BUSINESS & FINANCE

Κρίσιμη συνάντηση φαρμακευτικών με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Κρίσιμη συνάντηση φαρμακευτικών με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Στην Αριστοτέλους θα βρεθούν σήμερα Πέμπτη 27 Ιουνίου, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, όπου θα συναντηθούν με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να συζητήσουν τα καυτά ζητήματα του κλάδου. Έτσι με καθυστέρηση περίπου τριών μηνών οι διοικήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF), θα έχουν την ευκαιρία να βάλουν συνολικά στο τραπέζι θέματα όπως η φαρμακευτική δαπάνη, οι επιβαρύνσεις των εταιρειών αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να γίνουν.

Ειδικότερα, μετά από συνεχείς αναβολές λόγω των εκλογών του ΣΦΕΕ στα μέσα Απριλίου και στη συνέχεια λόγω της πορείας και της διενέργειας των Ευρωεκλογών, Υπουργείο και θεσμικοί Φορείς του φαρμάκου θα συζητήσουν κυρίως γύρω από τα παρακάτω θέματα:

  1. Πορεία της φαρμακευτικής Δαπάνης. Είναι γνωστό ότι η αγορά φαρμάκου έχει φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα επίπεδα λόγω της εισόδου νέων φαρμάκων αλλά και των αυξημένων αναγκών. Την ίδια στιγμή η χρηματοδότηση είναι καθηλωμένη λίγο πάνω από τα 3 δισ. ευρώ μετά και την αύξηση του προϋπολογισμού λόγω της ρήτρας του RRF για συμμετοχή της Πολιτείας στο clawback. Ο Υπουργός αναμένεται να ενημερώσει τις εταιρείες σχετικά με την πορεία της δαπάνης το 2023 αλλά και των πρώτων μηνών του 2024, όπου με βάση τα λεγόμενα του υπάρχει μια σταθεροποίηση στην πορεία της δαπάνης, αν και οι φαρμακευτικές αναφέρουν ότι στο κανάλι των νοσοκομείων αλλά και σε ακριβά σκευάσματα τα πράγματα δεν έχουν ισορροπήσει.

Ο Υπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στα μέτρα που υλοποιεί για το συμμάζεμα της δαπάνης και για τις εκτιμήσεις για το τέλος της χρονιάς.

  1. Ο λογαριασμός του Clawback. Απότοκο της αύξησης της δαπάνης για φάρμακα είναι και η εκτίναξη των επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας. Οι εταιρείες αναμένεται να ενημερωθούν από τον Υπουργό αλλά και τα άλλα στελέχη του Υπουργείου που θα συμμετέχουν στη συνάντηση, για τον «λογαριασμό» του 2023. Η φαρμακευτικές μέχρι αυτή την ώρα δεν γνωρίζουν για τις επιστροφές της περσινής χρονιάς και δεν έχουν ενημερωθεί για το πότε θα εκδοθούν τα σχετικά σημειώματα τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από τα νοσοκομεία.

Ο ΣΦΕΕ εκτιμά πως οι συνολικές επιβαρύνσεις για το 2023 φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ, ποσό δραματικά υψηλό το οποίο καθιστά τις εταιρείες ως το βασικό χρηματοδότη της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών.

  1. Ταμείο Καινοτομίας. Ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει και για τη δημιουργία του Ταμείου Καινοτομίας καθώς και τη διαδικασία χρηματοδότησής του. Στόχος είναι αν δημιουργηθεί μια δεξαμενή με κεφάλαια που να χρηματοδοτεί την εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα. Η φαρμακευτικές δεν θα ήθελαν να χρηματοδοτηθεί το ταμείο αυτό από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό, αποτελώντας ένα ακόμη κανάλι διακίνησης φαρμάκων το οποίο θα υποκαταστήσει το ΙΦΕΤ. Να σημειώσουμε δε ότι παρά τις οποίες παρεμβάσεις φαίνεται πως το ΙΦΕΤ παρουσιάζει αύξηση δαπάνης λόγω αυξημένων αναγκών.

Την ίδια στιγμή οι φαρμακευτικές θα εκθέσουν και τον προβληματισμό τους για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην εισαγωγή νέων φαρμάκων στη χώρα.   

Τα παραπάνω αποτελούν σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά θέματα της ατζέντας της σημερινής συνάντησης ενώ θα υπάρχουν κι άλλα ζητήματα όπως και το Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο αναφέρθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΦΕΕ από τον Υπουργό.

Συνάντηση για Βιοδείκτες

Αξίζει να αναφέρουμε ότι προχθές Τρίτη 25 Ιουνίου εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ μαζί με τον Επίκουρο Καθηγητή Κώστα Αθανασάκη συναντήθηκαν με το Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας κ. Άρη Αγγελή για να συζητήσουν το θέμα της αποζημίωσης βιοδεικτών για τον καρκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν καλό και υπήρχε διάθεση συνεννόησης. Ο κ. Αθανασάκης παρουσίασε μελέτη σχετικά με τις εξοικονομήσεις που μπορούν να επιτευχθούν μέσω της «επένδυσης» στην αποζημίωση βιοδεικτών στην ολιστική διαχείριση του καρκίνου.

Μένει να συζητηθούν βέβαια τεχνικά ζητήματα αλλά και το βασικό θέμα της αξιολόγησης και χρηματοδότησης προκειμένου να προχωρήσει και η νομοθετική διευθέτηση για τους βιοδείκτες. 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΟΠΥΥ: Επιπλέον ενίσχυση με 550 εκατ. ευρώ για να καλύψει έξοδα 8,3 δισ. ευρώ

ΕΟΦ: Αυξήσεις έως 360% σε 461 φάρμακα για να παραμείνουν στην αγορά

Φάρμακα: Αγώνας ταχύτητας για μείωση της δαπάνης κατά 300 εκατ. ευρώ το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News