Business & Finance Δευτέρα 8/07/2024, 19:38
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Moody’s αναβαθμίζει τις αξιολογήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς

Η Moody’s αναβαθμίζει τις αξιολογήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς

Στην αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς προχώρησε σήμερα Δευτέρα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s μετά την αναβάθμιση της Eurobank και την Alpha.

Συγκεκριμένα, η Moody’s αναβάθμισε τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής σε «Baa2/P-2» από «Baa3/P-3», ενώ οι προοπτικές αλλάζουν σε σταθερές από θετικές. Λίγο αργότερα ο οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αξιολογήσεων των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς σε Baa3/P-3 από Ba1/NP και στην αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης σε ba2 από ba3.

Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης αντανακλά τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, τονίζει η Moody’s, επισημαίνοντας ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. 

O οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμα τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της Εθνικής Τράπεζας, τη βελτίωση της κερδοφορίας και τη μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 3,7% από 5,2% τον Μάρτιο του 2023. 

Οι αναλυτές της Moody’s θεωρούν ότι η Εθνική έχει την ισχυρότερη βάση χρηματοδότησης και καταθέσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης μεταξύ αυτών. Όπως υπογραμμίζουν η Εθνική ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τη γραμμή χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ (TLTRO) το πρώτο τρίμηνο του 2024 και εξακολουθεί να διατηρεί ταμειακά αποθέματα περίπου 9 δισ. ευρώ και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 249%.

Σε επενδυτική βαθμίδα και η Πειραιώς

Ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σήμερα Δευτέρα, στην αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αξιολογήσεων των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς σε Baa3/P-3 από Ba1/NP και στην αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης σε ba2 από ba3.

Παράλληλα η αξιολόγηση του ανώτερου μη εξασφαλισμένου χρέους της Τράπεζας αναβαθμίζεται σε Baa3 από Ba2 ενώ το outlook μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων της Πειραιώς διατηρείται θετικό.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «η ισχυρή βασική λειτουργική κερδοφορία το 2023-24 και οι ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον είναι ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στην αναβάθμιση της BCA της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα έχει αποδείξει την ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία της, με τα κανονικοποιημένα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2024 να αυξάνονται κατά 37% σε ετήσια βάση, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυστηρή διαχείριση των λειτουργικών δαπανών οδηγεί σε αναλογία κόστους προς βασικό εισόδημα 29% στο Μάρτιος 2024. Σημειώνουμε επίσης την ισχυρή συνεισφορά της τράπεζας στα έσοδα από προμήθειες, η οποία είναι αναλογικά μία από τις υψηλότερες μεταξύ των τοπικών ομολόγων της και αυξήθηκε κατά 19% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο του 2024».

Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την S&P

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η S&P Global Ratings είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Aegean Baltic Bank.

Όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης, η εξυγίανση των ισολογισμών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έρχεται στο τέλος της, καθώς ο κλάδος πέτυχε την πλήρη ανάκαμψη μετά την κρίση και αρχίζει να ωφελείται από το θετικό momentum της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, το βελτιωμένο κλίμα στην αγορά έχει περιορίσει τις ανησυχίες της S&P σχετικά με το προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς αυτές κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλό το κόστος χρηματοδότησης μέσω της σταθερής καταθετικής τους βάσης και της πρόσβασης σε πιο προσιτή χρηματοδότηση από τις ξένες αγορές.

Η βελτίωση του προφίλ ρίσκου των τραπεζών αποδίδεται και στη συνεχιζόμενη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Παρά τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, η S&P εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,4% την περίοδο 2024-2027, υπεραποδίδοντας έναντι πολλών χωρών  της Ευρωζώνης.

Ο οίκος αποδίδει αυτή τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, στα βελτιωμένα  οικονομικά των επιχειρήσεων και στο γεγονός ότι  η Ελλάδα καλύπτει το χαμένο έδαφος, αφού η οικονομία εξακολουθεί να είναι περίπου 22% μικρότερη από τα υψηλά της πριν από την κρίση χρέους.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P – Πέτυχαν πλήρη ανάκαμψη

Alpha Bank: Αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές από την Moody’s

Η Moody’s αναβάθμισε την Eurobank – Η εκτίμηση για την Ελληνική Τράπεζα

Moody’s: Αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα

Moody’s: Αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News