ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο επενδυτικό πλάνο για ενίσχυση παραγωγής σε Βόλο και Βουκουρέστι για την εταιρεία του ΕΥΡΗΚΑ και του Aroxol

Νέο επενδυτικό πλάνο για ενίσχυση παραγωγής σε Βόλο και Βουκουρέστι για την εταιρεία του ΕΥΡΗΚΑ και του Aroxol

Σημαντική αύξηση σε πωλήσεις και κερδοφορία κατέγραψε το 2023 ο όμιλος Εύρηκα. Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις ανήλθαν στα €66,37 εκατ. από €59,58 εκατ. το 2022, εμφανίζοντας αύξηση κατά 11,3%. Σημειώνεται ότι ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του ομίλου πραγματοποιείται στη Ρουμανία (παραγωγή μέσω ιδιόκτητου εργοστασίου και εμπορία), και την Κύπρο (εμπορία), οι οποίες κάλυψαν πέρυσι το 64% του συνολικού τζίρου. 

Η εξαγωγική δραστηριότητα του Ομίλου ξεκίνησε το 1978 και σήμερα επεκτείνεται σε περισσότερες από 20 διεθνείς αγορές όπως η Ανατολική Ευρώπη, οι ΗΠΑ, η Ασία, η Αφρική και η Μέση Ανατολή, όπου λειτουργεί μέσω τοπικών διανομέων.

Το μικτό αποτέλεσμα του ομίλου ενισχύθηκε κατά 22%, με το μικτό περιθώριο κέρδους να αυξάνεται στο 37% από 34% έναν χρόνο πριν. Σύμφωνα με τη διοίκηση, αυτή η επίδοση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μειώσεις τιμών σε βασικές κατηγορίες πρώτων και βοηθητικών υλών στην εγχώρια και διεθνή αγορά, γεγονός που ήρθε ως εξομάλυνση μετά την κορύφωση στις τιμές πρώτων υλών και ενέργειας που είδαμε το 2022.

Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε €7,8 εκατ. καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 80,47%. Σε ό,τι αφορά την τελική γραμμή του ισολογισμού, η κερδοφορία του ομίλου υπερδιπλασιάστηκε, με τα προ φόρων κέρδη να κλείνουν στα €5,1 εκατ., αυξημένα κατά 158% και τα καθαρά κερδοφορία να διαμορφώνονται σε €4,34 εκατ., +185% σε ετήσια βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης ξένων/ιδίων κεφαλαίων υποχώρησε στο 0,80 από 0,89 το 2022, ο δείκτης καθαρού δανεισμού/ EBITDA στο 1,04 από 2,51 και ο δείκτης δανειακής επιβάρυνσης στο 0,68 από 0,86 το 2022.

Σχετικά με τον δανεισμό του ομίλου καταγράφηκε σημαντική μείωση, με τον μακροπρόθεσμο να υποχωρεί στα €6 εκατ. από €7 εκατ. το 2022 και ο βραχυπρόθεσμος σε €2,14 εκατ. από €3,86 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Προοπτικές

Για το 2024, όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, προτεραιότητα για τον όμιλο παραμένει «η διαφύλαξη της θέσης στην αγορά των υπαρχόντων κατηγοριών, καθώς και η προστασία της εμπορικής αξίας των brands με άξονες την αύξηση ή διατήρηση των πωλήσεων κερδοφόρων κατηγοριών και την συγκράτηση του λειτουργικού κόστους». Παράλληλα, όπως προσθέτει, «βασική προτεραιότητα είναι η τοποθέτηση νέων προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων και η υποστήριξή τους ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους και να εδραιώσουν τη θέση τους στην αγορά».

Αναφορικά με τις φετινές εξελίξεις, αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 25 Ιουνίου η εταιρεία πούλησε οικόπεδο στη Θέρμη έναντι περίπου €790 χιλ.

Ο Όμιλος Εύρηκα βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού ενός τριετούς αναπτυξιακού πλάνου της τάξης των €6-€7,5 εκατ., το οποίο εστιάζει κυρίως στη δυναμική παρουσία στην αγορά εντομοκτόνων/εντομοαπωθητικών στην Ανατολική Ευρώπη, με όχημα το brand Aroxol. Το project περιλαμβάνει στοχευμένες επενδύσεις κυρίως στον Βόλο (με δημιουργία hub), αλλά και στο Βουκουρέστι. Στόχος είναι η ανανέωση των γραμμών παραγωγής και η προσθήκη νέων μηχανών στην παραγωγή των πλαστικών μπουκαλιών, καθώς ο όμιλος είναι καθετοποιημένος. 

Το 2021 ο όμιλος ολοκλήρωσε επένδυση ύψους €3 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας παραγωγής απορρυπαντικών και λοιπών χημικών προϊόντων οικιακής χρήσης στο εργοστάσιο του Βόλου.

Εγκαταστάσεις

Το εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου στην Ελλάδα. Λειτουργεί σε κτηριακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 27.150 τ.μ., έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα σε 3 βάρδιες που φτάνει τους 84.000 τόνους χημικών προϊόντων και 500 τόνους πλαστικών φιαλών και πωμάτων.

Η θυγατρική Interstar Chim στη Ρουμανία με έδρα το Βουκουρέστι, λειτουργεί ένα επιπλέον ιδιόκτητο εργοστάσιο με εξίσου υψηλές προδιαγραφές. Καλύπτει εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ. και έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα σε 3 βάρδιες που φτάνει τους 45.000 τόνους χημικών προϊόντων.

Ιστορία

Η ΕΥΡΗΚΑ, η οποία συμπληρώνει φέτος 65 χρόνια λειτουργίας, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο των προϊόντων οικιακής φροντίδας και υγιεινής κατέχοντας σημαντική θέση σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιείται. 

Η ιστορία της ξεκινάει το 1959, όταν ο επιχειρηματίας Ξάνθος Σαρρής δημιουργεί την εταιρεία στην Αμμόχωστο, στην Κύπρο. Η παραγωγή του «υπερλευκαντικού Εύρηκα» αρχίζει σε μία μικρή εγκατάσταση παραγωγής, μέσα σε ένα δωμάτιο. Το πρώτο χημικό εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ χτίζεται το 1960 στην Αμμόχωστο και παράλληλα ιδρύει την ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς ξεκινώντας με ένα μικρό νοικιασμένο εργοστάσιο στην Αθήνα. Την περίοδο 1960-1970 χτίζονται brands τα περισσότερα εκ των οποίων παραμένουν ισχυρά έως και σήμερα όπως τα: ΕΥΡΗΚΑ (υγρά πιάτων, λευκαντικά), Topine (απολυμαντικά), ΤΙΚ ΤΑΚ (αποφρακτικά), Famoso (καθαριστικό τζαμιών), Aroxol (εντομοκτόνα).

Την περίοδο 1971-1974 χτίζεται το εργοστάσιο τροφίμων Safeway Foods. Η Cremolina, το πρώτο του προϊόν, είναι η πρώτη μαλακή μαργαρίνη που παράγεται στην Κύπρο, κερδίζοντας το 30% της τοπικής αγοράς. Στη συνέχεια ακολουθούν και άλλα προϊόντα όπως το μαγειρικό έλαιο Favoro.

Το 1974 καταγράφεται ένα τραγικό ορόσημο στην ιστορία του ομίλου, η ολοκληρωτική καταστροφή της κυπριακής εταιρείας, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής. Και τα δύο εργοστάσιο στην Κύπρο εγκαταλείπονται αναγκαστικά λόγω της κατάληψης της Αμμοχώστου.

Ο Ξάνθος Σαρρής αντιδρά άμεσα και αναλαμβάνει δράση στη Λεμεσό, υποστηρίζοντας τους πρόσφυγες υπαλλήλους του. Έναν μήνα μετά, μια μικρή μονάδα παραγωγής αρχίζει να λειτουργεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ενώ παράλληλα προχωρά στο χτίσιμο ενός νέου εργοστασίου.

Την περίοδο 1975-1980 ξεκινάει τη λειτουργία του στον Βόλο το ιδιόκτητο εργοστάσιο της εταιρείας για την παραγωγή χημικών προϊόντων. Λανσάρονται νέα επώνυμα προϊόντα όπως το γενικό καθαριστικό Rolkin και η εταιρεία ανοίγεται σε νέες αγορές και ξεκινούν οι εξαγωγικές της δραστηριότητες. Πρώτη της στάση είναι οι Αραβικές χώρες, τις οποίες ακολουθούν η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη.

Το 1981 πεθαίνει ο Ξάνθος Σαρρής σε ηλικία 59 ετών και ο μεγαλύτερος γιος του, Νίκος Σαρρής, αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρείας.

Την περίοδο 1985-1996 πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις και λανσάρονται νέα προϊόντα όπως το Fioro (αρωματικό καθαριστικό τουαλέτας σε υγρή μορφή) το 1992, το Aroxol Mec (υγρό εντομοκτόνο) το 1994 και το EYRHKA Extra Power (απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη) το 1996.

Ακολουθεί την περίοδο 1997-2000 μια συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία Compo, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο της ΕΥΡΗΚΑ, τη διανομή της μάρκας Algoflash (λιπάσματα για φυτά οικιακής χρήσης).

Ακολουθεί η αγορά της διεθνούς μάρκας αποσμητικών χώρου, Chirton. Με αυτή την κίνηση, ο όμιλος ενισχύει την παραγωγικότητα του εργοστασίου στον Βόλο και προωθεί την ανάπτυξη των εξαγωγών στη Ρωσία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων ΕΥΡΗΚΑ αναπτύσσεται με το απορρυπαντικό ΕΥΡΗΚΑ Μασσαλίας σε υγρή μορφή και σκόνη και με το απορρυπαντικό για σκούρα ρούχα ΕΥΡΗΚΑ Black Care.

Το 2005 εξαγοράζει την ρουμανική Interstar Chim η οποία έχει επίσης στην κατοχή της μια μικρή εταιρεία στην Ουκρανία, χαρίζοντας πλέον πολυεθνικό χαρακτήρα στον όμιλο. 

Το 2008 η ΕΥΡΗΚΑ στην Κύπρο εισχωρεί σε νέες κατηγορίες με μάρκες όπως Septona (προϊόντα βαμβακιού), Castania (λιβανέζικοι ξηροί καρποί), Artemis (λάδι και ξύδι) κ.ά.

Το Νοέμβριο του 2017 η εταιρεία προχώρησε σε συνεργασία με εξωτερικό συανεργάτη για την κάλυψη των αναγκών αποθήκευσης και διανομής στην περιοχή της Αττικής με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της στη Νότια Ελλάδα, ενώ η κάλυψη των αναγκών των πελατών της Βορείου Ελλάδος συνεχίζεται να καλύπτεται μέσω της κεντρικής της αποθήκης στο Βόλο.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News