ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φαρμακευτικές: 40 επενδυτικά σχέδια στo πλαίσιo του μέτρου για το επενδυτικό clawback

Φαρμακευτικές: 40 επενδυτικά σχέδια στo πλαίσιo του μέτρου για το επενδυτικό clawback

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα συμψηφισμού υποχρεώσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο λόγω clawback, με παραγωγικές και ερευνητικές δαπάνες για τα έτη 2024-2025. Σύμφωνα με πληροφορίες, 40 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν από φαρμακευτικές εταιρείας, προκειμένου να αξιοποιήσουν το νόμο για το ονομαζόμενο «επενδυτικό claw back».

Τα αιτήματα για την ένταξη των επενδυτικών στοιχείων  κατατέθηκαν μέχρι τις 30/5, ημερομηνία όπου έληξε και η σχετική περίοδος με βάση την πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατατέθηκαν 13 επενδυτικά σχέδια για παραγωγικές επενδύσεις και άλλα 27 για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.

Το συνολικό ύψος των επενδυτικών αυτών προγραμμάτων εκτιμάται στα περίπου 230 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι ισόποσα μοιρασμένο σε επενδύσεις σε παραγωγή και σε επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.

Βέβαια από το σύνολο των 230 εκατ. ευρώ ένα μόνο μέρος θα χαρακτηριστεί ως επιλέξιμη δαπάνη ώστε να μπορεί να συμψηφιστεί ολόκληρο ή μέρος αυτού με τις υποχρεώσεις της κάθε φαρμακευτικής σε clawback, καθώς τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Επίσης να σημειώσουμε ότι αν και τα αιτήματα από πλευράς αξίας όπως είπαμε αφορούν σε περίπου 115 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε παραγωγή και αντίστοιχα άλλα τόσο για έρευνα και ανάπτυξη, δε σημαίνει ότι και τα 150 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν 50-50, δηλαδή από 75 εκατ. ευρώ για κάθε μια από τις δύο κατηγορίες επενδύσεων.

Ο τρόπος κατανομής και οι εταιρείες που θα λάβουν το πράσινο φως για τους συμψηφισμούς αναμένεται να ξεκαθαρίσει στα μέσα του Φθινοπώρου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την πρόσκληση για την κατάθεση αιτημάτων συμψηφισμού, η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Next Generation EU και αφορά στο συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής clawback με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής. Ως ποσό υποκείμενο σε συμψηφισμό με ενισχύσεις για έργα Έρευνας & Ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων, θεωρείται και η έκπτωση την οποία χορηγούν οι Κ.Α.Κ. ή οι φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τους με την Επιτροπή διαπραγμάτευσης Τιμών και Φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η οποία αντιστοιχεί έως το ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) που θα καταλογιζόταν σε βάρος τους εάν δεν είχαν ενταχθεί σε κλειστό προϋπολογισμό.

Οι επενδύσεις

Η κατανομή των 150 εκατ. ευρώ ανά περιοχή όπως προβλέπεται στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας έχει ως εξής:

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:

Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 40 εκατ. ευρώ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ:

Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 35 εκατ. ευρώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:

Αττική: 70 εκατ. ευρώ

Στερεά Ελλάδα: 5.000.000

Φαίνεται λοιπόν ότι οι περιοχές της Αττικής (η Ανατολική) και της Θεσσαλονίκης θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης, ενώ αντίθετα λιγότερα κεφάλαια προβλέπονται πλέον για την Τρίπολη στην οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή έκρηξη επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια έχουν κατατεθεί από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και δη τις εταιρείες ΕΛΠΕΝ, DEMO, Ραφαρμ, Βιανέξ, Faran, Bennett και τη γερμανικών συμφερόντων Boehringer.

Διαβάστε επίσης: 

Δαπανήσαμε 88 ευρώ έκαστος για μη αποζημιούμενα σκευάσματα το 2023

Φάρμακα: Αγώνας ταχύτητας για μείωση της δαπάνης κατά 300 εκατ. ευρώ το 2024

Φάρμακα: H πρόταση των εταιρειών για την χρηματοδότηση της εισαγωγής καινοτόμων σκευασμάτων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News