ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τρεις όροι για τη συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα

Οι τρεις όροι για τη συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία σε ό,τι αφορά τους βασικούς όρους της συγχώνευσης μεταξύ Τράπεζας Αττικής και Παγκρήτιας Τράπεζας προχώρησαν τα δύο μέρη, «συμφωνώντας» και ως προ την κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου τραπεζικού σχήματος που θα δημιουργηθεί από τη συνένωση.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και επισπεύστηκε μετά την επιστολή που απέστειλε η ΤΤΕ, θέτοντας προθεσμία την περασμένη Παρασκευή για την οριστικοποίησή της. Αν και η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Τράπεζα Αττικής παραπέμπει στην τήρηση των εσωτερικών διαδικασιών των μετόχων προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελική συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κεφαλαιακή ενίσχυση για την ενοποίηση των δύο τραπεζών προσδιορίζεται λίγο πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ. Εν αναμονή της οριστικοποίησης της τελικής συμφωνίας, η Τράπεζα Αττικής όπως ανακοίνωσε «αιτήθηκε και έλαβε από την ΤΤΕ παράταση απάντησης έως την ερχόμενη Παρασκευή 12 Ιουλίου».

Οι βασικοί όροι, πάντως, έχουν συμφωνηθεί και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν τα εξής:

• Το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με ποσό λίγο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ και στο τέλος της συμφωνίας θα ελέγχει στην ενοποιημένη τράπεζα ποσοστό 35%.

• Η Thrivest Holdings θα συμμετάσχει με ποσό λίγο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ και καταλήξει στην ενοποιημένη τράπεζα με ποσοστό 58%.

• Ο ΕΦΚΑ θα συμμετάσχει επίσης με ποσό 40 εκατ. ευρώ, ενώ το ΤΜΕ∆Ε θα συμμετάσχει επίσης, αλλά με μικρότερο ποσό λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα 200 εκατ. ευρώ, περίπου, που προτίθεται να επενδύσει η πλευρά Εξάρχου, εξετάζεται να συμμετάσχουν και άλλοι επενδυτές, χωρίς ακόμη να έχουν κατονομαστεί. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank, ο ΕΦΚΑ διατηρεί ποσοστό 7,6% στην Αττικής και το ΤΜΕ∆Ε έχει περιορίσει τη συμμετοχή του στο 4%.

Η Thrivest έχει επενδύσει προς το παρόν 64 εκατ. ευρώ στην Attica Bank και άλλα 90 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια, ανεβάζοντας το σύνολο της επένδυσής της μέχρι σήμερα στα 153 εκατ. ευρώ. Ελέγχει το 4,4% της Αττικής, ενώ άλλο ένα 5% ελέγχεται μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας. Ελέγχει επίσης το 44% της Παγκρήτιας Τράπεζας. Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ – υπολογίζεται πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ– θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, το πλειοψηφικό ποσοστό της Thrivest Holdings θα προκύψει σε δεύτερη φάση μετά την ενεργοποίηση των warrants και θα αποτελέσει μέρος της συμφωνίας των μετόχων. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες είχαν συμμετάσχει στην προηγούμενη ΑΜΚ του 2023, συνολικού ύψους 473,3 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας 40 εκατ. ευρώ, δεν θα συμμετάσχουν στη νέα αύξηση.

Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση της Αττικής και της Παγκρήτιας αναμένεται να έχει –μετά την ΑΜΚ– υψηλό κεφαλαιακό δείκτη, κοντά στο 15%, και θα είναι πλήρως «καθαρή» από κόκκινα δάνεια, διαθέτοντας δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στο 3%. Για την εκκαθάριση του ισολογισμού τους, οι δύο τράπεζες θα υποβάλουν ξεχωριστά αιτήματα ένταξης των κόκκινων δανείων στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, «Ηρακλή». Με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το σύνολο των κόκκινων δανείων ανέρχεται κοντά στα 3,4 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,4 δισ. αντιστοιχεί στην Παγκρήτια και άλλα 2 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής. Το αίτημα ένταξης στον «Ηρακλή» θα συνοδευθεί από την έκθεση της DBRS για το ύψος της εγγύησης που θα λάβουν και άρα τη ζημιά που θα πρέπει να εγγράψουν ανά χαρτοφυλάκιο. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τοποθετείται έτσι σε δεύτερο χρόνο –αναμένεται το φθινόπωρο– αφού θα πρέπει να έχει προηγηθεί η συγχώνευση των δύο τραπεζών, με βάση τη σχέση ανταλλαγής που έχει προσδιοριστεί.

Διαβάστε επίσης: 

Attica Bank: Στην τελική ευθεία ο «πέμπτος πόλος» – Συμφωνία μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest

Στην ΤτΕ το σχέδιο συμφωνίας για την συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας

Attica Bank: Λειτουργικά κέρδη 8,7 εκατ. το α’ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News