ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φθηνότερος δανεισμός για τις ελληνικές τράπεζες μετά τις αναβαθμίσεις

Φθηνότερος δανεισμός για τις ελληνικές τράπεζες μετά τις αναβαθμίσεις

Σημαντική αποκλιμάκωση των spreads των ομολόγων που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες μετά και τις διαδοχικές αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους, διαπιστώνεται από την αρχή του χρόνου, οδηγώντας το κόστος δανεισμού έως και 150 μονάδες βάσης κάτω από swap rate.

Η αποκλιμάκωση των spreads ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για την αναχρηματοδότηση των παλαιότερων εκδόσεων των ελληνικών τραπεζών, καθώς μέρος αυτών των εκδόσεων φθάνει σταδιακά την περίοδο δυνατότητας ανάκλησης, δηλαδή την 5ετία. Η προσφυγή στις αγορές για την αναχρηματοδότηση προηγούμενων εκδόσεων αποτελεί βασικό εργαλείο των ελληνικών τραπεζών για την μείωση τους κόστους εξυπηρέτησης του χρέους που εκδίδουν.

Η αναχρηματοδότηση εξυπηρετεί επίσης την βελτίωση της συνεισφοράς του ομολόγου στα κεφάλαια για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own Funds and Eligible Liabilities), γνωστών ως MREL, καθώς με βάση τους εποπτικούς κανόνες, η συνεισφορά των τίτλων της κατηγορίας μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) απομειώνεται σταδιακά μετά την 5ετία και μόνο ένα τμήμα του προσμετράται στα κεφάλαια.

Οι αναβαθμίσεις

Η μείωση των spreads είχε προεξοφληθεί μετά και την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, που έχουν ανακτήσει πλέον την επενδυτική βαθμίδα με βάση την μεθοδολογία της Moody’s. Με βάση την μεθοδολογία της S&P Alpha, Εθνική και Eurobank βρίσκονται μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία και η Πειραιώς απέχει δύο βαθμίδες, ενώ με βάση την μεθοδολογία της Fitch, Εθνική και Eurobank απέχουν μια βαθμίδα από την επενδυτική κατηγορία και Πειραιώς και Alpha δύο βαθμίδες.

H DBRS έχει δώσει επενδυτική βαθμίδα σε Εθνική και Eurobank, τοποθετώντας την τράπεζα Πειραιώς δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία, ενώ η Alpha Bank δεν παρακολουθείται από την DBRS.

Μετά και την αναβάθμιση σε επενδυτική κατηγορία από την Moody’s και την DBRS, τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών καθίστανται επιλέξιμα από την ΕΚΤ, που δέχεται τα ομόλογα αυτά ως ενέχυρο, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Τράπεζα Πειραιώς 

Αξιοποιώντας αυτή την δυνατότητα, η Τράπεζα Πειραιώς χθες προχώρησε στην έκδοση νέου ομολόγου Tier II, ύψους 650 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αντικαταστήσει προηγούμενη έκδοση που λήγει στις 19 Φεβρουαρίου 2030, με δυνατότητα ανάκλησης στην 5ετία, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Στην χθεσινή έκδοση της Πειραιώς, για πρώτη φορά σε ομόλογο ελληνικής τράπεζας, δεν έγινε τιμολόγηση με ονομαστικό επιτόκιο, όπως γίνεται συνήθως, αλλά με spread επί του swap rate. Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, προκρίθηκε γιατί έχει βελτιωθεί τόσο το αξιόχρεο της τράπεζας όσο και της χώρας. Παράλληλα αποτυπώνει και την εκτίμηση της τράπεζας για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, αναμένοντας έτσι να επωφεληθεί και σε όρους εξυπηρέτησης του δανεισμού της. Η συγκεκριμένη έκδοση έχει spread 3,15% πάνω από το swap rate (τελικό 5,50% επιτόκιο), ενώ ενδεικτικό του υψηλού ενδιαφέροντος που υπήρξε είναι ότι οι προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν στα 2,7 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι μέχρι σήμερα εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών είχαν σταθερό επιτόκιο την αρχική περίοδο (συνήθως μέχρι τον χρόνο για δυνατότητα ανάκλησης του τίτλου) και στην συνέχεια το επιτόκιο ήταν κυμαινόμενο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η προσφορά για την επαναγορά προηγούμενης έκδοσης Tier 2 ομολόγου με σταθερό επιτόκιο 5,5% εξυπηρετεί την βελτίωση του κόστους. Όσοι ανταλλάξουν παλαιότερους τίτλους θα έχουν προτεραιότητα στην κατανομή των νέων.

Η έκδοση στοχεύει στην κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own Funds and Eligible Liabilities), γνωστών ως MREL και ήδη με την προηγούμενη έκδοση πράσινου ομολόγου τον Ιούλιο, η τράπεζα Πειραιώς είχε ενισχύσει το δείκτη MREL στο 28,3%. Μετά και την έκδοση του Ιουνίου (έχουν προηγηθεί άλλες δύο εκδόσεις της κατηγορίας Tier II και senior preferred εντός του 2024) η Πειραιώς ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που πέτυχε τον τελικό δεσμευτικό στόχο που έχει τεθεί από τις εποπτικές αρχές για τον Δεκέμβριο του 2025, ένα χρόνο πριν την καταληκτική ημερομηνία. Ο δείκτης MREL διαμορφώνεται στο 28,7% pro forma – μετά την χθεσινή έκδοση – και στόχος της Πειραιώς είναι να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος του έτους, διατηρώντας σταθερά ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» πάνω από την εποπτική απαίτηση για δείκτη MREL 27,9%.

H Alpha Bank

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποκλιμάκωσης των spreads ήταν η πρόσφατη τιμολόγηση του AT1 τίτλου που εξέδωσε η Alpha Bank στις 3 Σεπτεμβρίου με 7,5% έναντι 11,875% που ήταν το κουπόνι του αντίστοιχου τίτλου που είχε εκδώσει τον Φεβρουάριο του 2023. Με κουπόνι 6% τιμολογήθηκε το Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ που εξέδωσε στις αρχές Ιουνίου η Τράπεζα υποκαθιστώντας τον αντίστοιχο τίτλο που είχε εκδοθεί το 2020 (με κουπόνι 4,25%), δηλαδή πριν την γεωπολιτική κρίση που προκάλεσε η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε. Μετά και τις σχετικές εκδόσεις ο δείκτης MREL της Alpha Bank διαμορφώνεται στο 29,3%. Παρόμοιες κινήσεις αναχρηματοδότησης έχουν πραγματοποιήσει όλες οι τράπεζες μέχρι σήμερα και με δεδομένο ότι έχουν ήδη πετύχει ή βρίσκονται πολύ κοντά στο «χτίσιμο» του δείκτη MREL, οι περισσότερες εκδόσεις εφεξής θα είναι κυρίως αναχρηματοδοτήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 2,7 δισ. ευρώ οι προσφορές για το Tier 2

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News