Business & Finance Πέμπτη 18/07/2024, 14:56
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Mόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας

Έρευνα: Mόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας

Μόνο το 13% των ατόμων που συμμετείχαν σε  Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari  γνωρίζει την διεθνή ηγετική θέση της ελληνικής ναυτιλίας, με τους νέους να αγνοούν εντελώς το γεγονός (το γνωρίζει μόλις το 1%).  Παράλληλα ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων δεν αναγνωρίζει τις προοπτικές καριέρας που προσφέρει η ναυτιλία, παρά τις καλές οικονομικές απολαβές που προσφέρει, όπως υποστηρίζεται.

Παρόλο που το 64% των πολιτών αξιολογεί ότι η Ελληνική εμπορική ναυτιλία θα αναπτυχθεί στο μέλλον, μόνο το 26% τη θεωρεί σημαντική πηγή εσόδων για την εθνική οικονομία.

 Η έρευνα διαπιστώνει ότι το αίσθημα της ναυτοσύνης δεν είναι αναπτυγμένο στα Ελληνόπουλα, με δύο στους τρεις Έλληνες να δηλώνουν ότι δεν καλλιεργείται καθόλου.

Αν και το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί την ελληνική εμπορική ναυτιλία ως πολύ αναπτυγμένη, οι νέοι έχουν αντίθετη άποψη.

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των εταιρειών και η ενεργή προώθηση των οφελών της ναυτιλίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τον κλάδο, ιδίως μεταξύ των νέων, σημειώνει η Focus Bari.

Το 53% των Ελλήνων δε θα επέλεγε ή δε θα πρότεινε σε κάποιον δικό του την ενασχόληση με τη ναυτιλία. Μόνο ένας στους τέσσερις πολίτες, πιστεύουν ότι η ναυτιλία προσφέρει πολύ σημαντικές προοπτικές καριέρας και συμβάλλει στην απασχόληση στην Ελλάδα.

Οι οικονομικές απολαβές και η αγάπη για τη θάλασσα είναι οι κύριοι λόγοι για καριέρα στη ναυτιλία: Σχεδόν 9 στους 10 (86%) Έλληνες επικεντρώνονται στις οικονομικές ανταμοιβές, ενώ το 58% τονίζει και την αγάπη για τη θάλασσα που προσφέρει η καριέρα στη ναυτιλία.

Η αντίληψη ότι είναι μέτρια ή δύσκολη η εύρεση εργασίας στη ναυτιλία αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Η ανάγκη αυτή υπογραμμίζεται άλλωστε και από τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αντίληψη ότι τα μεγάλα ταξίδια και τα εξαντλητικά ωράρια/ πίεση εργασίας είναι αντικίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος με τη ναυτιλία.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News