ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φάρμακα: Αγώνας ταχύτητας για μείωση της δαπάνης κατά 300 εκατ. ευρώ το 2024

Φάρμακα: Αγώνας ταχύτητας για μείωση της δαπάνης κατά 300 εκατ. ευρώ το 2024

Έτος ορόσημο για την αναστροφή της εκτόξευσης της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς τον περιορισμό της πρόσβασης των ασθενών σε απαραίτητα σκευάσματα, θεωρείται για το Υπουργείο Υγείας το 2024. Βασικός στόχος είναι η μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, ώστε να περιοριστούν ανάλογα και οι επιβαρύνσεις μέσω rebate και clawback των φαρμακευτικών εταιρειών.

Για να επιτευχθεί αυτός ο ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος, απαιτείται ορθή αξιοποίηση των πόρων για την υγεία και όπως είπε ο Υπουργός Υγείας τα σημάδια είναι θετικά και το έτος θα κλείσει επιτυγχάνοντας τους στόχους.  

Αποκωδικοποιώντας την πληθώρα των μηνυμάτων που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του  1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία», διαπιστώνεται μια συμφωνία όλων σε 3 βασικούς άξονες:

–          Η θέσπιση ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικών Εταιρειών

–          Ανάπτυξη του Ταμείου Καινοτομίας ώστε να μειωθούν τα προσκόμματα εισαγωγής νέων καινοτόμων φαρμάκων

–          Απρόσκοπτη πρόσβαση σε δεδομένα υγείας

Σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, «Συζητήσαμε χθες (με την πρόεδρο του Pharma Innovation Forum) για την προοπτική ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και υπουργείου έτσι ώστε να θέσουμε τη φαρμακευτική πολιτική σε μακροχρόνια βάση», καλώντας παράλληλα ΣΦΕΕ και ΠΕΦ να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «Το επόμενο βήμα είναι να φτιάξουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της βιομηχανίας -παρόμοιο με αυτό έχουν κάνει και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο κ.α.- που θα θέσει σε πιο μακροπρόθεσμο πλάνο (3ετές ή 4ετές) ποια είναι η δέσμευση της ελληνικής πολιτείας για την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει, ποιες είναι οι δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας για την πραγματική χρηματοδότηση του συστήματος, που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα έχει, ποια θα είναι, από την άλλη πλευρά, η δέσμευση της βιομηχανίας για την ευθύνη που θα αναλάβει έναντι αυτών κλπ.».  

Σύμφωνος με την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, δήλωσε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), διευκρινίζοντας πως υπάρχουν ωστόσο διαφορές στον χρονισμό κάποιων πραγμάτων. Το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, τόνισε, αναφέροντας πως η φαρμακοβιομηχανία είναι πρωτίστως υπόλογη. «Πρέπει να υπάρξει ισορροπία χρηματοδότησης και κατανάλωσης» τόνισε, καλωσορίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας που θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές. «Στην Ελλάδα έχουμε τις καλύτερες εκβάσεις σε σχέση με τις χρηματικές εισροές που κάνει η Πολιτεία. Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να συγκλίνουμε σε έναν κοινό ορισμό για την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας, για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς» κατέληξε.

Καινοτομία

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναφέρθηκε και η υστέρηση της χώρα στην είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων έναντι άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών. «Ένα βιώσιμο δημοσιονομικά και ουσιαστικά σύστημα περίθαλψης που θα στηρίζει την καινοτομία, θα ενισχύει την εγχώρια παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιστοποιεί την υγεία του πληθυσμού αποτελεί εθνική επιδίωξη», ανέφερε εισαγωγικά ο Αθανάσιος Κοντογεώργης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αύξησε φέτος κατά 7% τις δαπάνες για την υγεία. Αναφερόμενος δε στις πρωτοβουλίες που διευκολύνουν την πρόσβαση σε καινοτόμα και φθηνά φάρμακα, εξήγησε πως αναπτύσσονται σε τρεις πυλώνες: α) χρηματοδότηση και επενδύσεις, β) εξοικονόμηση και επιτήρηση, γ) τεχνολογία και δεδομένα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως αναζητούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των κλινικών μελετών και ότι προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ που είναι απαραίτητος για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, και τα μητρώα.

Σχετικά δε με την εισαγωγή νέων φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ επεσήμανε πως υπάρχει μια σχετική βελτίωση στο διάστημα μεταξύ της έγκρισης ενός σκευάσματος από το Ευρωπαϊκό οργανισμού Φαρμάκων και της εισόδου του στην Ελλάδα, όμως και πάλι ο χρόνος είναι πολύ μεγάλος ενώ για τα μισά φάρμακα δεν προβλέπεται ευρεία διάθεση.  

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ακόμη ότι με βάση μια έρευνα που έκανε ο ΣΦΕΕ στα μέλη του διαπίστωσε ότι 2 στα 10 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν την τελευταία τριετία ήρθαν στην Ελλάδα, για τα 3 στα 10 οι φαρμακευτικές δεν σκέφτονται να τα φέρουν στην Ελλάδα λόγω των συνθηκών (κυρίως clawback) εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, ενώ για τα 5 στα 10 οι εταιρείες είναι σε ιδιαίτερη σκέψη για αν θα επιδιώξουν την κυκλοφορία τους στην Ελλάδα.   

Λευτεριά στα data

Για την αξία των δεδομένων που υπάρχουν αναφέρθηκαν αρκετοί συμμετέχοντες στο συνέδριο δίνοντας την ξεκάθαρη άποψη ότι απαιτείται η πρόσβαση σε αυτό ώστε να μπορεί αν υπάρχει ορθή αξιολόγηση και μετρήσιμη καινοτομία. Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων για τον τομέα της υγείας. «Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και ασχολούμαστε πολύ με τα δεδομένα του φακέλου υγείας myhealth», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα δεδομένα αυτά θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν ως πλούτος για καλύτερα φάρμακα και καλύτερη παροχή υγείας. Συνέχισε αναφέροντας: «Τι πρέπει να κάνουμε; Να οργανώσουμε με το σύστημα ΗΔΙΚΑ την επόμενη μέρα της υγείας, σε συνδυασμό με την στρατηγική που χαράσσει το υπουργείο Υγείας. Ο διαγωνισμός για τεχνικά έργα και τον υπερ-υπολογιστή αξιοποίησης και ανάλυσης των δεδομένων, είμαστε στον σωστό δρόμο για την βελτίωση και ανάπτυξη των έξυπνων συστημάτων υγείας.»

«Η ΕΕ πήρε πολλές αποφάσεις για την υγεία και την τεχνητή νοημοσύνη και υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συλλέξουμε τα ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα της υγείας των πολιτών.  Ακολουθούμε την στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της αποθήκευσης και αξιοποίησης δεδομένων, αλλά θέλει πολύ μεγάλη προσοχή ώστε τα δεδομένα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Εμείς ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυτό το έργο καλούμαστε να κάνουμε», συμπλήρωσε ο Υπουργός. Κλείνοντας, ανέφερε χαριτολογώντας ότι αυτό απαιτεί «Λευτεριά στα Data».

 Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του αναφέρθηκε στους Ευρωπαϊκούς στόχους για την πρωτογενή και δευτερογενή χρήση δεδομένων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώτος στόχος είναι τόσο  ο πολίτης όσο και ο επαγγελματίας υγείας, να έχει δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα του ηλεκτρονικά, καταργώντας το hard copy στα ιατρικά αρχεία. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και ηλεκτρονικό αρχείο πληροφοριών. Ο δεύτερος στόχος είναι τα  δεδομένα της χώρας μας και τα δεδομένα από άλλες χώρες να μπορούν να είναι συγκεντρωμένα, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας για καλύτερη οργάνωση των προτεραιοτήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ατέλειες στο σύστημα υγείας, που πρέπει να διορθωθούν. Οι αλλαγές είναι δύσκολες και απαιτούν χρόνο, άλλα πρέπει να γίνουν ώστε το ελληνικό σύστημα υγείας να γίνει βιώσιμο και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Μπορούμε με σταθερά βήματα, με υπομονή, επιμονή και καλό σχεδιασμό να το επιτύχουμε», υπογράμμισε κλείνοντας.

Διαβάστε επίσης: 

Eπιπλέον έκπτωση 3% στα ακριβά φάρμακα που δεν έχουν διαπραγματευτεί τις τιμές τους

Έλεγχοι στις αθρόες εισαγωγές ακριβών φαρμάκων- Δεν επηρεάζονται τα σκευάσματα για σπάνιες παθήσεις

Έρχονται νέες τιμές για τα φτηνά φάρμακα – Τι σημαίνει αυτό για την τσέπη μας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News