ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HQF: Νέα πτώση τζίρου και ζημιές 7 εκατ. για την εταιρεία των ΚΑΝΑΚΙ και ΜΙΜΙΚΟΣ

HQF: Νέα πτώση τζίρου και ζημιές 7 εκατ. για την εταιρεία των ΚΑΝΑΚΙ και ΜΙΜΙΚΟΣ

Μείωση του κύκλου εργασιών κατά 2,60%, στα €81,7 εκατ. εμφάνισε πέρυσι η Hellenic Quality Foods, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα τροφίμων με τα δύο Brand Names: ΚΑΝΑΚΙ στον τομέα των προϊόντων ζύμης και ΜΙΜΙΚΟΣ στον τομέα των πουλερικών και των προϊόντων λευκού κρέατος νωπού και κατεψυγμένου.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η εταιρεία εμφανίζει πτώση του τζίρου της, ο οποίος το 2020 είχε αγγίξει τα €100 εκατ.

Το περιθώριο μικτού κέρδους παρουσίασε αύξηση και ανήλθε σε 15,08% έναντι 13,75% το 2022. Ωστόσο η εταιρεία παρέμεινε για μία ακόμα χρονιά σε ζημιογόνο έδαφος, με τις ζημιές πέρυσι να ξεπερνούν τα €7 εκατ.

ΑΜΚ

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας ήταν αρνητικό το 2023 κατά €21,6 εκατ. έναντι €52 εκατ. της χρήσεως 2022. Οι ανάγκες ταμειακής ρευστότητας αντιμετωπίζονται από την Διοίκηση με αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, όπως έγινε πέρυσι αλλά και στις προηγούμενες χρήσεις.

Το 2023 έγιναν 9 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, συνολικού ύψους 16,9 εκατ. Και το α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν δύο ΑΜΚ, συνολικού ύψους €11,5 εκατ. Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας σήμερα ανέρχεται σε €136.008.501 και διαιρείται σε 125.008.501 κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας €1 η κάθε μία.

Δανεισμός

Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας πέρυσι υποχώρησε στα €42 εκατ. Από €47,66 εκατ. Το 2022. Οι συνολικές μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις, ύψους €35,52 εκατ. είναι εξοφλητέες σε χρονική περίοδο μεταξύ 1 και 5 ετών.

Σημειώνεται επίσης ότι, κατόπιν συμφωνιών με τους αντίστοιχους πιστωτές (Cepal Hellas ως εντολοδόχος της Cosmos Securitisation Designated Activity Company και Τράπεζα Πειραιώς), έγινε στο τέλος του 2023 αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού, ύψους €23,76 εκατ. Η αποπληρωμή του θα γίνει τμηματικά, σε διάστημα 5 ετών.

Η σύμβαση με την Cepal Hellas έχει ήδη υπογραφεί τον Οκτώβριο 2023. Επίσης τον περασμένο Φεβρουάριο εγκρίθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, η συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας ποσού περίπου €14 εκατ., με ημερομηνία ισχύς της συμφωνίας την 31/12/2023, όπως προκύπτει από αλληλογραφία μεταξύ των μερών.

Προοπτικές

Αναφορικά με τις φετινές προοπτικές, η ομαλοποίηση της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση στην αγορά ενέργειας, σταδιακά οδηγεί στην ομαλή μείωση των τιμών των πρώτων υλών, του κόστους παραγωγής αλλά και των τιμών των προϊόντων, γεγονότα που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, στόχος της Εταιρείας για την 2024 είναι να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών με ταυτόχρονη αύξηση του όγκου των πωληθέντων, που θα βοηθήσει στην μείωση του κόστους παραγωγής και την βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά στα προϊόντα ζύμης, “εξετάζεται διαρκώς η εισαγωγή νέων προϊόντων στην αγορά και παράλληλα περιμένουμε να αποδώσει καρπούς η συνεχιζόμενη δραστηριοποίηση στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για πελάτες του εξωτερικού. Στα προϊόντα με γέμιση αν και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός λόγω πολλών και μικρών παραγωγών στην αγορά, ελπίζουμε λόγω της ισχυρής βάσης που υπάρχει στο καταναλωτικό κοινό να διατηρήσουμε σταθερά τα μερίδιά μας. Παράλληλα περιμένουμε να συνεχίσουν να αποδίδουν οι προσπάθειες της εταιρίας για αύξηση των εξαγωγών προς τις αγορές της Αμερικής, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι προσπάθειες για άνοιγμα νέων αγορών εντός της Ε.Ε. με νέες σειρές προϊόντων της ΚΑΝΑΚΙ καθώς και νέες συνεργασίες με γνωστές αλυσίδες super market”.

Για τα προϊόντα ΜΙΜΙΚΟΣ, η εταιρεία αναμένει “να συνεχίσουν να αποδίδουν με αυξητικούς ρυθμούς οι επενδύσεις που έγιναν και επιμηκύνουν την ωφέλιμη ζωή τους με την χρήση προηγμένων μεθόδων συσκευασίας”.

Εγκαταστάσεις

Οι παραγωγικές μονάδες των πουλερικών βρίσκονται στον νομό Εύβοιας, με την κεντρική μεγάλη μονάδα εγκατεστημένη στη περιοχή Βατώντα Νέας Αρτάκης. Η κεντρική μονάδα περιλαμβάνει τo συγκρότημα του πτηνoσφαγείου, τη μονάδα επεξεργασίας κρέατος, την πτηνοτροφική μονάδα καθώς και τη μονάδα ανακύκλωσης ενέργειας. Σε μικρή σχετικά απόσταση από την κεντρική μονάδα βρίσκεται το εργοστάσιο ζωοτροφών καθώς και το εκκολαπτήριο.

Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής ζύμης βρίσκονται στην περιοχή της Μαγούλας

Η διανομή των προϊόντων γίνεται από ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και το δίκτυο διανομής καλύπτει όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη περιλαμβάνοντας δύο σταθμούς διανομής: Αττικής και Ν. Αρτάκης Ευβοίας. Στις περιοχές της Πελοποννήσου, Δυτικής και Βορείου Ελλάδας και Κρήτης η διανομή γίνεται μέσω συνεργατών-εταιριών Logistics.

Διαβάστε επίσης: 

Ποια είναι τα top brands στην Ελλάδα – Τι δείχνει η κόντρα επώνυμων και PL προϊόντων

Χωριάτικη Ζύμη: «Ζύμωσε» τζίρο €30 εκατ. και τριπλασίασε τα κέρδη της το 2023

Ergon Foods: Τα νέα projects των αδελφών Δούζη σε Abu Dhabi, Μητροπόλεως, ΔΑΑ και Covent Garden

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News