Business & Finance Παρασκευή 26/07/2024, 07:50
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γερολυμάτος International: Το επενδυτικό project των 9,25 εκατ. και το deal στο θαλασσινό νερό

Γερολυμάτος International: Το επενδυτικό project των 9,25 εκατ. και το deal στο θαλασσινό νερό

Αυξημένες πωλήσεις κατά 25,4%, στα €55,6 εκατ. εμφάνισε πέρυσι η Γερολυμάτος International, εν μέσω ενός περιβάλλοντος που χαρακτηρίστηκε από τον υψηλό πληθωρισμό και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από τους πόλεμους στην Ουκρανία και στο Ισραήλ και οδήγησαν σε αναταραχή την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αύξηση του κύκλου εργασιών σε εταιρικό επίπεδο οφείλεται στην έναρξη νέων συνεργασιών, καθώς και στην οργανική ανάπτυξη των προϊόντων που διαθέτει η εταιρεία στην ελληνική αγορά. Πιο συγκεκριμένα, στην ελληνική αγορά οι πωλήσεις του Οπτικού κλάδου είχαν την μεγαλύτερη αύξηση κατά 73,3% ή κατά €7,87 εκατ. καθώς ο κλάδος σύναψε συμφωνία με την Alcon για την αποκλειστική διανομή των προϊόντων Dry Eye (+€6,71 εκατ.)

Οι πωλήσεις του κτηνιατρικού κλάδου σημείωσαν την μεγαλύτερη οργανική ανάπτυξη με αύξηση κατά 18,7% (+€2,16 εκατ.), ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν σε ποσοστό 17,6%, κατά €1,96 εκατ.

Σχετικά με την κερδοφορία της Γερολυμάτος, τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 20,8%, σε €6,75 εκατ. από €5,6 εκατ. το 2022.

Τα κέρδη προ φόρων ξεπέρασαν τα €5 εκατ. από €4,4 εκατ. μία χρονιά πριν, ενώ η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα €3,83 εκατ. από €3,3 εκατ. το 2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 16,3%.

Αναφορικά με τον καθαρό δανεισμό του ομίλου, αυτός αυξήθηκε κατά 6,6% στο €13,21 εκατ. από €12,4 εκατ. το 2022. Ο κύριος λόγος της αυξήσεως του δανεισμού είναι η αύξηση των αποθεμάτων του ομίλου κατά €5,2 εκατ. – αφού παρουσιάστηκαν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγο των πολέμων και της πληθωριστικής κρίσης – καθώς και η συνέχιση του επενδυτικού πλάνου.

Επενδύσεις

Στο επενδυτικό κομμάτι, τον Αύγουστο του 2022, η Γερολυμάτος υπέβαλε επενδυτική πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει την παραγωγική της μονάδα στο Μενίδι.

Το επενδυτικό σχέδιο που ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές, είναι αξίας €9,25 εκατ. με τον πυλώνα της Εξωστρέφειας να είναι αυτός που επιλέχθηκε για τη χρηματοδότηση της επένδυσης.

Με την επένδυση αυτή η οποία είναι σε εξέλιξη, η εταιρεία στοχεύει στην επέκταση της υφιστάμενης μονάδας με την δημιουργία κατάλληλων κτιριακών υποδομών για αύξηση της παραγωγικής και της αποθηκευτικής ικανότητας των εγκαταστάσεων. Η Γερολυμάτος θα προβεί στην λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στατικά και αντισεισμικά, καθώς και στην ενεργειακή αναβάθμισή τους με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας θα επιτευχθεί με εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων γραμμών παραγωγής καθώς και με την εγκατάσταση νέων σύγχρονων γραμμών παραγωγής.

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι η Γερολυμάτος έχει έρθει σε συμφωνία με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με σκοπό την παραγωγή και πώληση θαλασσινού νερού σε αγορές του εξωτερικού. Αυτή η συμφωνία θα καλύψει σε μεγάλο ποσοστό την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου. Σημειώνεται ότι το θαλασσινό νερό αποτελεί την πρώτη ύλη για ένα από τα προϊόντα που παράγει και εξάγει σε πάνω από 50 διεθνείς αγορές – το 100% φυσικό αποσυμφορητικό μύτης, Sinomarin.

Έρευνα & Ανάπτυξη

Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια επενδύει στον τομέα της ανάπτυξης νέων προϊόντων καθώς και της απόκτησης δικαιωμάτων από τρίτους. Οι βασικές επενδύσεις του 2023 έγιναν για τα brands Sinomarin, Foltene, και Tamarine αξίας €400 χιλ.

Για τη νέα σειρά προϊόντων Sinomarin Plus Algae, η εταιρεία έχει λάβει πατέντα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ρωσία, το Καζακστάν, το Ισραήλ, την Κίνα, την Ινδία, και την Αυστραλία. Δύο πατέντες έχουν αποδοθεί στις ΗΠΑ ενώ μια ακόμα αίτηση στην Κίνα έχει εγκριθεί και αναμένεται η τελική έκδοσή της μέσα στο 2024.

Για την σειρά προϊόντων Foltene, η εταιρεία επένδυσε στην διεξαγωγή μελέτης σε γυναίκες στο στάδιο εμμηνόπαυσης με προβλήματα τριχόπτωσης για την υποστήριξη και τεκμηρίωση της γυναικείας σειράς η οποία κυκλοφορεί στην αγορά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τέλος, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του φακέλου του προϊόντος Tamarine. Επιπρόσθετα δοκιμάστηκαν νέοι περιέκτες που βελτιώνουν σημαντικά κάποια από τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Οι ενέργειες έρευνας και ανάπτυξης για το προϊόν συνεχίζονται και φέτος με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση αναβάθμισης του φακέλου του προϊόντος.

Προφίλ

Η Γερολυμάτος International δραστηριοποιείται στον χώρο του φαρμάκου, της Υγείας και της Ομορφιάς, ενώ συμπλήρωσε πέρυσι 100 χρόνια λειτουργίας

Σε παγκόσμιο επίπεδο η εταιρία διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο τοπικών διανομέων, καθιστώντας τα προϊόντα της διαθέσιμα σε καταναλωτές σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Πέραν από τις διεθνείς αγορές, η Γερολυμάτος International διαθέτει τρεις διακριτούς κλάδους δραστηριότητας και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο μη συνταγογραφούμενων προϊόντων υγείας (OTC), τον κλάδο Οπτικών (Vision Care) καθώς και τον Κτηνιατρικό κλάδο (Vet).

Διαβάστε επίσης:

Εκλεισε το deal πώλησης της Famar – Στην MidEuropa ο έλεγχος της εταιρείας

Συνάντηση ΣΦΕΕ-Γεωργιάδη με θέμα τις νέες προκλήσεις στο φάρμακο

Θ. Τρύφων, ΠΕΦ: Το σημαντικό αποτύπωμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τα σχέδια για το μέλλον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News