Business & Finance Τετάρτη 10/07/2024, 08:24
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Βγαίνει στις αγορές με πράσινο ομόλογο επενδυτικής βαθμίδας

Τράπεζα Πειραιώς: Βγαίνει στις αγορές με πράσινο ομόλογο επενδυτικής βαθμίδας

Στις αγορές βγαίνει η Τράπεζα Πειραιώς,  με την έκδοση πράσινου ομολόγου το οποίο θα έχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (Baa3), έπειτα και από τη σχετική αναβάθμιση της τράπεζας από τη Moody’s.

Συγκριμένα, η τράπεζα έδωσε εντολή στις BNP Paribas ως Sole Green Structurer και στις BNP Paribas, BofA Securities, Commerzbank, HSBC και IMI-Intesa Sanpaolo ως Joint Bookrunners για το 5ετές πράσινο ομόλογο, με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 4 έτη (5NC).

Τα έσοδα αναμένεται να διατεθούν για την χρηματοδότηση  και/ή αναχρηματοδότηση των επιλέξιμων πράσινων στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας και να ενισχύσουν περαιτέρω τη βάση MREL.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς σε Baa3 από τη Moody’s, με τον οίκο να επικαλείται την ισχυρή βασική λειτουργική κερδοφορία το 2023-24 και τις ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον. «Η τράπεζα έχει αποδείξει την ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία της, με τα κανονικοποιημένα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2024 να αυξάνονται κατά 37% σε ετήσια βάση, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυστηρή διαχείριση των λειτουργικών δαπανών οδηγεί σε αναλογία κόστους προς βασικό εισόδημα 29% στο Μάρτιος 2024. Σημειώνουμε επίσης την ισχυρή συνεισφορά της τράπεζας στα έσοδα από προμήθειες, η οποία είναι αναλογικά μία από τις υψηλότερες μεταξύ των τοπικών ομολόγων της και αυξήθηκε κατά 19% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο του 2024», σημείωνε η Moody’s.

Την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Τράπεζας Πειραιώς από τον οίκο Moody’s εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.  «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα μετά από 14 χρόνια. Το επίτευγμα αυτό είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης της ομάδας της Πειραιώς, και αντανακλά την ακλόνητη δέσμευσή μας για πειθαρχία στα χρηματοοικονομικά μεγέθη, στρατηγική ανάπτυξη και δημιουργία αξίας. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτή τη δυναμική και να παράγουμε διατηρήσιμη κερδοφορία για το μέλλον», τόνισε ο κ. Μεγάλου.

 Άλλωστε, προ ημερών και η S&P είχε αναβαθμίσει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Πειραιώς σε BB από BB-.  Όπως σημείωσε ο οίκος αξιολόγησης, η εξυγίανση των ισολογισμών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έρχεται στο τέλος της, καθώς ο κλάδος πέτυχε την πλήρη ανάκαμψη μετά την κρίση και αρχίζει να ωφελείται από το θετικό momentum της ελληνικής οικονομίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Μεγάλου (Πειραιώς): Ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα μετά από 14 χρόνια

Η Moody’s αναβαθμίζει τις αξιολογήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P – Πέτυχαν πλήρη ανάκαμψη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News