ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προορισμός για αγορές η Αθήνα – Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα Attica – Προς νέες εξαγορές η Ideal Holdings

Προορισμός για αγορές η Αθήνα – Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα Attica – Προς νέες εξαγορές η Ideal Holdings

Ρεκόρ tax free πωλήσεων σημείωσαν τα πολυκαταστήματα Attica το πρώτο εξάμηνο του 2024 με τις σχετικές πωλήσεις να αυξάνονται σε όγκο κατά 32% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Στοιχείο που έρχεται να επιβεβαιώσει καταρχάς ότι η Αθήνα δεν αποτελεί πλέον ένα απλό πέρασμα για τους τουρίστες πριν επισκεφθούν κάποια άλλη περιοχή της χώρας, αλλά κύριο τουριστικό προορισμό. Το γεγονός, μάλιστα, ότι αυτές οι υψηλές επιδόσεις σημειώθηκαν κατά το α’ εξάμηνο του 2024 δείχνει ότι η Αθήνα είναι τουριστικός προορισμός, αλλά και πλέον προορισμός αγορών, καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Κάτι που σημείωσε χθες κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα α ‘ εξαμήνου της Ideal Holdings, εκεί όπου ανήκουν τα «Αττικά Πολυκαταστήματα» και ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης. Για να αντιληφθεί κάποιος τη συμβολή των πωλήσεων tax free, πωλήσεις δηλαδή σε επισκέπτες από τρίτες χώρες, τα έσοδα από αυτές για τα «Αττικά Πολυκαταστήματα» ανήλθαν κατά το α’ εξάμηνο του 2023 στο 9,1% του συνολικού τους τζίρου, δηλαδή σε περίπου 9,3 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά ο τζίρος των «Αττικών Πολυκαταστημάτων» διαμορφώθηκε το α’ εξάμηνο του 2024 σε 102,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 11% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2023. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 4,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 60%. Ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τα 3 εκατομμύρια με τις πωλήσεις ανά τετραγωνικό μέτρο να αυξάνονται κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι.

Πάντως, για το β΄ εξάμηνο του 2024 η διοίκηση της Ideal Holdings αναμένει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, καθώς στο σύνολο της αγοράς παρατηρείται από τον Μάιο επιβράδυνση των πωλήσεων.

Η στρατηγική σε ό,τι αφορά τα «Αττικά Πολυκαταστήματα» περιλαμβάνει την περαιτέρω ενίσχυση του ηλεκτρονικού της καταστήματος με έμφαση στα είδη μόδας. Επιπλέον, η εταιρεία προγραμματίζει την αύξηση του προσωπικού της στα καταστήματα προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη αγοραστική κίνηση που καταγράφεται την κύρια περίοδο αιχμής για το λιανεμπόριο, δηλαδή το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ για το 2025 εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα ακολουθήσει την τάση του τελευταίου τριμήνου του 2024.

Σε ό,τι αφορά συνολικά την επενδυτική στρατηγική της Ideal Holdings για το υπόλοιπο του έτους, θα πρέπει να αναμένουμε -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να κλείσει μέχρι το τέλος του 2024 μία ακόμη συναλλαγή-εξαγορά, όπως προανήγγειλε χθες ο κ. Λ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στο «ραντάρ» της υπάρχουν ακόμη δύο με τρεις εξαγορές. Η Ideal Holdings, άλλωστε, έχει έναν γεμάτο «κουμπαρά» με κεφάλαια περίπου 180 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από την ολοκλήρωση της πώλησης της βιομηχανίας πωμάτων Astir Vitogiannis στην ιταλική Guala Closures, συμφωνία που έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ideal Holdings προχώρησε σε μια εξαγορά μέσα στο 2024, αποκτώντας το 75% της εταιρείας τεχνολογίας Blue Stream Solutions, ενώ κεντρικός στόχος παραμένει η επέκταση του αποτυπώματος της Ideal Holdings στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας κ. Δαμιανός Παπακωνσταντίνου όλες οι δραστηριότητες τεχνολογίας θα υπαχθούν κάτω από την ομπρέλα της BYTE, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στα συμβόλαια με τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα προωθείται η επέκταση των δραστηριοτήτων – αναζήτησης πελατών και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο.

Το α’ εξάμηνο του 2024 τα έσοδα της Ideal Holdings διαμορφώθηκαν σε 184,9 εκατ. ευρώ έναντι 50,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 269%, αύξηση η οποία οφείλεται στην αύξηση κατά 65% των εσόδων από τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Πληροφορική και από την εξαγορά της «Αττικά Πολυκαταστήματα», συναλλαγή η οποία ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2023.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 433%, στα 26,1 εκατ. ευρώ από 4,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023. Τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024, ενισχυμένα κατά 293%, τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 231%, στα 9,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 43%, στα 13 εκατ. ευρώ από 9,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023.

Διαβάστε επίσης: 

Ideal: Άλμα εσόδων και κερδών στο εξάμηνο με οργανική ανάπτυξη και εξαγορές

Ideal: Ολοκληρώθηκε η πώληση της Astir Vitogiannis στην Guala Closures

Η Ideal εξαγόρασε το 75% της BlueStream

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News