ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δειπνοσοφιστήριον: Ανάπτυξη 27,8% το 2023 – Ολοκληρώνει τη συγχώνευση των συγγενών εταιρειών

Δειπνοσοφιστήριον: Ανάπτυξη 27,8% το 2023 – Ολοκληρώνει τη συγχώνευση των συγγενών εταιρειών

Στα €26,57 εκατ. με άνοδο 27,8% έκλεισε το 2023 για τον όμιλο Δειπνοσιφιστήριον ο οποίος εμφάνισε κέρδη προ φόρων της τάξης των €1,9 εκατ., ενώ «τρέχουν» οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της συγχώνευσης των δύο συγγενών εταιρειών.

Πιο αναλυτικά, με ανάπτυξη 18,31% και τζίρο €16,26 εκατ. και διατήρηση της καθαρής κερδοφορίας άνω του €1 εκατ. (παρά την κάμψη κατά 11,46%) έκλεισε το 2023 για την Π. Χριστοφιλέας, η οποία διατηρεί παρουσία σε: Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Γουλανδρή και Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σε ό,τι αφορά την απορροφούσα εταιρεία, την «Διομήδης Καψάλης», το 2023 έκλεισε με ανάπτυξη 46,3% με τζίρο €10,31 εκατ. και κέρδη προ φόρων €787 χιλ. χαμηλότερα κατά 27% σε σχέση με το 2022. Η εταιρεία έχει παρουσία σε:

·         Ακτή Κονδύλη 14, Πειραιάς

·         Aegean Hub, Κτίριο 57, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

·         The Ekali Club, Λόφου 15, Εκάλη

·         Latsis Foundation, Δηλιγιάννη 59, Κηφισιά

·         Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή

·         Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Αθήνα

·         Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα

·         Κτήμα ΛΑΑΣ, Σπάτα

·         Ωδείο Αθηνών, Β. Γεωργίου Β 17-19, Αθήνα

Στρατηγική

Όπως σημειώνεται στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, παρά τις περιοριστικές νομισματικές πολιτικές, τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των κινδύνων από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι δύο εταιρείες συνέχισαν την ανοδική τους πορεία. Εν μέσω του ασταθούς οικονομικού κλίματος, λόγω των συνεχών διακυμάνσεων των τιμών ενέργειας αλλά και των συνεχών αυξήσεων στις τιμές των υλικών και των πρώτων υλών, η διοίκηση του ομίλου παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της στρατηγικής της ανάπτυξης με βάση:

·         την διερεύνηση νέων ευκαιριών επέκτασης της δραστηριότητας της

·         την απλοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών

·         την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών της

·         την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού

Συγχώνευση

Παράλληλα, όπως προαναφέραμε, ο όμιλος υλοποιεί το πλάνο για την ενδυνάμωση της θέσης του στον επισιτιστικό κλάδο μέσω νέων πρωτοβουλιών και επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση  αποφάσισε να προβεί σε συγχώνευση δια απορροφήσεως της «Διομήδης Καψάλης», καθώς κρίθηκε συμφέρουσα και επωφελής η συγχώνευσή της με την απορροφούμενη και η λειτουργία ως ενιαίο σύνολο. Η συγχώνευση αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία και την αξιοποίηση συνεργιών και οικονομιών κλίμακας – σε σχέση με λειτουργικές δαπάνες, λόγω ενοποίησης ομοειδών τμημάτων και γενικότερα λόγω κατάργησης τυχόν διαδικασιών που επικαλύπτονται -καθώς και τη διεύρυνση των επιχειρηματικών επιλογών προς όφελος των μετόχων. Φέτος θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση στοχεύοντας σε:

·         μέγιστη βελτιστοποίηση της εμπορικής πολιτικής

·         αύξηση μεριδίου αγοράς και αύξηση κύκλου εργασιών με επίκεντρο νέες συνεργασίες

·         μείωση παραγωγικού και λειτουργικού κόστους

·         περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων

Οι μέτοχοι

Το Δειπνοσοφιστήριον δημιούργησαν πριν από 28 χρόνια οι Δημήτρης Χριστοφιλέας, Τάκης Χριστοφιλέας και Διομήδης Καψάλης, ενώ στην κουζίνα, επικεφαλής (executive chef) είναι ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο οποίος είναι και συνιδιοκτήτης.

Στα τέλη του 2023 ο όμιλος άνοιξε τις πόρτες της φάρμας του σε μια έκταση 32 στρεμμάτων. Ειδικότερα, η φάρμα του ομίλου είναι 100% οργανική και σχεδόν βιοδυναμική, ενώ τροφοδοτεί με βρώσιμα λουλούδια, λαχανικά, καρπούς από δέντρα, αβγά, πουλερικά το βραβευμένο Delta Restaurant, αλλά και το Δειπνοσοφιστήριον.

Διαβάστε επίσης: 

Από τη φάρμα στο πιρούνι: Πώς υλοποιείται το πράσινο όραμα του Δειπνοσοφιστήριον

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News