Business & Finance Παρασκευή 19/07/2024, 07:59
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank – Παγκρήτια: O 5ος τραπεζικός πυλώνας ενισχύεται με 735 εκατ. – Η συμφωνία

Attica Bank – Παγκρήτια: O 5ος τραπεζικός πυλώνας ενισχύεται με 735 εκατ. – Η συμφωνία

Κεφάλαια 735 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στο νέο τραπεζικό ίδρυμα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν χθες οι βασικοί μέτοχοι της πρώτης, δηλαδή η Thrivest Holdings (∆. Μπάκος, Γ. Καϋμενάκης, Αλ. Εξάρχου) με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η συμφωνία, με την οποία δημιουργείται ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας, προβλέπει την πραγματοποίηση στο νέο πιστωτικό ίδρυμα, που θα προκύψει από τη συγχώνευση, αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 675,10 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ παλαιών μετόχων. Από αυτά, 475,10 εκατ. κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά το ΤΧΣ και 200 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά η Thrivest. Επιπλέον, θα εκδοθούν τίτλοι κτήσης μετοχών («warrants») υπέρ των μετόχων που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ως εκ τούτου, το συνολικό ποσό που επιδιώκεται να αντληθεί από την έκδοση νέων μετοχών και warrants θα ανέλθει σε έως και 735 εκατ. ευρώ.

Κατά πληροφορίες της Καθημερινής, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 675,10 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί έναντι 1,87 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι συμμετέχοντες στην ΑΜΚ, που εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα το τέταρτο τρίμηνο, θα αποκτούν ένα warrant ανά μετοχή. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν 3,5 μετοχές για κάθε warrant που θα ασκούν κι εφόσον καταβάλλουν τίμημα 0,175 ευρώ (ανά warrant).

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να υποβληθεί επίσημο αίτημα για τιτλοποίηση των απαιτήσεων με ένταξη στον «Ηρακλή ΙΙΙ», με την DBRS να υπολογίζει τη λογιστική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΑ) της Attica Bank, στα 2,3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα ΜΕΑ της Παγκρήτιας τοποθετούνται σε 1,37 δισ. ευρώ. Η ζημία από τη μεταφορά των NPE των δύο τραπεζών στον «Ηρακλή ΙΙΙ» υπολογίζεται στο ποσό των 820 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους βασικούς όρους της συμφωνίας, μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης, το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό συμμετοχής στο νέο πιστωτικό ίδρυμα ύψους τουλάχιστον 35% και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μιας μετοχής και 58,5%. Το ποσοστό συμμετοχής της Thrivest ενδέχεται να αυξηθεί εφόσον επιλέξει κατά τη διακριτική της ευχέρεια να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των 200 εκατ. ευρώ. Επίσης, μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και της κεφαλαιακής ενίσχυσης δεν θα μεταβληθεί η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, όσον αφορά τον συνολικό αριθμό μελών ∆.Σ. και τον αριθμό των μελών που έκαστο μέρος δικαιούται να ορίζει ή να προτείνει προς εκλογή. Οι μέτοχοι δεσμεύτηκαν να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που κατέχουν σε έκαστο πιστωτικό ίδρυμα υπέρ της υλοποίησης της συγχώνευσης και της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Οπως ανακοίνωσε η Thrivest Holdings, «πρόκειται για μία επωφελή συμφωνία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς επισφραγίζει το κλείσιμο ενός δύσκολου κύκλου για την Αttica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, γενικότερα. Επιπλέον, μέσω της συμφωνίας αυτής, η Thrivest καθίσταται ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον τραπεζικό χώρο της Ελλάδας».

 «Η δημιουργία ενός ισχυρού και βιώσιμου χρηματοπιστωτικού οργανισμού ήταν ο πρωταρχικός μας στόχος από τη στιγμή που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέλαβε τη διαδικασία υποστήριξης και ενίσχυσης των προοπτικών της Αttica Bank. Το τελικό αποτέλεσμα μας δικαιώνει πλήρως, αφού το Ταμείο ανταποκρίθηκε για μια ακόμη φορά στην εκπλήρωση του θεσμικού του ρόλου. Η συγχώνευση αυτή, η οποία αποτελεί ένα ακόμα ιστορικό ορόσημο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού σηματοδοτεί τη δημιουργία του 5ου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα στη χώρα, διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προστατεύει τους καταθέτες και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ισχυρές επενδυτικές προοπτικές του νέου σχήματος», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλ. Ε. Ξηρουχάκης.

Τα οφέλη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια δημιουργεί πολλαπλά οφέλη, όπως η διάσωση των δύο τραπεζών και η αποφυγή «κουρέματος» στις καταθέσεις. Οπως ακόμη επισημαίνεται, η λύση στην οποία κατέληξε το ΤΧΣ ήταν η βέλτιστη καθώς, πρώτον, οδηγεί σε μια σειρά από οφέλη, δεύτερον αποτρέπει ζημίες και τρίτον, δεν υπήρχε εναλλακτικό σενάριο. Τα οφέλη που επέρχονται και τις ζημίες που αποφεύχθηκαν μέσω της συμφωνίας που θα οδηγεί προς κύρωση στη Βουλή, περιγράφει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε επιστολή του (16-7-2024) προς το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Μαρτίου 2024) ο δείκτης κόκκινων δανείων της Attica Bank είναι 61,5% και της Παγκρήτιας 53,5%, έναντι 5% που είναι ο αντίστοιχος δείκτης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Για την ίδια ημερομηνία οι δύο τράπεζες διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 14,3% για την Attica Bank και 12,6% για την Παγκρήτια, έναντι 19,1% για τις τέσσερις συστημικές.

Το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας θα είχε μια σειρά από πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες. Σήμερα δηλαδή οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας συνολικά για τις δύο τράπεζες υπολείπονται κατά 106 εκατ. ευρώ των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων και σε κάθε περίπτωση δεν επαρκούν για να επιλυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα ήταν αδύνατη χωρίς την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

∆εδομένης της ευάλωτης οικονομικής κατάστασης των δύο τραπεζών θα ήταν εξαιρετικά πιθανό το σενάριο σημαντικής εκροής καταθέσεων στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας. Αυτό θα οδηγούσε νομοτελειακά στην κατάρρευσή τους καθώς δεν θα είχαν πρόσβαση σε δανεισμό από την ΕΚΤ, ενώ δεν διαθέτουν επαρκή ρευστά διαθέσιμα για την κάλυψη ακραίων εκροών καταθέσεων. Παρά το σχετικά χαμηλό μέγεθος των δύο τραπεζών τυχόν κατάρρευσή τους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Οπως ακόμη αναφέρεται στην επιστολή του κεντρικού τραπεζίτη:

• Καμία από τις δύο τράπεζες δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του ν. 4261.2014 περί μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να μεταβιβασθεί το σύνολο των καταθέσεων σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα και οι μη καλυμμένες καταθέσεις θα χάνονταν. Με στοιχεία 31.3.2024 οι μη εγγυημένες καταθέσεις είναι 909 εκατ. για την Attica Bank και 726 εκατ. για την Παγκρήτια. Αρα θα υπήρχε απώλεια αποταμιεύσεων πάνω από 1,6 δισ. ευρώ.

• Καθώς οι καταθέσεις αυτές αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στο σενάριο αυτό θα προέκυπτε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς το «κούρεμα» των καταθέσεων θα είχε πιθανότατα μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση του χρέους τους. Επισημαίνεται ότι μεταξύ των μεγαλύτερων καταθετών των δύο τραπεζών βρίσκονται και φορείς του ελληνικού ∆ημοσίου, οι οποίοι θα υφίσταντο τις σχετικές συνέπειες.

• Θα υπήρχαν δευτερογενείς επιπτώσεις στις σημαντικές τράπεζες μέσω αυξημένων εισφορών προς το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Συγκεκριμένα, το ΤΕΚΕ θα εξαντλούσε τα διαθέσιμά του μόνο για την πληρωμή των καλυμμένων καταθέσεων της Τράπεζας Αττικής (1,8 δισ. ευρώ). Αρα θα έπρεπε να αντλήσει από τις άλλες τράπεζες κεφάλαια για την πληρωμή των καλυμμένων καταθέσεων της Παγκρήτιας (1,7 δισ. ευρώ) και πρόσθετα κεφάλαια προκειμένου να έφθανε εντός τετραετίας τον στόχο του 0,8% επί των καλυμμένων καταθέσεων (περίπου 1,1 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, τα οποία θα επιβάρυναν τις υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες.

• Η υφιστάμενη αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Attica Bank θα εκμηδενιζόταν.

• Καθώς θα είναι η πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης που θα «κουρεύονταν» καταθέσεις στη χώρα μας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη των αποταμιευτών και θα ήταν πιθανό να βλέπαμε «bank run» (μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων) σε λιγότερο σημαντικές ή «ευάλωτες» τράπεζες, χωρίς να μπορούσαν να αποκλειστούν επιπτώσεις και στη ρευστότητα των σημαντικών τραπεζών.

• Η αναταραχή που θα είχε προκληθεί στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα είχε επιπτώσεις στη διάθεση του υφιστάμενου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, καθώς και στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Διαβάστε επίσης: 

Έκλεισε το deal Attica Bank-Παγκρήτια – Τα οφέλη από τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου

Attica Bank: Έκλεισε το deal με την Παγκρήτια

Το ΥΠΕΘΟ για τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News