ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το σήριαλ των ΠΟΑΥ και τι ζητούν οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας

Το σήριαλ των ΠΟΑΥ και τι ζητούν οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας

«Τέρμα τα πανηγύρια!». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ο κ. Απόστολος Τουραλιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) κάλεσε χθες την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με την έγκριση των ΠΟΑΥ (Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιέργειας), θέμα το οποίο εκκρεμεί εδώ και χρόνια με συνέπεια να βρίσκονται σε ομηρεία οι υφιστάμενες επιχειρήσεις και να αποτρέπονται νέες επενδύσεις στον κλάδο. Για ποιο λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η χωροθέτηση των ΠΟΑΥ; Οσο αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εκκρεμότητα, δεν μπορεί να εκδοθεί καμία καινούργια άδεια για νέα μονάδα υδατοκαλλιέργειας.

Βάσει του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες το οποίο θεσπίστηκε το 2011 και το οποιο οριστικοποιήθηκε το 2015, καθώς στο μεσοδιάστημα υπήρξαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προβλέπονται 25 ΠΟΑΥ για τη χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών (23 για ιχθυοκαλλιέργειες και 2 για μυδοκαλλιέργειες). Εννέα χρόνια μετά έχουν χωροθερηθεί μόνο έξι (σε Κεφαλονιά, Οξειά, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Μέγαρα και Αιτωλοακαρνανία), ενώ ώριμες προς έγκριση είναι οι ΠΟΑΥ σε Εύβοια, Σαλαμίνα, Πόρο και Βοιωτία. Τον προσεχή Νοέμβριο λήγει η τρίτη διετής παράταση που έχουν λάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς να αναμένεται φυσικά να έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες. «Θα πέπει να υπάρχει σαφέστατη δέσμευση από τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για ολοκλήρωση της έγκρισης των ΠΟΑΥ. Η νέα παράταση –που θεωρούμε ότι θα δοθεί- δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον έναν χρόνο. Ο κλάδος δεν έχει αντοχές για άλλη μία διετή παράταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τουραλιάς. «Αν και πολλές ΠΟΑΥ βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο έγκρισης, δεν προχωράνε λόγω μικροπολιτικών πιέσεων. Το κράτος αναιρεί τον εαυτό του. Οι εταιρείες είναι όμηροι της ανεπάρκειας κάποιων ανθρώπων», πρόσθεσε ο κ. Φίλιππος Πετρίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Ambio με τις παραπάνω δηλώσεις να γίνονται στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες ενόψει του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Οι γειτονικές χώρες έλυσαν το θέμα των ΠΟΑΥ σε 2 χρόνια. Εμείς το συζητάμε 15 χρόνια», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Λυμπέρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών Philosofish και αντιπρόεδρος της ΕΛΟΠΥ.

Σημειώνεται ότι παρά τα όποια προβλήματα, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια παρέμεινε στην κορυφή στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατηγορία της μεσογειακής καλλιέργειας με την παραγωγή να υπολογίζεται για το 2023 σε 120.000 τόνους περίπου και τις πωλήσεις σε 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 580 εκατ. ευρώ πρόκειται για εξαγωγές.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Πρωταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές

H μαφία της τσιπούρας και οι δουλειές με τους Ιταλούς

Τα «τρύπια» δίχτυα της ιχθυοκαλλιέργειας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News