ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Autogrill Hellas: Παρέμεινε σε ζημιογόνο έδαφος παρά την ανάπτυξη 21,54%

Autogrill Hellas: Παρέμεινε σε ζημιογόνο έδαφος παρά την ανάπτυξη 21,54%

Παρά την ανάπτυξη της τάξης του 21,54% με τζίρο που άγγιξε τα €19 εκατ. η Autogrill Hellas παρέμεινε και το 2023 σε ζημιογόνο έδαφος. Η εταιρεία, έτσι, δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τις νέες ιστορικά υψηλές επιδόσεις που κατέγραψε η Ελλάδα σε όρους αφίξεων και εισπράξεων. Σημειώνεται πάντως ότι η Autogrill προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση των καταστημάτων της Ακράτας καθώς επίσης και δύο καταστημάτων εντός του αεροδρομίου Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αεροδρόμιο. Το μεγαλύτερο μέρος του περυσινού τζίρου (€11,56 εκατ.) προήλθε από τα έξι καταστήματα της εταιρείας στο Ελ. Βενιζέλος, τα οποία αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 17,7%.

ΣΕΑ. Αυξημένες κατά 31,5% ήταν οι πωλήσεις της εταιρείας στους δύο Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στην Ακράτα, αγγίζοντας τα €2,40 εκατ. (από €1,824 εκατ. το 2022), ενώ στους άλλους ΣΕΑ όπου δραστηριοποιείται η Autogrill Hellas, στο Σπαθοβούνι Κορινθίας και στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20,6% (στα €1,237 εκατ.) και 41,7% (στα €1,776 εκατ.) αντίστοιχα,

Design Outlet Athens. Τέλος στο εκπτωτικό πολυκατάστημα Design Outlet Athens στα Σπάτα οι πωλήσεις στο κατάστημα Τερκενλής αυξήθηκαν κατά 61,9%, από τις €198,6  χιλ. στις €321,45 χιλ., ενώ στο κατάστημα La Pasteria αυξήθηκαν κατά 12,4%, από €1,38 εκατ. το 2022 σε €1,55 εκατ. πέρυσι

Οι νέες συμφωνίες

Τον περασμένο Μάρτιο (12/3), η εταιρεία υπέγραψε συμφωνητικό εκμίσθωσης χρήσης χώρων με τον κρατικό αερολιμένα Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος», κερδίζοντας τον σχετικό διαγωνισμό που έτρεξε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που αφορά σε νέο κατάστημα (Coffee Island), το οποίο η Autogrill Hellas θα διαχειρίζεται για τρία χρόνια.

Επιπλέον, η εταιρεία ανακηρύχθηκε τελικός πλειοδότης και σε διαγωνισμό του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» σχετικά με τη λειτουργία ενός νέου καταστήματος (Coffee Berry) στην περιοχή των αφίξεων, σε συνέχεια του οποίου υπέγραψε στις 14 Φεβρουαρίου 2024 νέα σύμβαση παραχώρησης για την εκμετάλλευση του καταστήματος αυτού έως τις 31 Ιανουαρίου του 2029.

Για τις επενδύσεις αυτές, η εταιρεία έλαβε τον περασμένο Μάρτιο από τη μητρική της δάνειο ύψους €700 χιλ., ενώ υπάρχει σε ισχύ ανοικτή πιστοληπτική γραμμή από τη μητρική, ποσού €3 εκατ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε συνέχεια συγχώνευσης με απορρόφηση της μοναδικής εταίρου της εταιρείας, Autoogrill Europe SpA (καθώς και της μητρικής Autogrill SpA) από την ιταλική World Duty Free SpA, η τελευταία κατέστη νέα μοναδική εταίρος της Autogrill Hellas.

Ο φετινός προϋπολογισμός

Για τη φετινή χρονιά, η διοίκηση της εταιρείας αναμένει με τα ήδη ανακαινισμένα καταστήματά της στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» να υπάρξει περαιτέρω ανοδική πορεία σε σχέση με την περσινή χρονιά, στηριζόμενη στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του τουρισμού, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός της Autogrill Hellas για το 2024 προέβλεπε κύκλο εργασιών: €18,68 εκατ. και EBITDA: €1,04 εκατ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News