ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνάντηση ΣΦΕΕ-Γεωργιάδη με θέμα τις νέες προκλήσεις στο φάρμακο

Συνάντηση ΣΦΕΕ-Γεωργιάδη με θέμα τις νέες προκλήσεις στο φάρμακο

Συνάντηση με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας είχε χθες στο Υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιεί με τους εκπροσώπους της αγοράς φαρμάκου για τα θέματα του κλάδου. Να σημειώσουμε ότι τη συνάντηση έκανε γνωστή το Υπουργείο Υγείας μέσω σχετικής ανάρτησης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «Ο Υπουργός Υγείας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου συναντήθηκε με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τα θέματα του κλάδου, η πολιτική του φαρμάκου και οι νέες προκλήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στα γνωστά ζητήματα του κλάδου όπως οι υπέρογκες επιστροφές (clawback), η εφαρμογή Διαγνωστικών – Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στη Συνταγογράφηση, η κάλυψη των ανασφάλιστων κλπ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι για τις φαρμακευτικές το ζήτημα της πορείας της δαπάνης και η γνωστοποίηση για την υπέρβαση το 2023, καθώς υπάρχει μόνο μερική ενημέρωση.  

Εκτιμάται ακόμη ότι στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της διακίνησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) τα οποία διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση με το ΣΦΕΕ ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά.  

Για το θέμα των ΦΥΚ, πάγια θέση των ιδιωτικών φαρμακείων είναι να μπορούν και αυτά να διανέμονται μέσω από το δίκτυο των ιδιωτικών φαρμακείων, δίνοντας μια μεγάλη διευκόλυνση στους πολίτες. Την ίδια ώρα οι φαρμακευτικές είχαν σημαντικούς ενδοιασμούς διότι φοβούνται τον κίνδυνο εξαγωγής αυτών καθώς είναι ιδιαίτερα χαμηλά οι τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι από πλευράς ΕΟΠΥΥ είναι ήδη έτοιμη η σχετική πλατφόρμα που μπορούν να εκτελούνται συνταγές από τα ιδιωτικά φαρμακεία για τα ΦΥΚ με αμοιβή του φαρμακοποιού σταθερή, 20 ευρώ ανά σκεύασμα. Ουσιαστικά οι φαρμακοποιοί απλά θα παρέχουν την υπηρεσία της διακίνησης για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα επωμίζεται και το σχετικό κόστος.

Σύντομα πάντως θα υπάρχει και νέα συνάντηση φαρμακευτικών με τον Υπουργό Υγείας αλλά και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο όπου θα επικεντρωθεί κυρίως στην προσπάθεια αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων.

Όσον αφορά στο clawback, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κύριος Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πριν λίγες ημέρες ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΟΠΥΥ και μόνο για τα φάρμακα κοινότητας (ιδιωτικά φαρμακεία) για το α’ εξάμηνο του 2023. Ακόμα δεν έχουμε τελικά στοιχεία για τα ΦΥΚ και τα νοσοκομεία για όλο το 2023.

Υπενθυμίζεται δε ότι πρόσφατα, παρούσης όλης της φαρμακοβιομηχανίας, παρουσιάστηκαν συνολικά τα αποτελέσματα της δαπάνης του α’ πενταμήνου και οι προβλέψεις για την εξέλιξη του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας (27/6/2024), συγκρίνοντας το α’ πεντάμηνο του 2023 με το α’ πεντάμηνο του 2024, παρατηρείται σημαντική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που αγγίζει το 10%.

Διαβάστε επίσης: 

Δαπανήσαμε 88 ευρώ έκαστος για μη αποζημιούμενα σκευάσματα το 2023

Φάρμακα: Αγώνας ταχύτητας για μείωση της δαπάνης κατά 300 εκατ. ευρώ το 2024

Φάρμακα: H πρόταση των εταιρειών για την χρηματοδότηση της εισαγωγής καινοτόμων σκευασμάτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News