ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού μπαίνει φέτος ο πήχυς για τζίρο και κέρδη στα McDonald’s στην Ελλάδα

Πού μπαίνει φέτος ο πήχυς για τζίρο και κέρδη στα McDonald’s στην Ελλάδα

Με άνοδο τζίρου κατά 11% και προ φόρων κέρδη €853 χιλ. έκλεισε το α’ εξάμηνο για τα McDonald’s στην Ελλάδα, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς. Παράλληλα, εντός του α’ τριμήνου του 2024 η εταιρεία θα λειτουργήσει νέο κέντρο διανομής στην Μαγούλα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Premier Capital p.l.c. που διαχειρίζεται το ελληνικό δίκτυο καταστημάτων του αμερικανικού κολοσσού, το πρώτο μισό της τρέχουσας χρονιάς έκλεισε με πωλήσεις €52,32 εκατ. από €47,13 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και €34,28 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2022.

Πού μπαίνει φέτος ο πήχυς για τζίρο και κέρδη στα McDonald’s στην Ελλάδα-1

Παρέμεινε, μάλιστα, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σε επίπεδο τζίρου από τις έξι ευρωπαϊκές που διαχειρίζεται, με διαφορά από την πρώτη, αλλά και σε σημαντική απόσταση από τις αγορές που την ακολουθούν, εμφανίζοντας μάλιστα τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η ρουμανική αγορά με τζίρο €191 εκατ. στο εξάμηνο.

Συνολικά ο όμιλος της Premier Capital στο πρώτο μισό της χρονιάς εμφάνισε πωλήσεις €339,7 εκατ. από €303 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και άνοδο 12,1%, αν και όπως φάνηκε από την πορεία όλων των θυγατρικών, η ανάπτυξη… κατέβασε ταχύτητες.

Δεν είναι τυχαίο ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2024, υποχώρησαν για πρώτη φορά από το 2020 οι πωλήσεις του ομίλου McDonald’s, κατά 15%, με καθένα από τα γεωγραφικά τμήματα του ομίλου να καταγράφει πτώση. Αυτό αποδίδεται στη γενικότερη συρρίκνωση των οικογενειακών προϋπολογισμών λόγω των υψηλών τιμών σχεδόν σε όλα τα βασικά προϊόντα και τις υπηρεσίες. Μία από τις κινήσεις της “μαμάς” εταιρείας στις ΗΠΑ που συζητήθηκε ήταν το λανσάρισμα ενός γεύματος 5 δολαρίων, σε μια προσπάθεια να πείσει τους καταναλωτές ότι πρόκειται για μία προσιτή λύση.

Πού μπαίνει φέτος ο πήχυς για τζίρο και κέρδη στα McDonald’s στην Ελλάδα-2

Κερδοφορία & προοπτικές

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, για τέταρτο συνεχόμενο α’ εξάμηνο τα ελληνικά McDonald’s εμφάνισαν κέρδη, αν και μειωμένα σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα διαμορφώθηκαν σε €853 χιλ. από €1,52 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2023 και €394 χιλ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Συνολικά για τον όμιλο, τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 27%, στα €27 εκατ. και τα καθαρά κατά 20%, στα €20,855 εκατ.

Η Γενική Συνέλευση του περασμένου Ιουλίου ενέκρινε τη διανομή μερίσματος €3,2 εκατ. από τα κέρδη της εταιρείας κατά την εταιρική χρήση στη μοναδική μέτοχό της, Premier Capital p.l.c. 

Με βάση τη χρηματοοικονομική ανάλυση του ομίλου, ο πήχης για το φετινό τζίρο τοποθετείται στα επίπεδα των €125 εκατ. από €102,4 εκατ. πέρυσι με μέσα έσοδα €3,57 εκατ. ανά κατάστημα από €3,2 εκατ. πέρυσι και για τα προ φόρων κέρδη στα €6,19 εκατ. από €4,3 εκατ. το 2023.

Επενδύσεις στο δίκτυο

Η Premier Capital Ελλάς λειτουργεί 32 εστιατόρια McDonald’s στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα 21 σε Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη, 3 στην Κρήτη και από 1 σε Ρόδο, Λάρισα, Πάτρα, Ζάκυνθος και Σαντορίνη.

Πού μπαίνει φέτος ο πήχυς για τζίρο και κέρδη στα McDonald’s στην Ελλάδα-3

Από το 2011 που ανέλαβε ως Developmental Licencee της McDonald’s στην Ελλάδα, η Premier Capital Ελλάς έχει επενδύσει περισσότερα από €44,6 εκατ. για το άνοιγμα νέων εστιατορίων, την ανακαίνιση υφιστάμενων καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών και της τεχνολογίας σε ολόκληρο το δίκτυό της. Η τελευταία ανακαίνιση, ύψους €475 χιλ. Αφορούσε στο κατάστημα της Ρόδου, το οποίο πλέον ενσωματώνει όλες τις καινοτομίες σύμφωνα με το πιο πρόσφατο μοντέλο υπηρεσιών ‘Experience of the Future’.

Το αρχικό πλάνο του ομίλου για φέτος έκανε λόγο για επενδύσεις €7,74 εκατ. και προσθήκη τριών νέων καταστημάτων στο δίκτυο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News