ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lafarge Beton: Υψηλές προσδοκίες χάρη σε νέες κατοικίες, έργα υποδομής και τουριστικές επενδύσεις

Lafarge Beton: Υψηλές προσδοκίες χάρη σε νέες κατοικίες, έργα υποδομής και τουριστικές επενδύσεις

Σημαντική αύξηση αναμένεται να καταγράψουν φέτος οι πωλήσεις σκυροδέματος της Lafarge Beton (του ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής), καθώς όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας, επιπρόσθετα της ιδιωτικής κατασκευής που κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες λόγω της έναρξης σημαντικών έργων υποδομής αλλά και της επανεκκίνησης των τουριστικών επενδύσεων μετά από τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Το γενικότερο κλίμα “ευφορίας” που καταγράφεται από όλους τους παράγοντες της αγοράς ενισχύεται και από την προώθηση των έργων στο Ελληνικό, όπου ο Όμιλος Ηρακλής εγκατέστησε μονάδα παραγωγής σκυροδέματος για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του project.

Από την άλλη πλευρά, παράγοντες που μπορεί να επιβραδύνουν την κατασκευαστική ανάπτυξη είναι το αυξημένο κόστος ενέργειας και οι τιμές πρώτων υλών που εξακολουθούν να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, το 2024 αναμένεται σημαντική αύξηση των πωλήσεων αδρανών λόγω:

  • της διατήρησης του μεριδίου αγοράς σε όλα τα λατομεία και ταυτόχρονης αύξησης των πωλήσεων από το λατομείο του Αράξου (εκκίνηση έργου Πάτρας-Πύργου) και από το λατομείο Μεσαίου (έργο 6ης προβλήτας λιμένα Θεσσαλονίκης).
  • της πώλησης σημαντικά μεγάλων ποσοτήτων από το λατομείο της Μάνδρας στα έργα υποδομών (Ελληνικό, Μετρό, παραλιακό μέτωπο κ.λπ.).

Επίσης η εταιρεία συνεχίζει την προσπάθεια εξεύρεσης καινοτόμων προϊόντων προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση.

Συγχωνεύσεις και ΑΜΚ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο ξεκίνημα της χρονιάς ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των Lafarge Beton και Λαρσινός με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των Lafarge Beton και Fer Trade, δια απορροφήσεως της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη.

Ακόμη, με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της εταιρείας τον περασμένο Απρίλιο, το μετοχικό της κεφάλαιο αυξήθηκε συνολικά κατά €6,5 εκατ. (ΑΜΚ που καλύφθηκε από τη μητρική ΑΓΕΤ Ηρακλής), ανεβάζοντάς το στα €35,426 εκατ.

Τέλος στις 25 Ιουνίου εγκρίθηκε η συγχώνευση της Lafarge Beton με τη θυγατρική της εταιρία, Κάρτσωνας -Λαρσινός με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Τα μεγέθη

Σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της Lafarge Beton, οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 33,43% και ανήλθαν σε €115,83 εκατ. από €86,81 εκατ. το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €5,313 εκατ. έναντι €2,824 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρήση.

Οι επενδύσεις το 2023 κινήθηκαν στα επίπεδα των €5,5 εκατ. από €31,3 εκατ. το 2022, εκ των οποίων περίπου €29 εκατ. αφορούσε στην εξαγορά των δραστηριοτήτων αδρανών υλικών και σκυροδέματος της Χάλυψ.

Στις 15/5/2023, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αγορά της Λαρσινός μέσω της απόκτησης 3 λατομείων καθώς και 16 μονάδων σκυροδέματος, στην περιοχή της Πελοποννήσου και της Κ. Ελλάδος. Η επένδυση αυτή χρηματοδοτήθηκε μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά €11,5 εκατ. αλλά και μέσω έκδοσης ενός νέου ομολογιακού δανείου, ποσού €20 εκατ., διάρκειας 5 ετών και με σταθερό επιτόκιο 5,4%, με ομολογιούχο την εταιρεία του Ομίλου HOLCIM, Holcim Continental Finance Ltd.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, «στον τομέα των αδρανών υλικών, η συγκεκριμένη επένδυση διευρύνει το γεωγραφικό αποτύπωμα της εταιρείας και ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της στη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά της Πελοποννήσου. Παράλληλα, αποκτάται η δυνατότητα διάθεσης ενός διευρυμένου προϊοντικού χαρτοφυλακίου αδρανών υλικών για χρήση στην παραγωγή σκυροδέματος, ασφαλτικού σκυροδέματος, τσιμέντου, ασβεστοκονίας και οδοστρωσίας, με αποτέλεσμα την ολοκληρωμένη υποστήριξη των πελατών στην κατασκευή κάθε έργου υποδομής. Παράλληλα και στον τομέα του σκυροδέματος η ένταξη 15 νέων μονάδων παραγωγής στην Πελοπόννησο ενισχύει σημαντικά τη παρουσία της εταιρείας στη συγκεκριμένη αγορά».

Τέλος, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του να ηγηθεί της μετάβασης σε καινοτόμες και βιώσιμες κατασκευές ο Όμιλος διέθεσε άμεσα και από τις δύο νέες μονάδες παραγωγής στην Αττική τη νέα “πράσινη” σειρά σκυροδέματος με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα ECOPact καθώς και το σύνολο των Ειδικών Σκυροδεμάτων.

Σκυρόδεμα

Το 2023 οι πωλήσεις σκυροδέματος ξεπέρασαν τα 1.100.000 κυβικά και ήταν οι υψηλότερες της δεκαετίας παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 46% σε σχέση με το 2022.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Λαρσινός και η επακόλουθη ένταξη 15 εμπορικών και εργοταξιακών μονάδων σκυροδέματος ήταν το σημαντικότερο γεγονός του 2023 για την δραστηριότητα του Σκυροδέματος.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ο Όμιλος Ηρακλής διαθέτει 32 μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, έχοντας πλέον τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη στη χώρα ενισχύοντας περαιτέρω την ηγετική του θέση στον κλάδο των δομικών υλικών.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο ξεκίνησε και η λειτουργία της υπερσύγχρονης πράσινης μονάδας παραγωγής σκυροδέματος του Ομίλου Ηρακλής στο Ελληνικό. Η διοίκηση υποστηρίζει ότι, η συγκεκριμένη μονάδα με πλήρη πιστοποίηση Περιβαλλοντικής Δήλωσης Προϊόντος (EPD), υψηλά πρότυπα παραγωγικότητας και ενσωματωμένο σύστημα ανακύκλωσης σκυροδέματος και διαχείρισης νερού, παράγει μία σειρά σκυροδεμάτων υψηλής ποιότητας, με μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα, όπως το ECOPact, το DYNAMax και το Hydromedia, εξυπηρετώντας πλήρως τις υψηλές προδιαγραφές των έργων της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης της Ευρώπης.

Παράλληλα, το 2023 κυκλοφόρησαν τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα μεταφοράς σκυροδέματος στην Ελλάδα, τα οποία εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους, ενισχύοντας έτσι την εθνική προσπάθεια για μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, συμβάλλοντας με αμείωτη ένταση στην προσπάθεια για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Η εταιρεία υπογραμμίζει «το σημαντικότερο κατασκευαστικό γεγονός της χρονιάς» αναφερόμενη στην ολοκλήρωση, τον Οκτώβριο του 2023, του μεγαλύτερου έργου σκυροδέτησης στην Ελλάδα για τη θεμελίωση του Riviera Tower. Για την επιτυχία της μεγαλύτερης και συνεχούς διάρκειας 40 ωρών σκυροδέτησης στη χώρα, χρησιμοποιήθηκαν 3.000 τόνοι τσιμέντο ECOPlanet και 14.000 τόνοι αδρανή υλικά για την παραγωγή 7.500 m3 σκυροδέματος ECOPact χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Για το έργο αυτό χρησιμοποιήθηκαν 120 οχήματα μεταφοράς και 15 πρέσες σκυροδέματος.

Τέλος το 2023, η εταιρεία παρουσίασε το ConcreteDirect μια νέα εφαρμογή που εκσυγχρονίζει και απλοποιεί τις παραγγελίες σκυροδέματος. Το Concrete Direct αποτελεί μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητές συσκευές (mobile app) που ανοίγει νέους δρόμους στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου των δομικών υλικών εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, από τον πελάτη μέχρι τις μονάδες παραγωγής και τους οδηγούς των οχημάτων μεταφοράς σκυροδέματος.

Αδρανή Υλικά

Το 2023 οι πωλήσεις αδρανών υλικών ήταν κατά 14% αυξημένες σε όγκους σε σχέση με το 2022, λόγω της πλήρους συμμετοχής του λατομείου της Μάνδρας, αλλά και της αύξησης των πωλήσεων των υπολοίπων λατομείων.

Αντίστοιχα τα έσοδα και η κερδοφορία (EBIT) της δραστηριότητας ήταν αυξημένα κατά 31% και 36% αντίστοιχα σε σχέση με το 2022, λόγω της αύξησης τιμής που έγινε τον Μάιο καθώς και της σημαντικής προσπάθειας μείωσης του κόστους παραγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Το τσιμέντο γίνεται 200 ετών – Μία σχέση αγάπης και μίσους με το υλικό που άλλαξε τον κόσμο

ConcreteDirect: Νέο app της Lafarge που διευκολύνει τις παραγγελίες σκυροδέματος

Πόσο κοστίζει ένα σπίτι στην Ευρώπη;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News