Business & Finance Δευτέρα 2/09/2024, 07:20
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πράσινο φως για το logistic center στον Ασπρόπυργο

Πράσινο φως για το logistic center στον Ασπρόπυργο

Ζήτημα χρόνου είναι η έναρξη κατασκευής του συγκροτήματος αποθηκών σε 291 στρέμματα στο παλιό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο.

Η Streem Global, επενδυτική πλατφόρμα στον τομέα των logistics τής –συνδεδεμένης με το fund HIG– Inventio εξασφάλισε μέσα στον Αύγουστο την προέγκριση της άδειας δόμησης για την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω προέγκριση εμπεριέχει και την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν έως τις αρχές του 2025, με φορέα υλοποίησης να αναμένεται ότι θα είναι η Streem Developments, ο βραχίονας τεχνικών έργων της Streem.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, ο κτιριακός όγκος της αποθήκης τοποθετείται κεντρικά στο νότιο μέσο του οικοπέδου, ενώ στα δώματα των αποθηκών θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά. Οπως επίσης σημειώνεται, βασικό χαρακτηριστικό της ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει αποθήκες 180.000 τ.μ. και 20.000 τ.μ. συνοδών χώρων, είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός.

Το έργο, γνωστό και ως Hull Logistics Park, εξασφάλισε τον Μάιο του 2023 την ένταξή του στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων. Η πρότυπη υπερσύγχρονη μονάδα εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και συνδυασμένων μεταφορών, χερσαίων – θαλάσσιων – σιδηροδρομικών (tri-modal) θα περιλαμβάνει δύο τμήματα. Το πρώτο θα διαθέτει λιμένα, χώρο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, σταθμό διακίνησης φορτηγών, έναν από τους συνολικά τέσσερις αποθηκευτικούς χώρους και σταθμό διακίνησης Ι.Χ. Το δεύτερο τμήμα 53 στρεμμάτων θα φιλοξενεί κτίριο πολλαπλών χρήσεων, τρεις αποθήκες και χώρο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Τα δύο αυτά τμήματα διαχωρίζονται από την Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου και θα συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρα.

Συνολικά, το κέντρο αποθήκευσης και διανομής θα διαθέτει τέσσερις αποθήκες 122.700 τ.μ., εμπορικά γραφεία 14.000 τ.μ., 2.416 θέσεις στάθμευσης Ι.Χ., 60.400 τ.μ. λιμένα πρόσδεσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τέσσερα γραφεία αποθηκών 10.700 τ.μ. Ο σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών δυναμικότητας 175,2 Mwh και την ανάπτυξη χώρου φιλοξενίας οδηγών 1.400 τ.μ. και εστιατορίου 1.000 τ.μ. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σταδιακά σε ορίζοντα διετίας από την έναρξη της κατασκευής.

Πέραν της μεγάλης αυτής ανάπτυξης από την, ελεγχόμενη από το HIG, Inventio, ο Ασπρόπυργος καταγράφει σημαντική κινητικότητα στον τομέα της δημιουργίας νέων αποθηκευτικών χώρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τις τελευταίες εβδομάδες εξασφάλισαν το πράσινο φως δύο μικρότερα έργα logistics στην περιοχή. Το ένα αφορά τη δημιουργία στην Ποταμιά Ασπροπύργου κέντρου αποθήκευσης και διανομής για λογαριασμό εταιρείας κατασκευής εγκαταστάσεων αλουμινίου. Το δεύτερο περιλαμβάνει την υλοποίηση ισόγειας αποθήκης με διώροφα γραφεία.

Σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας ΣΤΟΧΑΣΙΣ, η αξία του κλάδου παροχής υπηρεσιών logistics σε τρίτους (Third Party Logistics – 3PL) κατά το διάστημα 2022-2023 ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των επιχειρήσεων 3PL, που παρέχουν υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής και καλύπτουν το 95% της αγοράς, ενισχύθηκε κατά 7,5% πέρυσι συγκριτικά με το 2022. Εως και το 2026 το μέγεθος της εγχώριας αγοράς υπηρεσιών 3PL εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 3%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News