ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ορφεύς Βεϊνόγλου: Πενταετές επενδυτικό πλάνο 30 εκατ. για την αιωνόβια εταιρεία logistics

Ορφεύς Βεϊνόγλου: Πενταετές επενδυτικό πλάνο 30 εκατ. για την αιωνόβια εταιρεία logistics

Ανάπτυξη 6% με έσοδα της τάξης των 162,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο EBITDA κατά 11% στα 19,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων στα περυσινά επίπεδα των 6,8 εκατ. ευρώ αναμένει για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της Ορφεύς Βεϊνόγλου.

Για το 2024 έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους €8,5 εκατ. και αφορούν κυρίως σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Για την επόμενη πενταετία έχει σχεδιαστεί επενδυτικό πλάνο €30 εκατ.

Σημειώνεται ότι η Ορφεύς Βεϊνόγλου, η οποία εξαγοράστηκε πέρυσι από την HIG Capital (Streem Global Group), είναι ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών διαμεταφορών και logistics στην Ελλάδα με παρουσία ενός αιώνα στη χώρα, προσφέροντας ευρεία γκάμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς εμπορευμάτων, οικοσκευής, έργων τέχνης, υπηρεσιών μετοίκισης, υποστήριξης εμπορικών εκθέσεων και συνεδρίων και άλλα ειδικά έργα αποθήκευσης και μεταφοράς.

Η εικόνα του 2023

Το 2023 έκλεισε για τον όμιλο με κύκλο εργασιών €153,44 εκατ. (+8,71% από το 2022), μικτό αποτέλεσμα €31,82 εκατ. (+14,58%) και κέρδη προ φόρων €6,8 εκατ. (-45,59% σε σχέση με το 2022). Επίσης το EBITDA διαμορφώθηκε σε €17,76 εκατ. από €19,36 εκατ. μία χρονιά πριν, με την τελική κερδοφορία να κλείνει στα €5,14 εκατ. από €10,33 εκατ. το 2022.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μητρική εταιρεία, η οποία εμφάνισε πέρυσι τζίρο €104,55 εκατ., δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς κλάδους:

  • logistics (διαχείριση αποθηκών και διανομής): €46,28 εκατ.
  • διεθνών διαμεταφορών (οδικές, θαλάσσιες, αεροπορικές, ειδικές μεταφορές): €44,67 εκατ.
  • εκθέσεων και έργων τέχνης: €13,6 εκατ.

Ο όμιλος έχει παρουσία σε 5 ξένες χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία), με τον τζίρο του εξωτερικού να φτάνει πέρυσι στο 37,46% του συνολικού κύκλου εργασιών, στα €57,48 εκατ.

Κατά την περυσινή χρονιά, ο όμιλος προέβη σε επενδύσεις ύψους €5,7 εκατ.

Το ΔΣ της Ορφεύς Βεϊνόγλου ενέκρινε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου €61,5 εκατ. από την Eurobank, με λήξη του δανείου στις 31/12/2029, με σκοπό την αναχρηματοδότητηση του υφιστάμενου δανεισμού και την χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας.

Πσράλληλα, τον περασμένο Σεπτέμβριο αποφασίστηκε η συγχώνευση με απορρόφηση από την Ορφεύς Βεϊνόγλου της εταιρείας Lugus Συμμετοχών, και ακολούθησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  €73,45 εκατ. η οποία αντιστοιχεί στην εισφερόμενη καθαρή θέση της απορροφώμενης.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον όμιλο κατά το πρώτο μισό του 2024, τον Ιανουάριο η Orbit EOOD – Bulgaria απορρόφησε την Celebrity Bulgaria Ltd και την Octopus Relocation Services Ltd οι οποίες ήταν 100% θυγατρικές εταιρείες, ενώ τον περασμένο Απρίλιο ολοκλήρωσε την αγορά του 50% της Instant Trans.

Επίσης, τον Μάιο η Easy Mail εξαγόρασε την F.I.S. Courier Services.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της HIG Capital, το προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ενσωμάτωση της Ορφεύς Βεϊνόγλου μετά τη συγχώνευση της Streem Global με την Makios Logistics, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας σημαντικού μεγέθους εταιρείας στον κλάδο των logistics, με παρουσία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικότερα στον έντονο ανταγωνισμό και να προσφέρει ένα ευρύτατο φάσμα υπηρεσιών και σε πελάτες με διεθνή δραστηριότητα και παρουσία.

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News