ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών δύο εταιρείες πληροφορικής

Εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών δύο εταιρείες πληροφορικής

Φτωχότερη αναμένεται να είναι προσεχώς η ελληνική κεφαλαιαγορά δεδομένου ότι δύο υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικού ύψους 887 εκατ. ευρώ) εταιρείες πληροφορικής έχουν δρομολογήσει την απόσυρσή τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Πρόκειται για την Epsilon Net με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ιωάννη Μίχο, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση αξίας 650,4 εκατ. και αναμένεται να περιέλθει, μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, στον πλήρη έλεγχο της General Atlantic. Οπως και για την Entersoft, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αντώνη Κοτζαμανίδη και κεφαλαιοποίηση 236,4 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο του Olympia Group, με την περίοδο αποδοχής της δημόσιας πρότασης να εκπνέει σήμερα Τρίτη.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα τη συγκέντρωση της Entersoft με τη Softone λόγω της δρομολογούμενης εξαγοράς της πρώτης από τη Unity. Πρόκειται για το εταιρικό σχήμα που έχει συσταθεί με αντικείμενο την υποβολή της δημόσιας πρότασης και αποτελείται από το επενδυτικό fund του Πάνου Γερμανού Olympia Group και την Imker Capital. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Olympia Group, που αποτελεί βασικό μέτοχο της Softone, θα αποκτήσει τον έλεγχο της Entersoft. ∆ημιουργείται δηλαδή μια συγκέντρωση εταιρειών την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα και χωρίς αστερίσκους. Για την ώρα δεν υφίσταται επισήμως ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο εταιρειών, με τη συσπείρωση γύρω από τους μεγάλους παίκτες να είναι αναγκαία προκειμένου να μεγεθυνθούν μικρές ή μεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις, όπως έχει αναφέρει παλαιότερα σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Softone Πάνος Μαρτίνης. Σημειώνεται ότι η εξαγορά της Entersoft από το Olympia Group είναι έναντι 8 ευρώ ανά μετοχή.

Στην περίπτωση της Epsilon Net, η δημόσια πρόταση που έχει υποβάλει, μέσω της Ginger Digital, η General Atlantic με σκοπό να αγοράσει τις μετοχές που δεν κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας πληροφορικής, Γιάννης Μίχος και Εθνική Τράπεζα, ολοκληρώνεται στις 2 Αυγούστου. Το μετοχικό σχήμα των Ginger Digital, Εθνικής Τράπεζας και Ιωάννη Μίχου, που δρα συντονισμένα (βάσει σχετικής συμφωνίας), ελέγχει το 78,54% της εταιρείας, ποσοστό που θα πρέπει να ανέλθει στο 90% μέχρι τις 2 Αυγούστου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η έξοδος της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το τίμημα για την απόκτηση της Epsilon Net ανέρχεται στα 12 ευρώ ανά μετοχή.

Η επικείμενη αποχώρηση των δύο εταιρειών από την ελληνική κεφαλαιαγορά, που αποτελεί στρατηγική απόφαση των νέων ιδιοκτητών τους, αποδυναμώνει τον κλάδο τεχνολογίας – πληροφορικής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με αναλυτές. Μετά τη δρομολογούμενη έξοδο από την κεφαλαιαγορά των Epsilon Net και Entersoft, η μεγαλύτερη βάσει κεφαλαιοποίησης εταιρεία της συγκεκριμένης κατηγορίας θα είναι η Quest Συμμετοχών με κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 560 εκατ. ευρώ.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά επιχειρηματικού λογισμικού εντός και εκτός Ελλάδας, η αξία της οποίας τοποθετείται σε περίπου 60 δισ. ευρώ πανευρωπαϊκά και αναμένεται να ξεπεράσει τα 84 δισ. ευρώ μέχρι το 2029, τροφοδοτεί τις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών πληροφορικής.

Διαβάστε επίσης: 

Εξαγορές αξίας άνω των 5 δισ. από τις αρχές του έτους

Epsilon Net: Η Ginger προσφέρει 12 ευρώ ανά μετοχή – Ξεκινά η υποχρεωτική δημόσια πρόταση

Κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο της πληροφορικής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News