ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αφοί Κομπατσιάρη (Αμάλθεια): Αναμένει τζίρο €56,7 εκατ., έμφαση στην σίτιση νοσοκομείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μεταναστών

Αφοί Κομπατσιάρη (Αμάλθεια): Αναμένει τζίρο €56,7 εκατ.,  έμφαση στην σίτιση νοσοκομείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μεταναστών

Αυξημένες πωλήσεις, στα €56,7 εκατ. από €55,57 εκατ. πέρυσι αναμένει με βάση τα υπάρχοντα συμβόλαια για το 2024 η διοίκηση της Αφοί Κομπατσιάρη (Αμάλθεια), η οποία δραστηριοποιείται από το 1969, κυρίως στην οργάνωση και λειτουργία χώρων μαζικής εστίασης, εστιατορίων και κυλικείων, απασχολώντας πάνω από 1.000 εργαζομένους.

Παράλληλα δραστηριοποιείται στο τομέα των εκδηλώσεων – δεξιώσεων και την παρασκευή έτοιμου φαγητού προς κατανάλωση (με τις μεθόδους “Cook & Serve”, “Cook & Chill”, “Cook & Freeze”) στις έξι μονάδες παραγωγής που διαθέτει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καστοριά, Ιωάννινα και Αντίρριο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, οι πωλήσεις της εταιρείας στο πρώτο τετράμηνο του 2024 ανήλθαν σε €20,9 εκατ. παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά €2,6 εκατ. ή 14% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η διοίκηση εκτιμά ότι η εταιρεία βρίσκεται σε θέση ν’ ανταπεξέλθει στις προκλήσεις λαμβάνοντας υπ’ όψη τις εξής παραμέτρους:

  • Η εταιρεία έχει καταφέρει να διευρύνει το πελατολόγιό της και παράλληλα έχει επιτύχει αύξηση στις τιμές σίτισης. Προσθέτει δε ότι οι προσπάθειες με έμφαση στη διεύρυνση των πελατών και του μεριδίου αγοράς θα συνεχιστούν.
  • Παρά το γεγονός ότι το καθαρό κεφάλαιο κίνησης την 31η Δεκεμβρίου 2023 ήταν αρνητικό, η εταιρεία δεν έχει εξαντλήσει την γραμμή πίστωσης που διατηρεί με ελληνικές τράπεζες, ενώ το σύνολο ιδίων κεφαλαίων ήταν θετικό και αυξημένο, σε σχέση με τη χρήση 2022.
  • Η εφαρμογή του προγράμματος περικοπής και γενικά σταθεροποίησης και παρακολούθησης των εξόδων, το οποίο είναι σε εξέλιξη τα τελευταία έτη, θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, από το οποίο αναμένεται θετική συμβολή στα αποτελέσματα του 2024, στην ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας και την βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης.

Βασικοί στόχοι

Στους βασικούς στόχους της διοίκησης της Αφοί Κομπατσιάρη για την τρέχουσα χρήση είναι:

  • Η επέκταση στην αγορά σίτισης σε βιομηχανίες
  • Η δημιουργική αξιοποίηση της κουζίνας έτοιμου φαγητού και δυναμικότερη εμφάνιση της εταιρείας στις αγορές εξωτερικού
  • Η συνέχιση των προσπαθειών για τη σίτιση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη σίτιση των ασθενών και ιατρών στα Νοσοκομεία
  • Η βελτίωση των υποδομών
  • Η παρακολούθηση της εξέλιξης σχετικά με την τροφοδοσία Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και του κλάδου γενικότερα

Σημαντική αύξηση μεγεθών

Αναφορικά με την πορεία της εταιρείας το 2023, η επιστροφή στην κανονικότητα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 και η πλήρης άρση των μέτρων στο 2023, επέφερε σημαντική αύξηση των εσόδων που άγγιξε το 30% για την Αμάλθεια (στα €55,5 εκατ.) και σηματοδότησε την επιστροφή σε υψηλή κερδοφορία, στα επίπεδα των €3,22 εκατ.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο 2022 έγινε αύξηση του ημερήσιου σιτηρεσίου για τους φοιτητές, ενώ στη χρήση 2023 πραγματοποιήθηκε αύξηση τιμών και στα υπόλοιπα έργα σίτισης ως αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές τάσεις που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 και με την κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας. Παράλληλα πέρυσι αυξήθηκαν οι εισροές μεταναστών και οι συνεργασίες ιδιωτικού τομέα, συμβάλλοντας θετικά στην αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Η εταιρεία το 2023 συνέχισε:

  • την εκμετάλλευση φοιτητικών και σπουδαστικών εστιατορίων
  • τη λειτουργία των κυλικείων της
  • την εκμετάλλευση εστιατορίων και τη σίτιση ασθενών και εφημερευόντων ιατρών
  • την παροχή πάνω από 30.000 σχολικών γευμάτων ημερησίως σε διάφορους Νομούς ανά την Ελλάδα
  • την εκτέλεση του έργου «Παροχή Υπηρεσιών παρασκευής, μεταφοράς και διανομής γευμάτων σε δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία» στο τμήμα Βόρεια Ελλάδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Macedonian Gourmet

Τέλος, η Αφοί Κομπατσιάρη – Αμάλθεια, με το επενδυτικό σχέδιο Macedonian Gourmet, στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την παραγωγή και προώθηση παραδοσιακών γαστρονομικών προϊόντων από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία.

Ορισμένοι από τους στόχους που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο είναι:

  • Η παραγωγή παραδοσιακών έτοιμων φαγητών που θα συνδεθούν με την ευρύτερη προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη και προβολή της «Μακεδονικής Κουζίνας» τα οποία υλοποιούν η Αφοί Κομπατσιάρη και το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
  • Η ανάπτυξη και παραγωγή εδώδιμης μεμβράνης ως ένα εναλλακτικό καινοτόμο μέσο συσκευασίας των τροφίμων, με στόχο να προσδώσει στα παραγόμενα προϊόντα βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυξημένο χρόνο ζωής το οποίο υλοποιεί το Εργαστήριο Στατιστικής και Μεθόδων Ποσοτικής Ανάλυσης, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών – ΑΠΘ με υπεργολάβο το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων – Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
  • Ο σχεδιασμός και η παροχή εξειδικευμένης διαχείρισης logistics και μάρκετινγκ, υπηρεσίες που βοηθούν την επιχείρηση να εντοπίσει (i) τις πιθανές αγορές και τις ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών (ii) τον τύπο των προϊόντων που θα παράγονται και θα διακινούνται, (iii) το στυλ και τη συσκευασία των προϊόντων (iv) τους ενδεδειγμένους τρόπους μεταφοράς και (v) τις βέλτιστες διαδικασίες διανομής και τις πρακτικές ανταλλαγής πληροφοριών και (vi) την ένταξή της σε δίκτυα με καινοτόμες εφαρμογές (vegan, vegetarian, gluten free, gmo free, zero food miles) που υλοποιούνται από το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το ΑΠΘ.

Το Macedonian Gourmet στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη σήματος ποιότητας για Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν Ε.Π.Ι.Π. για το προϊόν Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας αλά ελληνικά.

Διαβάστε επίσης:

«Τhe 50 Most Sustainable Companies in Greece 2024»: Εταιρείες – πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης

ΔΕΛΤΑ: Απεξάρτηση από το φρέσκο γάλα και είσοδος σε νέα προϊόντα

ΖΑΝΑΕ: Η ιστορική βιομηχανία επέστρεψε σε κέρδη με ανάπτυξη 13,65% και ενισχύει την εξωστρέφειά της

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News