ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ούζο Πλωμαρίου: Στα €25,2 εκατ. ο τζίρος με “όχημα” τουρισμό και εξαγωγές

Προχωρά η επένδυση των €6,2 εκατ. στον Τύρναβο

Ούζο Πλωμαρίου: Στα €25,2 εκατ. ο τζίρος με “όχημα” τουρισμό και εξαγωγές

Με αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 15,2%, στα €25,2 εκατ. έκλεισε το 2023 για την Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, ανάπτυξη την οποία οδήγησαν ο αυξημένος τουρισμός αλλά και οι εξαγωγές της εταιρείας.

Παράλληλα, τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν κατά 27,55% σε σχέση με το 2022, στα €4,16 εκατ. ενώ η καθαρή κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε σε €3,18 εκατ. από €2,42 εκατ. μία χρονιά πριν.

Οι εξαγωγές της εταιρείας αντιπροσωπεύουν το 70% του όγκου και το 60% των πωλήσεων. Τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες και φέτος αναμένεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε το Ούζο Πλωμαρίου να μπει σε νέες αγορές αλλά και να δυναμώσει περισσότερο την παρουσία του.
Σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, η εταιρεία ξεκίνησε από πέρυσι να υλοποιεί επένδυση ύψους €6,2 εκατ. η οποία αφορά τη δημιουργία μονάδας παραγωγής τσίπουρου στον Τύρναβο.

Στόχος είναι η ενίσχυση του brand “το δεκαράκι”, το οποίο σήμερα παράγεται για λογαριασμό της Ποτοποιίας στο αποστακτήριο της οικογένειας Βασδαβάνου. Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης η παραγωγή θα μεταφερθεί στις νέες εγκαταστάσεις.
Το συγκεκριμένο project (το οποίο είχε αρχικό αιτηθέν ποσό τα €7,5 εκατ.) εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανεκτικότητας και θα επιδοτηθεί με περίπου €3,4 εκατ.

Δεκαράκι

Θυμίζουμε ότι στην ποτοποιία Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη ανήκει, από το 2013, το brand Δεκαράκι Τσίπουρο Τυρνάβου, το οποίο είναι προϊόν παραδοσιακών παραγωγών στην περιοχή του Τυρνάβου και Νο 2 σε πωλήσεις επώνυμου τσίπουρου ΠΟΠ.
Η οικογένεια Μονοποικιλιακών Τσίπουρων Δεκαράκι περιλαμβάνει τρία αποστάγματα:

    • Δεκαράκι Μοσχάτο
    • Δεκαράκι Μαλαγουζιά
    • Δεκαράκι Ροδίτης Αλεπού

Πρόκειται για ένα ισχυρό brand, καθώς το Τσίπουρο Τυρνάβου έχει κατοχυρωθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από το 1989.

Φωτοβολταϊκά και ορθή χρήση νερού

Εξάλλου, πρόσφατα η ποτοποιία ολοκλήρωσε επένδυση σε φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ τα 50Kw, καλύπτοντας έτσι μια επιφάνεια των 215 τ.μ.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησε στην εφαρμογή του νέου συστήματος Net Metering που θα καλύπτει περίπου το 10%-15% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια ενώ θα φτάνει έως και 45% με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εγγυήσεως προέλευσης. 

Με την αυτό-παραγωγή εξοικονομούνται 2,4 τόνοι ισοδύναμου άνθρακα και αποφεύγονται 2,9 τόνοι CO₂, ενώ σημαντική είναι και η ισοδυναμία φύτευσης που προκύπτει και είναι 4 δέντρα κάθε μήνα. Η συγκεκριμένη επένδυση περιλαμβάνει και αρκετές ακόμα ενέργειες, με βασική την αντικατάσταση 100% του φωτισμού στο αποστακτήριο με LED καθώς και τη χρήση ηλιακών πάνελ που θερμαίνουν το νερό. 

Παράλληλα, η αποσταγματοποιία εφαρμόζει κανόνες για την ορθή χρήση νερού. Συγκεκριμένα, δρομολόγησε τις απαραίτητες ενέργειες που στόχο είχαν να συμβάλουν τόσο στην εξοικονόμηση του νερού αλλά και στη επαναχρησιμοποίηση του. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε το 2023 να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 26% σε σύγκριση με το 2021.

Συλλεκτική φιάλη

Φέτος το Ούζο Πλωμαρίου γιορτάζει τα 130 χρόνια ιστορίας και παράδοσής του με μια συλλεκτική φιάλη διακοσμημένη με εικόνες που όπως αναφέρει “θυμίζουν τις ωραιότερες αναμνήσεις που έχουμε ζήσει παρέα με τους αγαπημένους μας ανθρώπους”. Πρόκειται για μια συσκευασία που ειδικά φέτος κυκλοφορεί εκτός από λευκό και σε γαλάζιο χρώμα που είναι και το αντιπροσωπευτικό χρώμα του Ούζου Πλωμαρίου από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του.

Ούζο Πλωμαρίου: Στα €25,2 εκατ. ο τζίρος με “όχημα” τουρισμό και εξαγωγές-1

 

Η συλλεκτική συσκευασία κυκλοφορεί σε premium κάβες και στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών.

Διαβάστε επίσης:

NielsenIQ: Τουρισμός και… πληθωρισμός έφεραν διψήφια ανάπτυξη στα super markets των νησιών

Έπιασαν το «κατοστάρι» τα ελληνικά αποστάγματα

Ελληνικά τρόφιμα μπαίνουν στη γαλλική αγορά – Η συμφωνία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News