ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Famar: Κέρδη 4 εκατ. το 2023 στην Ελλάδα – Προχωρά η διαδικασία πώλησης από την ECM Partners

Famar: Κέρδη 4 εκατ. το 2023 στην Ελλάδα – Προχωρά η διαδικασία πώλησης από την ECM Partners

Αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 7,55%, στα €147,3 εκατ. εμφάνισε το 2023 η Famar. Παράλληλα, η μείωση των εξόδων διοίκησης και διάθεσης είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας, με τα προ φόρων κέρδη να ξεπερνούν τα €4 εκατ. από €417 χιλ. μία χρονιά πριν. Η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε σε €3,28 εκατ. από μόλις €86 χιλ. το 2022.

Θυμίζουμε ότι η ECM Partners, η οποία είχε εξαγοράσει την εταιρεία πριν από περίπου 4,5 χρόνια, έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2023, διαδικασία πώλησης όλου του ομίλου Famar, η οποία είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί εντός του φετινού καλοκαιριού.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Famar με δραστηριότητα στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου απασχολεί περισσότερα από 1.850 άτομα σε ένα δίκτυο έξι εργοστασίων παραγωγής και δύο κέντρων R&D, παράγει 1.700 διαφορετικά προϊόντα για περισσότερες από 80 διεθνείς αγορές.

Επενδύσεις

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, οι προοπτικές της Famar στην Ελλάδα για τη φετινή χρονιά είναι καλές, δεδομένης, όπως σημειώνει η διοίκηση, και της βελτιωμένης δυναμικής που έχει πλέον το κέντρο διανομής στη Θήβα μετά τις πρόσφατες επενδύσεις που έχουν ως στόχο στην «ενίσχυση της ηγετικής της θέσης στις υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων για λογαριασμό τρίτων (3PL)»

Τα τρία νέα υπερσύγχρονα modules, σχεδιασμένα με βάση τις αυστηρές απαιτήσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας, αναμένεται να προσθέσουν 6.000 τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικού χώρου, δημιουργώντας επιπλέον 7.500 παλετοθέσεις.

Το ένα εκ των τριών modules, έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων, θα αφορά στη διαχείριση φαρμάκων που απαιτούν ψύξη.

Παράλληλα, η Famar αυξάνει το στόλο του Κέντρου Διανομής της με σύγχρονα διζωνικά φορτηγά με θαλάμους ελεγχόμενης θερμοκρασίας εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη. Με αυτή την κίνηση, ο όμιλος επιτυγχάνει παραδόσεις άνω του 90% με ίδια μέσα σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, ηγείται της ομαλής μετάβασης από το ΕΟΦoσήμο στη σειριοποίηση φαρμάκων έως το 2025. Στο Κέντρο Διανομής,  έχει δρομολογήσει επενδύσεις για την παροχή υπηρεσιών off-line serialization.

Αύξηση εξαγωγών και νέες συνεργασίες

Πέραν αυτών των επενδύσεων, η διοίκηση στοχεύει να βελτιώσει περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες της με συνέχιση της εφαρμογής νέων συστημάτων διαχείρισης και διαδικασιών (lean management, S&OP, IBP και νέα IBP εργαλεία), ενώ εντείνει τις προσπάθειες για αύξηση των εξαγωγών της. Προσανατολίζεται δε στην επέκταση των συνεργασιών υφιστάμενων πελατών και στην εύρεση νέων.

Διαβάστε επίσης: 

FAMAR: Νέες Επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα

FAMAR: Αύξηση 24% στα EBITDA του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News