Business & Finance Παρασκευή 5/07/2024, 08:15
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες επενδύσεις και επέκταση δικτύου σχεδιάζει η Ελίν

Νέες επενδύσεις και επέκταση δικτύου σχεδιάζει η Ελίν

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της διοίκησης του ομίλου Ελίν σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του κατά την τρέχουσα χρονιά, επισημαίνοντας παράλληλα πως η παραβατικότητα, το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους καθώς και οι κρατικές παρεμβάσεις αποτελούν μεγάλες στρεβλώσεις οι οποίες περιορίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ Γιάννης Αληγιζάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου, το 2024, το δίκτυο της Ελίν αναμένεται να ενισχυθεί με 18 νέα πρατήρια, ενώ ο όμιλος θα επεκταθεί στην αγορά του μαζούτ στη δυτική Αφρική επενδύοντας σε αποθηκευτικούς χώρους στην Ισπανία.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο όμιλος συνάπτει συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της κοινωνικής ευθύνης, ενώ θα ακολουθήσει επιθετική πολιτική τιμολόγησης σε νέες εμπορικές δραστηριότητες.

Η διοίκηση του ομίλου χαρακτήρισε το επιχειρηματικό περιβάλλον το 2023 ασταθές λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης και της ευρύτερης πολιτικής αστάθειας, ενώ επηρεάστηκε αρνητικά και από τις πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη και στη Θράκη.

Σε ό,τι αφορά την παράταση του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, ο κ. Αληγιζάκης την χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη», σημειώνοντας πως οδηγεί τον κλάδο σε περιθώρια ακόμη χαμηλότερα από το 2021 και την εσωτερική αγορά σε μία ζημιογόνο δραστηριότητα για τις εταιρείες. «Το πλαφόν είναι στρέβλωση του ανταγωνισμού, ευνοεί τους παραβατικούς, οι οποίοι μπορούν και επιβιώνουν μέσω της παραβατικότητας, ενώ αντιθέτως οι έντιμοι πρατηριούχοι οδηγούνται σταδιακά εκτός αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η Ελίν είναι μέσα στις 3 μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας, καλύπτοντας το 30% των συνολικών εξαγωγών μαζί με άλλους 5 ομίλους.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις του 2023 ο όμιλος σημείωσε αύξηση 3% στις πωλήσεις βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, ενώ οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκαν 35% με αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις να μειωθούν κατά 6%. Παράλληλα, μειώθηκαν και τα έσοδα στην εσωτερική αγορά. Σε επίπεδο κερδοφορίας, ο όμιλος έκλεισε το 2023 με κέρδη προ φόρων 10 εκατ. ευρώ από 17,3 εκατ. ευρώ τη χρονιά που προηγήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ο όμιλος υλοποιεί ενέργειες για μείωση των αποβλήτων, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και της κατανάλωσης ενέργειας. Παράλληλα, στηρίζει ευάλωτους καταναλωτές υλοποιώντας, σε συνεργασία με την Humanity Greece, δράσεις σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Θράκη που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News