ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο τουρισμός ενισχύει τα μεγέθη της Avis

Ο τουρισμός ενισχύει τα μεγέθη της Avis

Διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης εμφανίζει κατά την τρέχουσα χρονιά η εταιρεία βραχυχρόνιας (rent a car) και μακροχρόνιας ενοικίασης (leasing) αυτοκινήτων Avis, σε συνέχεια της ανόδου των αφίξεων σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας. Οπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στην οικονομική έκθεση για τα μεγέθη του 2023, ο κλάδος του leasing παρουσιάζει υγιή ζήτηση στο σκέλος των εταιρικών μισθώσεων. Ωστόσο εμφανίζει σημάδια κόπωσης και ουσιαστικής επιβράδυνσης ως προς τις μισθώσεις ιδιωτών, που αποδίδονται στις πιέσεις τις οποίες ασκεί ο πληθωρισμός στο διαθέσιμο εισόδημα. Κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς τα έσοδα της Avis από μακροχρόνιες ενοικιάσεις εμφάνισαν ρυθμό ανάπτυξης 15%, με τις επιβεβαιωμένες παραγγελίες πελατών να έχουν περιοριστεί, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, στις 2.000 λόγω της εξομάλυνσης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο αριθμός αυτός πριν από ένα χρόνο διαμορφωνόταν σε περίπου 4.0004.500, ενώ τα προβλήματα στον κλάδο των logistics που ήταν έντονα λόγω των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα είχαν οξυνθεί ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων έχουν σταθεροποιηθεί στα ισχυρά επίπεδα ζήτησης και τιμών του 2023, ενώ η εταιρεία υλοποιεί πρόγραμμα συγκράτησης του λειτουργικού κόστους προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων βάσης. Παράλληλα, η Avis εντείνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και προς την κατεύθυνση αυτή επανασχεδίασε την ψηφιακή πλατφόρμα της (myavis.gr). Ετσι, μέσω της υπηρεσίας Easy Leasing προσφέρει πλήρως ψηφιακή απόκτηση αυτοκινήτου με μακροχρόνια μίσθωση μέσω πλήρους διασύνδεσης με την πλατφόρμα KYC της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ έχει λανσάρει και τον ψηφιακό κόμβο πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Cardom. Επίσης, η συνδρομητική υπηρεσία mobility Switch by Avis είναι διαθέσιμη και στη γερμανική αγορά, ενώ σύντομα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές μέσω σύμβασης που έχει υπογράψει η Avis Budget Group. Το 2023 σε επίπεδο ομίλου ο συνολικός κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 31,2%, σε 308,3 εκατ. ευρώ, με τα συμβόλαια και τα έσοδα στο leasing να έχουν ενισχυθεί κατά 6,2% και 22,4%.

Οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατέγραψαν ρυθμό ανάπτυξης 10,8% σε σχέση με το 2022, έχοντας επηρεαστεί θετικά από τις αυξημένες ροές εισερχόμενου τουρισμού, ενώ η αυξημένη προσφορά διαθέσιμων αυτοκινήτων στην αγορά συμπίεσε περαιτέρω τις τιμές. Πέρυσι, το μεικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 29%, σε 86,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ενισχύθηκαν κατά 32%, σε 60,1 εκατ. ευρώ. Η Avis ενίσχυσε κατά περίπου 10% τα καθαρά κέρδη της, σε 32,2 εκατ. ευρώ. Κατά το 2024 με έκτακτη γενική συνέλευση εγκρίθηκε μέρισμα 1,4 εκατ., προερχόμενο από τα καθαρά κέρδη της χρήσης που έληξε την 31η ∆εκεμβρίου 2017, με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να προτείνει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2023.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News