Business & Finance Παρασκευή 30/08/2024, 07:38
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

FHL Κυριακίδης: Ο ρόλος-κλειδί της Κίνας και οι εξαγορές σε Θάσο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

FHL Κυριακίδης: Ο ρόλος-κλειδί της Κίνας και οι εξαγορές σε Θάσο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τζίρο €71,61 εκατ. με αύξηση 13,5% σε σχέση με το 2022 εμφάνισε πέρυσι ο όμιλος «FHL Κυριακίδης Μάρμαρα Γρανίτες», αποτέλεσμα της ανάπτυξης νέων αγορών και της βελτίωσης της κινέζικης οικονομίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντικό μέρος των πωλήσεων της εταιρείας πραγματοποιείται προς την αγορά της Κίνας, η οποία κατέχει το 30% της παγκόσμιας εξαγωγής μαρμάρου και αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα μεταποιημένου μαρμάρου στον κόσμο.

Το μικτό περιθώριο κέρδους επί των εσόδων από συμβάσεις με πελάτες για τον Όμιλο αυξήθηκε οριακά και ανήλθε σε 25,91% έναντι 25,11% στην προηγούμενη χρήση, με τα έξοδα διάθεσης να είναι μειωμένα κατά 5,38% και τα έξοδα διοίκησης κατά 40,17%. Ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά € 7,76 εκατ., ενώ το χρηματοοικονομικό κόστος υποχώρησε στα 5,20 εκατ. έναντι € 6,16 εκατ. το 2022.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να αυξηθούν τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) στα €8,37 εκατ. από €1,78 εκατ. το 2022, διαμορφώνοντας τον δείκτη EBITDA σε 11,69% έναντι 2,82% μία χρονιά πριν.

Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου ανήλθαν σε €5,45 εκατ. έναντι ζημίας €7,73 εκατ. το 2022 και τα καθαρά κέρδη σε €5,1 εκατ. έναντι ζημίας €5,91 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρήση.

Οι κινήσεις του 2023

Αναφορικά με τις κινήσεις της περασμένης χρονιάς, τον Μάρτιο του 2023 ίδρυσε νέα θυγατρική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, την «Ηλιάνα Ενεργειακή Κοινότητα Περιορισμένης Ευθύνης». Σκοπός της εταιρείας είναι κυρίως η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε ή Σ.Η.Θ.Υ.Α ή υβριδικούς σταθμούς εγκατεστημένους εντός της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τον Μάϊο του 2023 η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της Whitestone Marble Contractors LLC με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακόμη, εντός της χρήσης 2023 πραγματοποιήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της συνδεδεμένης εταιρείας IGF DOO κατά €1 εκατ. το οποίο καταβλήθηκε ολοσχερώς από την βασική μέτοχο, συνδεδεμένη εταιρεία «Αετός ΑΒΕΜΕ» διαμορφώνοντας το ποσοστό συμμετοχής της σε 91,32%.

Τέλος, τον Απρίλιο του 2023, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την διαγραφή της θυγατρικής εταιρείας FHL Marbles Hong Kong που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της φετινής χρήσης.

Προοπτικές

Με βάση την εικόνα του φετινού 7μήνου, η τρέχουσα χρήση θα είναι κερδοφόρα και ο κύκλος εργασιών θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Όπως αναφέρει η διοίκηση στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, «τα μέχρι τώρα δείγματα των πωλήσεων στην Κίνα προδικάζουν μείωση των πωλήσεων ογκομαρμάρων σε σχέση με το 2023 η οποία όμως θα καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό από την ανάληψη νέων έργων (Project) σε επεξεργασμένα».

Προσθέτει ακόμη ότι λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, παρακολουθεί τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και διαμορφώνει εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να διατηρήσει ο όμιλος την ανταγωνιστική του θέση.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της «Μάρμαρα Θάσου» που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και εμπορία μαρμάρων, έναντι €6,755 εκατ.

Από το τίμημα αυτό, ποσό €5,955 εκατ. θα πληρωθεί φέτος, €400 χιλ. το 2025 και €300 χιλ. το 2029, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην σύμβαση μεταβίβασης μετοχών.

Το βασικό περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας είναι η αξία των μισθωτικών δικαιωμάτων λατομικής μαρμαροφόρου έκτασης 52.865 τ.μ. στη θέση «Λαγοφωλιά-Σαλιάρα» του Δ. Θάσου, με δικαίωμα εκμετάλλευσης για 20 χρόνια.

Θυμίζουμε ότι η FHL Κυριακίδης ιδρύθηκε το 1991 και έχει την έδρα της στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης, στη Δράμα. Δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, επεξεργασία, τοποθέτηση και εμπορία μαρμάρων, με την εταιρεία να διαθέτει 6 λατομεία στον Βώλακα Δράμας, 1 στο Νευροκόπι Δράμας, 3 στην Θάσο και 1 στην Καβάλα. Ο όμιλος απασχόλησε πέρυσι 566 άτομα.

Διαβάστε επίσης:

Σε χαμηλά επίπεδα συγχωνεύσεις και εξαγορές σε Κεντρική και Αν. Ευρώπη το α’ τρίμηνο

Εξαγορές αξίας άνω των 5 δισ. από τις αρχές του έτους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News