Business & Finance Πέμπτη 4/07/2024, 12:38
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

A. Μπουρλά (Pfizer): Η Ελλάδα βασικός υποστηρικτής της καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

A. Μπουρλά (Pfizer): Η Ελλάδα βασικός υποστηρικτής της καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας φαρμακευτικής αναγέννησης» τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, επισημαίνοντας στο πλαίσιο αυτό ότι ο κόσμος θα δει καινοτομία που δεν είχε φανταστεί ποτέ. Μάλιστα, ο κ. Bourla ανέφερε ότι η ισχύς που είχε δώσει στο παρελθόν ο ψηφιακός χαρακτήρας στον φαρμακευτικό τομέα, πλέον πολλαπλασιάζεται λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Pfizer, «o καρκίνος είναι ένας τομέας, στον οποίο διπλασιάσαμε τις προσπάθειές μας και αξιοποιήσαμε την επιτυχία από την αντιμετώπιση της covid-19 (…) Είμαι αισιόδοξος για τον καρκίνο, διότι οι επιστήμονες έχουν τρομερή γνώση σε πολύ λεπτομερές επίπεδο για τον κάθε τύπο της νόσου και σύντομα θα δούμε εξελίξεις».

Τέλος, ο κ. Μπουρλά χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια αξιοθαύμαστη χώρα, με επιστήμονες που αν τους δοθεί η ευκαιρία μπορούν να δουλέψουν σε μεγάλα πρότζεκτ. «Εχουμε δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο παγκόσμιο κέντρο στη Θεσσαλονίκη με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους. Εκεί βρήκαμε ταλαντούχους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται πολύ σκληρά και πολύ έξυπνα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα. Επίσης, η Ελλάδα είναι βασικός υποστηρικτής της καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Σαφώς θέλουμε να προβούμε σε επενδύσεις σε χώρες οι οποίες καταλαβαίνουν τι απαιτείται για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο οικοσύστημα».

«Το οικοσύστημα καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία των φαρμακευτικών εταιρειών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και μικρών εταιρειών βιοτεχνολογίας έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της επιστήμης και της καινοτομίας», πρόσθεσε ο κ. Μπουρλά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «είναι σημαντικό την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις να αντιλαμβάνονται τη δυναμική και την αξία της καινοτομίας».

Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας

Στη σημασία της καινοτομίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να πετύχουμε καλύτερη ζωή για τους πολίτες και για τους ασθενείς, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε, «αυτό που θέλουμε εμείς να διασφαλίσουμε είναι ότι οι ασθενείς μας θα έχουν τα φάρμακα που απαιτούνται, αλλά χρειαζόμαστε και μια δημοσιονομική σταθερότητα του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τις κοινωνικές αξίες».

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι στην Ελλάδα όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που χρειάζονται και αυτό, όπως τόνισε, είναι αδιαπραγμάτευτο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Υγείας μίλησε για την αναδιάρθρωση της πολιτικής στον τομέα και τις προσπάθειες ώστε να είναι συμβατή με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δημιουργούμε ένα ταμείο καινοτομίας για να μπορούν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ansgar Hebborn, head-access policy affairs Europe, Roche

Ζούμε σε εποχές ανατροπών, για αυτό και πρέπει να καινοτομούμε διαρκώς για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, τόνισε ο Ansgar Hebborn, head-access policy affairs Europe της Roche, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία δίνει πλέον τεράστιες ευκαιρίες. Αναφέρθηκε στις θεραπείες για σπάνιες ασθένειες, τις γονιδιακές θεραπείες, τα φάρμακα για τον καρκίνο, την ογκολογία ακριβείας και επεσήμανε ότι η εξέλιξη ως προς όλα αυτά προϋποθέτει συνεργασία των εταιρειών με τα δημόσια συστήματα υγείας. Ο κ. Hebborn υπογράμμισε ότι η γεωγραφία της Ελλάδας προσφέρει μια σημαντική «πλατφόρμα» για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών, όπως η τηλεϊατρική. Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που θέτουν ο γηράσκων πληθυσμός αλλά και η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τομέα. Κλείνοντας, ο κ. Hebborn μίλησε για την ανάγκη συστημάτων υγείας που θα είναι βιώσιμα για όλους και αναφέρθηκε σε προβλήματα προσβασιμότητας σε νέα φάρμακα και ζητήματα χρηματοδότησης.

Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής Διοίκησης και Πολιτικής Υπηρεσιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πρέπει να είμαστε καινοτόμοι στον τρόπο που αξιοποιούμε τις τεχνολογίες υγείας, σύμφωνα με τον καθηγητή Διοίκησης και Πολιτικής Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος από το βήμα του Economist ανέδειξε τρεις σημαντικούς πυλώνες σε ό,τι αφορά τη φαρμακοβιομηχανία, οι οποίοι πρέπει να συνδυαστούν πολύ σωστά, όπως εξήγησε: η χρηματοδότηση (financing), η αποζημίωση και η πρόσβαση στους πολίτες και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία ώστε να μεγιστοποιείται η απόδοση της επένδυσης. Η Ελλάδα βγαίνει από μια περίοδο οικονομικής κρίσης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι τομείς της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας υποχρηματοδούνται και πως πρέπει οι κυβερνήσεις να βρουν τρόπο για να διοχετεύσουν χρήματα και πόρους στη φαρμακοβιομηχανία. Ο κ. Μανιαδάκης ανέδειξε επίσης μια ανισορροπία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης σχετικά με την κατανομή του προϋπολογισμού μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, διατυπώνοντας παράλληλα την ελπίδα για περαιτέρω βελτίωση στο κομμάτι αυτό.

Διαβάστε επίσης: 

Φάρμακα: H πρόταση των εταιρειών για την χρηματοδότηση της εισαγωγής καινοτόμων σκευασμάτων

RAFARM: Επενδύει σε νέο μοντέλο ανάπτυξης με αιχμή τις καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις

Famar: Κέρδη 4 εκατ. το 2023 στην Ελλάδα – Προχωρά η διαδικασία πώλησης από την ECM Partners

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News