ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Veridos Ματσούκης: Βλέπει τζίρο 80 εκατ. λόγω αυξημένης ζήτησης για διαβατήρια και ταυτότητες

Veridos Ματσούκης: Βλέπει τζίρο 80 εκατ. λόγω αυξημένης ζήτησης για διαβατήρια και ταυτότητες

Διψήφια ανάπτυξη της τάξης του 14% αναμένει για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της Veridos Ματσούκης, δηλαδή έναν τζίρο γύρω στα €80 εκατ., ενώ για τα λειτουργικά κέρδη βάζει τον πήχη στα €5 εκατ.

Ειδικότερα για την φετινή χρονιά αναμένει ότι η παραγωγή διαβατηρίων θα ξεπεράσει τα 12 εκατ. τεμάχια (από 8,4 εκατ. πέρυσι), εκ των οποίων το 62% θα είναι ηλεκτρονικά. Παράλληλα η παραγωγή πολύ-ανθρακικών πλαστικών σελίδων δεδομένων για διαβατήρια θα ξεπεράσει τα 13 εκατ. τεμάχια.

Για την εξυπηρέτηση των αυξημένων παραγωγικών αναγκών η εταιρεία θα δημιουργήσει επιπλέον βάρδιες (πενθήμερης απασχόλησης ή/και Σαββατοκύριακου) με το συνολικό αριθμό εργαζομένων να αναμένεται να ξεπεράσει τους 430 εντός του έτους.

Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους €6 εκατ. σε μηχανολογικό και άλλο εξοπλισμό. Όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, για το μεσοπρόθεσμο μέλλον, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η διεθνής ζήτηση για ηλεκτρονικά διαβατήρια, πολύ-ανθρακικές κάρτες δεδομένων (ID3) αλλά και κάρτες τύπου ID1, θα παραμείνει ιδιαιτέρως υψηλή.

Προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή διεθνής συγκυρία η εταιρεία, με την υποστήριξη του μητρικού ομίλου Veridos GmbH, εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του μεσοπρόθεσμου επενδυτικού της πλάνου με την προσθήκη νέων γραμμών και πιθανόν νέας μονάδας παραγωγής οι οποίες θα εξασφαλίσουν επαρκή αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας. Το σύνολο των επενδύσεων υπό αξιολόγηση ενδέχεται να ξεπεράσει τα €30 εκατ. για την περίοδο 2024-2027, ενώ για τη χρηματοδότησή του εξετάζεται η δυνατότητα χρήσης του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Η εικόνα του 2023

Σημειώνεται ότι πέρυσι η εταιρεία εμφάνισε τζίρο €70,4 εκατ. και αύξηση 56% έναντι του 2022.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, «η ανάπτυξη των εργασιών είναι προϊόν, αφενός του υψηλού όγκου παραγγελιών που εξασφάλισε ο όμιλος από τη διεθνή αγορά, αφετέρου της αποτελεσματικότητας και της υψηλής παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας η οποία της επέτρεψε να διαχειριστεί την αυξημένη ζήτηση με απόλυτη επιτυχία».

Όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, ο δείκτης συνολικής απόδοσης εξοπλισμού διαμορφώθηκε σε 60,4% από 58,1% το 2022, ενώ αρκετές γραμμές παραγωγής λειτούργησαν σε 24ωρη βάση επί 7 ημέρες την εβδομάδα με την προσθήκη ειδικών βαρδιών (4ης/5ης βάρδιας).

Οι ποσότητες παραγωγής διαμορφώθηκαν σε

  • 8,4 εκατ. διαβατήρια (έναντι 5,2 εκατ. το 2022)
  • 5 εκατ. εξώφυλλα διαβατηρίων (έναντι 6 εκατ. το 2022)
  • 8,6 εκατ. πολύ-ανθρακικές κάρτες ID1 (από 4,2 εκατ. το 2022)
  • 11,2 εκατ. πολύ-ανθρακικές κάρτες ID1 (έναντι 10 εκατ. το 2022)

Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών αξίζει να αναφέρουμε ότι τα €65,1 εκατ. αφορούσαν σε πωλήσεις διαβατηρίων, βίζας και ταυτοτήτων (Id1 & ID3). Παράλληλα, ποσό €3,15 εκατ. αφορούσε σε έσοδα από πωλήσεις προϊόντων, όπως γραμματοσήμων, τραπεζικών επιταγών και εισιτηρίων μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ πωλήσεις €818 χιλ. αφορούσαν κυρίως υπηρεσίες συντήρησης ή επισκευής διαλογής τραπεζογραμματίων εγκατεστημένων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα η τελική κερδοφορία αναπτύχθηκε γύρω στο 30%. Ειδικότερα, τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν κατά 28,5%, στα €2,62 εκατ., ενώ η καθαρή κερδοφορία ξεπέρασε τα €2 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 31,5% από το 2022.

Νέο δάνειο με ΕΤΕπ

Οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό κινήθηκαν στα επίπεδα των €5,7 εκατ. από €2,2 εκατ. το 2022 και περιλάμβαναν μεταξύ άλλων και μια νέα γραμμή παραγωγής πολύ-ανθρακικών καρτών, η οποία τέθηκε σε πλήρη λειτουργία προς το τέλος του γ’ τριμήνου του 2023. Πέρυσι η εταιρεία σύναψε νέα δανειακή σύμβαση 10ετούς διάρκειας (μέχρι τις 10/8/2023) με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συνολικού ύψους €10,5 εκατ., εκ των οποίων ποσό €7,5 εκατ. εκταμιεύτηκε τον περυσινό Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης: 

Χρηματοδότηση έξυπνων μετρητών και νέων ταυτοτήτων από την ETEΠ

Veridos Matsoukis: Αναμένει κύκλο εργασιών 40 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News