ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Diakinisis: Πού αποδίδονται οι ζημίες του 2023 παρά τη διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων και EBITDA – Σε ποιους τομείς εστιάζει

Diakinisis: Πού αποδίδονται οι ζημίες του 2023 παρά τη διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων και EBITDA – Σε ποιους τομείς εστιάζει

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες στο εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον, οι οποίες συνέβαλλαν στην αύξηση του κόστους απασχόλησης, του κόστους ενέργειας και καυσίμων, η Diakinisis εμφάνισε το 2023 αύξηση της τάξης του 10% σε τζίρο και EBITDA. Οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε €52,7 εκατ. από €48 εκατ. μία χρονιά πριν και το EBITDA σε €8,12 εκατ. από €7,41 εκατ. το 2022. Παράλληλα επεκτάθηκε σε νέα κανάλια της εγχώριας αγοράς και διεύρυνε το μερίδιο αγοράς της

Ωστόσο η τελική γραμμή ισολογισμού απογοήτευσε, καθώς η εταιρεία διεύρυνε τις ζημιές της σε €2,46 εκατ. από €1,435 εκατ. το 2022. Το ζημιογόνο αποτέλεσμα αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων (στα €3,53 εκατ. έναντι €2,31 εκατ. το 2022), αλλά και των εξόδων διοίκησης, διάθεσης και εκμετάλλευσης.

Αναδιάρθρωση δανεισμού

Επίσης οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 13,13%, αγγίζοντας τα €69 εκατ. με τον δανεισμό να αυξάνεται σε €28,5 εκατ. από €18,84 εκατ. το 2022

Στις 29 Ιουνίου 2023 η εταιρεία μαζί με την μητρική της (ΕΛΓΕΚΑ) υπέγραψαν τις πράξεις τροποποίησης των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων Κοινών Ομολογιακών Δανείων τους, τα οποία είχαν συναφθεί στις 25/7/2019 με αρχικούς ομολογιούχους δανειστές την Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Alpha Bank, με διοργανώτρια τράπεζα την τελευταία. Σύμφωνα με τη διοίκηση, μέσω της εν λόγω αναδιάρθρωσης επιτυγχάνεται επιμήκυνση του τραπεζικού δανεισμού έως και το 2029, με ομαλότερη κατανομή των συμφωνημένων δόσεων εντός του χρονοδιαγράμματος, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο επιπλέον ταμειακές ροές για την περαιτέρω λειτουργική ανάπτυξη. Παράλληλα, με την ίδια συμφωνία επιτυγχάνεται η μείωση του εφαρμοζόμενου επιτοκίου, γεγονός που θέτει τις βάσεις για μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους και την περαιτέρω ελάφρυνση των σχετικών ταμειακών ροών.

ΑΜΚ

Στις 19 Ιουνίου 2023, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά €1,5 εκατ. ενώ στις 28 Δεκεμβρίου 2023, η Έκτακτη ΓΣ αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά €1,5 εκατ. Οι εν λόγω αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της Diakinisis καλύφθηκαν από τους κύριους μετόχους της,  Κατόπιν των ανωτέρω, το νέο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται συνολικά σε €18,4 εκατ.  

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2023 τα Ίδια Κεφάλαια της Diakinisis εμφανίζονταν μικρότερα από το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου και συνεπώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 119 παρ. 4 του Ν.4548/2018, χρειάζεται δηλαδή περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση.

Από την άλλη πλευρά η εταιρεία εμφάνισε θετικό κεφάλαιο κίνησης κατά €650,4 χιλ. ενώ το 2022 παρουσίαζε αρνητικό κατά €6,55 εκατ., κάτι που επετεύχθη μέσω της μείωσης του κόστους και της βέλτιστης διαχείρισης του εμπορικού κύκλου.

Τέλος οι επενδύσεις της σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν πέρυσι σε €3,367 εκατ. από €1,07 εκατ. το 2022.

Προτεραιότητες

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις η διοίκηση της εταιρείας στοχεύει στη διεύρυνση του πελατολογίου της, με προτεραιότητα:

  • τις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων
  • τον κλάδο φαρμάκων, παρέχοντας την πλήρη γκάμα των υπηρεσιών της (αποθήκευση, διανομή, ανασυσκευασία)
  • τη μεγέθυνση της πελατειακής βάσης του διαμεταφορικού έργου και του e-commerce (συμπεριλαμβανομένου του καναλιού home delivery) που με μεγάλη επιτυχία εξυπηρετεί τα τελευταία χρόνια και που ιδιαίτερα ανέπτυξε κατά τη διάρκεια των δυο προηγούμενων ετών

Η στόχευση ενίσχυσης του πελατολογίου της Diakinisis σχεδιάζεται να συνοδευθεί από προγραμματισμένες δράσεις, στην κατεύθυνση προσαρμογής του κόστους λειτουργίας στις τρέχουσες συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιούνται με εντατικό ρυθμό ενέργειες για τη συγκράτηση του κόστους, μέσα από στενή συνεργασία με τους προμηθευτές της, καθώς και επικοινωνίες με τους πελάτες για την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού εσόδων της, συνεχίζοντας σ’ αυτή την κατεύθυνση την εφαρμογή σχεδίου αναπροσαρμογής των τιμών χρέωσης για την αποτελεσματική διαχείριση του λειτουργικού κόστους.

Πελατολόγιο

Η Diakinisis ιδρύθηκε το 1977 και θεωρείται μεγαλύτερη εταιρία παροχής υπηρεσιών αμιγώς third party logistics (3PL) της εγχώριας αγοράς. Το πελατολόγιο της Diakinisis αποτελείται από πολυεθνικούς ομίλους, στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής των προϊόντων τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι:

  • Nestle
  • Colgate
  • Reckitt
  • Diageo
  • Imperial Tobacco
  • Pfizer
  • H&M

Την τελευταία πενταετία η εταιρία έχει διεισδύσει αποτελεσματικά στον χώρο του Φαρμάκου και του Ε-commerce, παρέχοντας υπηρεσίες σε εταιρείες, όπως οι:

  • Pfizer
  • Viatris
  • Lavipharm
  • Skroutz 

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας (ιδιόκτητες και μισθωμένες) είναι κατανεμημένες σε τρεις περιοχές της Ελλάδας – στον Ασπρόπυργο Αττικής, στις ΒΙ.ΠΕ. Καλοχωρίου & Σίνδου Θεσσαλονίκης και στην Πάτρα – και περιλαμβάνουν 153.000 τ.μ. στεγασμένου αποθηκευτικού χώρου για κάθε θερμοκρασιακή ζώνη σε 15 σημεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς και 252.000 τ.μ. εξωτερικού φυλασσόμενου χώρου και 11.000 τ.μ. γραφείων. Επίσης, διαθέτει αποθήκες τελωνειακού χαρακτήρα και αποθήκη φαρμάκου με τις απαραίτητες άδειες και πιστοποιήσεις. Επιπρόσθετα, διατηρεί συνεργασία με 8 σημεία μεταφόρτωσης σε όλη την Ελλάδα, ενώ για το μεταφορικό έργο συνεργάζεται με ένα διευρυμένο δίκτυο άνω των 300 μεταφορικών εταιριών.

Το απασχολούμενο προσωπικό της Diakinisis στις 31/12/2023 ανήλθε σε 552 εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Τα ελληνικά logistics στο επίκεντρο της επενδυτικής κινητικότητας

Fourlis: Προβλέψεις για τη Λιανική του Ομίλου για το 2024

Μειώθηκαν κατά 35% οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2023

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News