ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μοχλός ανάπτυξης οι εξαγορές: Νέο πλαίσιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς

Μοχλός ανάπτυξης οι εξαγορές: Νέο πλαίσιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς

Καταλύτη για την ελληνική οικονομία αποτελούν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, όπως ανέφεραν κατά το συνέδριο του moneyreview.gr «Mergers & Acquisitions» –που έλαβε χώρα χθες στο Μέγαρο Μουσικής– κορυφαίοι παράγοντες της επιχειρηματικής σκηνής, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στο συνέδριο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε την περαιτέρω απλούστευση του πλαισίου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, αλλά και την παροχή φορολογικών κινήτρων και αυξημένων επιχορηγήσεων από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για συγχωνεύσεις και επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς. «Σήμερα υπάρχει ένα διάσπαρτο και αποσπασματικό πλαίσιο, που ξεκινάει από το 1972 και απλώνεται σε νόμους διαφορετικών δεκαετιών. Και αυτό, όπως είναι λογικό, δεν συμβάλλει σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις», είπε. Το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις –πέρα από τα κίνητρα που θεσπίστηκαν πριν από τρία χρόνια από την κυβέρνηση της Νέας ∆ημοκρατίας– αλλά και για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη καθώς, όπως σημείωσε ο υπουργός, η καινοτομία και η μεγέθυνση είναι έννοιες σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν πρόσθετα χρηματοδοτικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και καινοτομία από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, τα οποία θα εφαρμοστούν έως το φθινόπωρο.

Ο Γιώργος Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής σημείωσε πως πεδίο στόχευσης του υπουργείου είναι και η καλύτερη διασύνδεση με την έρευνα και την καινοτομία που μπορεί να παραχθεί σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα στη χώρα μας, αλλά και η διακράτηση των ταλέντων στην καινοτομία.

Οπως ακόμη ανέφερε ο Στέφανος Χαρακτινιώτης, Partner στη Zepos & Yannopoulos, παρότι παγκοσμίως ο όγκος της δραστηριότητας στο πεδίο των M&AS υποχώρησε το 2023, η Ελλάδα βίωσε την πτώση αυτή με μικρότερη ένταση. Οι κλάδοι της τεχνολογίας και της βιομηχανίας απορρόφησαν τις περισσότερες επενδύσεις, «με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν πλέον τη χώρα ως έναν ελκυστικό προορισμό που μπορεί να αναδειχθεί σε innovation hub», όπως είπε.

Ο Στέφανος Θεοδωρίδης, πρόεδρος ∆.Σ. του Υπερταμείου, αναφέρθηκε στην περίπτωση των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε., τονίζοντας ότι ζητούμενο είναι να βρεθεί ο κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής για την εταιρεία, με απώτερο στόχο το προϊόν της, δηλαδή το αλάτι, να καταστεί εξαγώγιμο. Ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε πως οι συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι καταλύτης για τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους και της ανταγωνιστικότητάς τους. «Τα κίνητρα για μείωση του φόρου των κερδών εφόσον υπάρξει συγχώνευση είναι θετικά, αλλά δεν έχουν αποδώσει ιδιαίτερα», σημείωσε ο κ. Βέττας.

Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικής, Εξαγορών και Συγχωνεύσεων της Metlen Energy & Metals, Ελενος Καραΐνδρος, σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια αλλαγή στο προφίλ των παικτών που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, οικονομικός διευθυντής του ομίλου ∆ΕΗ, σημείωσε ότι μέσω των εξαγορών που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια, η ∆ΕΗ μετασχηματίζεται από απλή εταιρεία ενέργειας που βασιζόταν στα ορυκτά καύσιμα, σε έναν διεθνή όμιλο με ηγετική θέση στη ΝΑ Ευρώπη, με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια, την πελατοκεντρική φιλοσοφία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Διαβάστε επίσης: 

Χατζηδάκης: Επιχορηγήσεις και φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις – καινοτομία

Χριστόπουλος: Τα κίνητρα και η φιλοσοφία του νέου ν/σ του ΥΠΟΙΚ για Συγχωνεύσεις και Καινοτομία

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει ο επόμενος προορισμός για δραστηριότητα M&A;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News