϊόντων, και στο εγγύς μέλλον μια υπερσύγχρονη μονάδα βιομηχανικής παραγωγής και συσκευασίας.

Η εικόνα του 2023

Σε ό,τι αφορά την περασμένη χρονιά, ο τζίρος της εταιρείας υποχώρησε κατά 6%, στα €26,54 εκατ., λόγω των πτωτικών πωλήσεων στην κατηγορία της ιδιωτικής ετικέτας.

Το μικτό αποτέλεσμα υποχώρησε επίσης, στα €4,77 εκατ. από €5,07 εκατ. το 2022, ωστόσο το περιθώριο μικτού κέρδους παρέμεινε σταθερό στα επίπεδα του 18%, παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο του κόστους σε α’ και β’ ύλες. Σύμφωνα με τη διοίκηση αυτό επετεύχθη, “με στοχευμένες μικρές αυξήσεις τιμών πώλησης στους κωδικούς που αυξήθηκε το κόστος αγοράς που όμως δεν απορρόφησαν το σύνολο των αυξήσεων κόστους, σε συνδυασμό με παράλληλες μειώσεις κόστους παραγωγής και ενέργειες αύξησης παραγωγικότητας”.

Στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις υπογραμμίζεται ότι “δρομολογήσαμε αναγκαίες αυξήσεις τιμών τον Μάρτιο του 2023 και επαναλάβαμε τον Αύγουστο του 2023 σε συγκεκριμένους κωδικούς που επηρεάστηκαν άμεσα από την αύξηση των τιμών αγοράς των πρώτων υλών ισορροπώντας μεταξύ ελαστικότητας τιμών και μεριδίων αγοράς. Οι παραπάνω αυξήσεις δεν μετακύλησαν στο σύνολο του το κόστος αύξησης τιμών αγροτικών πρώτων υλών που δεχτήκαμε ”.

Στην τελική γραμμή του ισολογισμού η εταιρεία παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, με ζημίες €587 χιλ. (από ζημιές €321 χιλ. το 2022), κάτι το οποίο οφείλεται μεταξύ άλλων και στην αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 245 χιλ.

Τι ώθησε το κόστος των πρώτων υλών στα ύψη

Το 2023 συνεχίστηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις που ξεκίνησαν το 2021 και εντάθηκαν το 2022. Δυσμενείς καιρικές συνθήκες και γεωπολιτικοί παράγοντες είχαν ως συνέπεια τον περιορισμό της προσφοράς με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών, ενώ σε κάποιες κατηγορίες οσπρίων και ρυζιών που δραστηριοποιείται η 3άλφα οδήγησαν σε ελλείψεις και μείωση των πωλήσεων.

Πιο αναλυτικά, τον Ιανουάριο υπήρξε συμφόρηση στα λιμάνια της Κίνας και περιορισμοί λόγω COVID.

Τον Απρίλιο εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών υπήρξε μειωμένη σπορά σε ρεβύθια και φακές κυρίως στις ΗΠΑ. Αντίστοιχα σημειώθηκε μείωση της παραγωγής ρυζιού λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας και πλημμυρών κυρίως σε Πακιστάν και Κίνα. Παράλληλα σημειώθηκε μετατόπιση της ζήτησης από σιτηρά σε ρύζια εξαιτίας της αύξησης των τιμών των σιτηρών ως συνέπεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Τον Μάιο, ισχυρή ξηρασία και πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές έπληξαν τον Καναδά με συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας και σημαντική καταστροφή της βλάστησης.

Τον Αύγουστο, η παρατεταμένη ξηρασία επηρέασε την στάθμη των υδάτων της διώρυγας του Παναμά με αποτέλεσμα τον περιορισμό του αριθμού των πλοίων που διέρχονται αλλά και του βυθίσματος τους.

Τον Σεπτέμβριο, η καταιγίδα Daniel προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και Λιβύη. Ιδιαίτερα σαρωτική υπήρξε η επίδραση της στον Θεσσαλικό κάμπο που λόγω της υπερχείλισης των υδάτων του Πηνειού και της λίμνης Κάρλα καταστράφηκαν σπίτια, γέφυρες, δρόμοι και αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Τον Δεκέμβριο, η σημαντικότατη ναυτιλιακή διαδρομή για την περιοχή μας μέσω της διώρυγας του Σουέζ επηρεάστηκε εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων των ανταρτών Χούθι με συνέπεια οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν την διέλευση αυτή επιμηκύνοντας σημαντικά το ταξίδι και αυξάνοντας το μεταφορικό κόστος. Οι εξελίξεις αυτές ανέτρεψαν προγραμματισμένες αφίξεις και δημιούργησαν ελλείψεις και επαναδιαπραγμάτευση των τιμών των συμβολαίων.

Ο συνδυασμός των παραπάνω αναφερθέντων γεγονότων οδήγησε σε αυξημένο κόστος αγορών αγροτικών πρώτων υλών που στην περίπτωση των ρυζιών κυμάνθηκε κατά περίπτωση από 5% έως 28% και στην περίπτωση των οσπρίων από 8% έως και 35% συγκρίνοντας τις αξίες αποθεμάτων Δεκεμβρίου 2023 έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Η “απάντηση” της διοίκησης

Εν μέσω ενός τέτοιου περιβάλλοντος, η διοίκηση της 3άλφα προέβη στις εξής κινήσεις:

  • Προχώρησε σε αυξήσεις τιμών τον Μάρτιο του 2023 και επανέλαβε τον Αύγουστο του 2023 σε συγκεκριμένους κωδικούς που επηρεάστηκαν άμεσα από την αύξηση των τιμών αγοράς των πρώτων υλών ισορροπώντας μεταξύ ελαστικότητας τιμών και μεριδίων αγοράς. Οι παραπάνω αυξήσεις δεν μετακύλησαν στο σύνολο του το κόστος αύξησης τιμών αγροτικών πρώτων υλών που δέχτηκε η εταιρεία
  • Προχώρησε σε μειώσεις κόστους στους τομείς που επιδέχονταν βελτιώσεις εστιάζοντας στο κόστος παραγωγής αλλά και στις λοιπές δαπάνες προκειμένου να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις δαπανών που αναγκαστικά συνέβησαν. Αυτές αφορούν στην αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους και στις αυξημένες αποσβέσεις εξαιτίας των νέων επενδύσεων σε νέο τεχνολογικό εκσυγχρονισμό
  • Συνέχισε την βελτιστοποίηση της διαχείρισης κεφαλαίων κίνησης εξοικονομώντας ρευστότητα και διατήρησε τον δανεισμό στα χαμηλά επίπεδα του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Το εμβληματικό οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη αγόρασε το «Κτήμα Άλφα»

Del Monte Ελλάς: Χαμηλότερα ο φετινός πήχυς μετά τις υψηλές επιδόσεις του 2023 λόγω… Daniel

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Σε ικανοποιητικά επίπεδα ο απολογισμός της καλλιεργητικής περιόδου 2023-2024

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News